Dinh dưỡng của người mẹ và sức khỏe trẻ em
Từ
80 năm trước người ta đã thấy tình trạng dinh dưỡng kém của người mẹ
ảnh hưởng xấu đến sự phát triển của thai nhi và trẻ sơ sinh. Những phát
hiện từ sớm đó mở ra nhiều nghiên cứu làm cơ sở cho các chương trình y
tế công cộng nhằm cải thiện tình trạng sức khỏe thai nhi và trẻ sơ sinh.
Ngày nay, phụ nữ có thai trên khắp thế giới được khuyên ăn đủ...
Tóm tắt tiếng Việt: Từ
80 năm trước người ta đã thấy tình trạng dinh dưỡng kém của người mẹ
ảnh hưởng xấu đến sự phát triển của thai nhi và trẻ sơ sinh. Những phát
hiện từ sớm đó mở ra nhiều nghiên cứu làm cơ sở cho các chương trình y
tế công cộng nhằm cải thiện tình trạng sức khỏe thai nhi và trẻ sơ sinh.
Ngày nay, phụ nữ có thai trên khắp thế giới được khuyên ăn đủ chất và
bổ sung thêm đa vi chất, ít nhất là sắt và axit folic. Những kết quả
nghiên cứu dưới đây đưa ra cơ sở của khuyến nghị đó.
Chậm phát triển và trưởng thành ở trẻ em chủ yếu xuất hiện ngay từ khi trong bụng mẹ và trong 3 năm đầu đời.
Người mẹ nhỏ bé và chế độ ăn uống thiếu thốn trong khi mang thai là những nguyên nhân chính dẫn đến chậm phát triển bào thai.
Chậm phát triển ở trẻ nhỏ có quan hệ chặt chẽ tới tiêu chảy, bú mẹ không đủ và thiếu thực phẩm ăn bổ sung, ăn dặm.
Chậm
phát triển từ trong bào thai và trong những năm đầu đời dự báo tổn
thương chức năng của đứa trẻ (chậm phát triển cả tinh thần và vận động)
cũng như khi trưởng thành (giảm khả năng sinh sản, trí tuệ và năng lực
làm việc)
Dinh
dưỡng kém từ trong bào thai làm gia tăng nguy cơ mắc béo phì và bệnh
không lây sau này (đái tháo đường type 2 và bệnh tim mạch), hiện tượng
được gọi là ‘lập trình bào thai, fetal program-ming’.
Măc
dù từ năm 1990 đến nay, chất lượng và số lượng thực phẩm cung cấp ở
Việt Nam đã tăng lên nhiều nhưng tình trạng còi cọc vẫn phổ biến. Việt
Nam được đánh giá tốt trong thực hiện các chương trình y tế công cộng
nâng cao tình trạng dinh dưỡng cho bà mẹ và trẻ em, vì vậy sẽ góp phần
vào giảm tỷ lệ thấp còi.
English summary: The
devastating effect of poor maternal nutrition on fetal and infant
growth was recognized 80 years ago. Those early observations lead to
numerous research studies that form the basis for public health programs
to improve pregnancy outcomes and health of the child. Today, pregnant
women, worldwide, are advised to eat a quality diet and to take a
micronutrient supplement that provides at least iron and folate. The
following research findings provide the basis for that recommendation.
Growth failure and manurational delays in the child occur mainly in utero and the first 3 years of life.
Small maternal size and inadequate dietary intakes during pregnancy are the major causes of fetal growth retardation.
Growth
failure in early childhood is intimately associated with diarrheal
disease, lack of breastfeeding, and insufficient sources of weaning
foods.
Growth
failure in utero and early in life predicts functional impairment in
the child (delayed motor and mental development) as well as in the adult
(reduced reproductive and intellectual performance and diminished work
capacity).
In
utero exposures to poor nutrition increase the risk of obesity and
non-communicable disease (type 2 diabetes and cardiovascular disease)
later in life, a phenomenon called ‘fetal programming’. Although the
quality and quanlity of the food supply in Vietnam has increased
dramatically since 1990, stunting is still prevalent. Vietnam is well
posed to implement public health programs to improve maternal and child
nutrition and, thereby, reduce the prevalence of stunting.
English summary: The
devastating effect of poor maternal nutrition on fetal and infant
growth was recognized 80 years ago. Those early observations lead to
numerous research studies that form the basis for public health programs
to improve pregnancy outcomes and health of the child. Today, pregnant
women, worldwide, are advised to eat a quality diet and to take a
micronutrient supplement that provides at least iron and folate. The
following research findings provide the basis for that recommendation.
Growth failure and manurational delays in the child occur mainly in utero and the first 3 years of life.
Small maternal size and inadequate dietary intakes during pregnancy are the major causes of fetal growth retardation.
Growth
failure in early childhood is intimately associated with diarrheal
disease, lack of breastfeeding, and insufficient sources of weaning
foods.
Growth
failure in utero and early in life predicts functional impairment in
the child (delayed motor and mental development) as well as in the adult
(reduced reproductive and intellectual performance and diminished work
capacity).
In
utero exposures to poor nutrition increase the risk of obesity and
non-communicable disease (type 2 diabetes and cardiovascular disease)
later in life, a phenomenon called ‘fetal programming’. Although the
quality and quanlity of the food supply in Vietnam has increased
dramatically since 1990, stunting is still prevalent. Vietnam is well
posed to implement public health programs to improve maternal and child
nutrition and, thereby, reduce the prevalence of stunting.