CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Tồn dư kháng sinh trên thịt lợn và kiến thức, thái độ, thực hành về an toàn sinh học của người chăn nuôi lợn tại Thái nguyên
6 lượt xem
chia sẻ
Nghiên cứu kiến thức, thái độ, thực hành về an toàn sinh học (ATSH) của 384 người chăn nuôi lợn (CNL) và phân tích một số mẫu thịt lợn xác định tồn dư kháng sinh cho thấy: chỉ có 27,6% số người có kiến thức về an toàn sinh học trong chăn nuôi lợn; 51,40% số người không thấy được sự cần thiết của chăn nuôi lợn ATSH. Có 66,10% số người thực hiện...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu kiến thức, thái độ, thực hành về an toàn sinh học (ATSH) của 384 người chăn nuôi lợn (CNL) và phân tích một số mẫu thịt lợn xác định tồn dư kháng sinh cho thấy: chỉ có 27,6% số người có kiến thức về an toàn sinh học trong chăn nuôi lợn; 51,40% số người không thấy được sự cần thiết của chăn nuôi lợn ATSH. Có 66,10% số người thực hiện sai cách dừng cám trước khi giết mổ. Thực hiện sai cách xử lý khi có lợn chết là 83,60%. Kết quả phân tích 42 mẫu (thịt, gan, thận) lợn cho thấy: tỷ lệ trung bình có dư lượng kháng sinh là 23,80%, trong đó mẫu gan cao nhất, 35,71% thấp nhất là mẫu thịt 7,14%. Lợn nuôi công nghiệp có tỷ lệ số mẫu tồn dư cao hơn so với lợn bán công nghiệp (38,09% so với 9,25%). Tỷ lệ số mẫu tồn dư Oxytetraxycline là 19,04% cao hơn so với số mẫu tồn dư của Tetracycline và Oxytetraxycline + Tetracycline (2,38% và 4,76%). Hàm lượng tồn dư kháng sinh trong các mẫu thịt, thận đều nằm trong giới hạn vệ sinh cho phép. Trong các mẫu gan lợn, hàm lượng kháng sinh dư thừa vượt tiêu chuẩn cho phép từ 1,05 đến 5,65 lần có thể gây mất an toàn cho người sử dụng.
English summary: A study to evaluate biological safety KAP was conducted in 384 port raisers and to analyze several pork specimens to detect residual antibiotics showed that only 27.6% of raisers had knowledge on biological safety of livestock breeding; 51.40% did not understand about a necessity of biological safety for livestock breeding. 66.10% of raisers incorrectly completed the procedure of utilizing mash before butchering. Analyzing 42 specimens taken from pork, liver, kidney, we found that the average residual antibiotic rate was 23.80%, in which the highest was found in the sample of liver (35.71%) and the lowest was in the sample of pork (7.14%). The pig fed by the industrial food had a higher rate of residual antibiotics than the pig fed by semi-industrial food (38.09% and 9.25%, respectively). The specimen rate of residual Oxytetraxycline of 19.04% was higher than the residual Tetracycline specimens and the residual Oxytetraxycline + Tetracycline specimens (2.38% and 4.76%, respectively). The amount of residual antibiotics in pork and kidney specimens was in the permitted standard. However, the amount of residual antibiotics in liver specimens was 1.05 – 5.65 times higher than the standard of JECFA and this was not safe for consumers.
English summary: A study to evaluate biological safety KAP was conducted in 384 port raisers and to analyze several pork specimens to detect residual antibiotics showed that only 27.6% of raisers had knowledge on biological safety of livestock breeding; 51.40% did not understand about a necessity of biological safety for livestock breeding. 66.10% of raisers incorrectly completed the procedure of utilizing mash before butchering. Analyzing 42 specimens taken from pork, liver, kidney, we found that the average residual antibiotic rate was 23.80%, in which the highest was found in the sample of liver (35.71%) and the lowest was in the sample of pork (7.14%). The pig fed by the industrial food had a higher rate of residual antibiotics than the pig fed by semi-industrial food (38.09% and 9.25%, respectively). The specimen rate of residual Oxytetraxycline of 19.04% was higher than the residual Tetracycline specimens and the residual Oxytetraxycline + Tetracycline specimens (2.38% and 4.76%, respectively). The amount of residual antibiotics in pork and kidney specimens was in the permitted standard. However, the amount of residual antibiotics in liver specimens was 1.05 – 5.65 times higher than the standard of JECFA and this was not safe for consumers.