CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Rối loạn mỡ máu và bệnh tim mạch
5 lượt xem
chia sẻ
Những thay đổi lối sống gần đây với thức ăn phương Tây đã làm tăng nhanh chóng quần thể bệnh nhân mắc bênh tim mạch ở Nhật Bản và các nước châu Á khác. Rối loạn mỡ máu là một trong những yếu tố nguy cơ chính của các bệnh tim mạch, và đặc biệt nồng độ LDL-cholesterol và HDL-cholesterol máu được chỉ ra là các chỉ số lâm sàng đối với cholesterol xấu...
Tóm tắt tiếng Việt: Những thay đổi lối sống gần đây với thức ăn phương Tây đã làm tăng nhanh chóng quần thể bệnh nhân mắc bênh tim mạch ở Nhật Bản và các nước châu Á khác. Rối loạn mỡ máu là một trong những yếu tố nguy cơ chính của các bệnh tim mạch, và đặc biệt nồng độ LDL-cholesterol và HDL-cholesterol máu được chỉ ra là các chỉ số lâm sàng đối với cholesterol xấu và tốt. Tầm quan trọng nhiều loại đối tượng khác nhau ở nhiều quốc gia trong đó có Nhật Bản. Cơ chế bệnh sinh của mỡ máu cao không chỉ do tình trạng lối sống không hợp lý hoặc dinh dưỡng không đủ, mà còn do yếu tố gen di truyền. Do vậy, để hiểu các yếu tố về gen đóng góp như thế nào đến biểu hiện bệnh rối loạn mỡ máu là rất quan trọng trước khi có tiến trình thay đổi về dinh dưỡng cho từng bệnh nhân. Các thay đổi về dinh dưỡng có thể tập trung hơn vào phòng ngừa các yếu tố nguy cơ gây xơ vữa động mạch, cao huyết áp và đái tháo đường cho các bệnh nhân này. Mặt khác, hội chứng chuyển hóa, với đặc điểm bệnh triglyceride máu cao và HDL-C máu thấp, là một bệnh điển hình liên quan đến lối sống và dẫn đến bệnh tim mạch, mặc dù ở mức độ nặng nhẹ của bệnh dường như biến đổi phức tạp do các yếu tố về gen di truyền. Bệnh học chủ yếu là kháng insulin gây ra bởi dinh dưỡng không hợp lý và thiếu hoạt động thể lực. Do vậy, thay đổi lối sống như thế nào là cách tiếp cận quan trọng để phòng bệnh tim mạch cho các bệnh nhân này. Từ những luận điểm trên, tôi xin được trình bày về rối loạn mỡ máu do gen  và tiếp theo là các nghiên cứu của chúng tôi về mối liên quan giữa nhận thức về tình trạng của bản thân và sự cải thiện bệnh tật của các bệnh liên quan đến lối sống.
English summary: Recent life style changes with Western country foods caused the drastically increased population of patients with cardiovascular diseases (CVD) in Japan and other Asian countries. Dyslipidemia is one of major risk factors for CVD, and of particular, the levels of LDL- cholesterol and HDL- cholesterol have been shown to be clinical indices for bad cholesterol and good cholesterol, respectively. The importance of cholesterol management has been well supported by the large-scale intervention stuidies completed with various kinds of subjects in many countries including Japan. The pathogenesis of hyper-LDL-cholesterolemia is not only caused by inadequate nutritional or life style coditons, but also by genetic backgrounds. Therefore, it is important to know how much the genetic factors contribute to the phenotype of dyslipidemia before the nutritional modification approach for each patient. The nutritinonal modifications may be rather focused on the prevention of other atherogenic risk factor, hypertension and diabetes, for such patients. On the other hand, metabolic syndrome, characterzed by hypertriglyceridemia and hypo-LDL-cholesterolemia, is a typical life-style related disease and leads to CVD, although the heterogeneity of disease severity seems to be complicated by the underlying genetics. The pathogenesis is principally insulin resistance, and this is caused by inadequate approach to prevent CVD for the patients. Form the above point of view, I would like to first show a case of genetic dyslipidemia, and next out study investigating the relationship between awareness of their own conditions and the disease improvement for the patients with life-style diseases in this symposium.
English summary: Recent life style changes with Western country foods caused the drastically increased population of patients with cardiovascular diseases (CVD) in Japan and other Asian countries. Dyslipidemia is one of major risk factors for CVD, and of particular, the levels of LDL- cholesterol and HDL- cholesterol have been shown to be clinical indices for bad cholesterol and good cholesterol, respectively. The importance of cholesterol management has been well supported by the large-scale intervention stuidies completed with various kinds of subjects in many countries including Japan. The pathogenesis of hyper-LDL-cholesterolemia is not only caused by inadequate nutritional or life style coditons, but also by genetic backgrounds. Therefore, it is important to know how much the genetic factors contribute to the phenotype of dyslipidemia before the nutritional modification approach for each patient. The nutritinonal modifications may be rather focused on the prevention of other atherogenic risk factor, hypertension and diabetes, for such patients. On the other hand, metabolic syndrome, characterzed by hypertriglyceridemia and hypo-LDL-cholesterolemia, is a typical life-style related disease and leads to CVD, although the heterogeneity of disease severity seems to be complicated by the underlying genetics. The pathogenesis is principally insulin resistance, and this is caused by inadequate approach to prevent CVD for the patients. Form the above point of view, I would like to first show a case of genetic dyslipidemia, and next out study investigating the relationship between awareness of their own conditions and the disease improvement for the patients with life-style diseases in this symposium.