Tồn dư kháng sinh trên thịt lợn và kiến thức, thái độ, thực hành về an toàn sinh học của người chăn nuôi lợn tại Thái nguyên
Nghiên
cứu kiến thức, thái độ, thực hành về an toàn sinh học (ATSH) của 384
người chăn nuôi lợn (CNL) và phân tích một số mẫu thịt lợn xác định tồn
dư kháng sinh cho thấy: chỉ có 27,6% số người có kiến thức về an toàn
sinh học trong chăn nuôi lợn; 51,40% số người không thấy được sự cần
thiết của chăn nuôi lợn ATSH. Có 66,10% số người thực hiện...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên
cứu kiến thức, thái độ, thực hành về an toàn sinh học (ATSH) của 384
người chăn nuôi lợn (CNL) và phân tích một số mẫu thịt lợn xác định tồn
dư kháng sinh cho thấy: chỉ có 27,6% số người có kiến thức về an toàn
sinh học trong chăn nuôi lợn; 51,40% số người không thấy được sự cần
thiết của chăn nuôi lợn ATSH. Có 66,10% số người thực hiện sai cách dừng
cám trước khi giết mổ. Thực hiện sai cách xử lý khi có lợn chết là
83,60%. Kết quả phân tích 42 mẫu (thịt, gan, thận) lợn cho thấy: tỷ lệ
trung bình có dư lượng kháng sinh là 23,80%, trong đó mẫu gan cao nhất,
35,71% thấp nhất là mẫu thịt 7,14%. Lợn nuôi công nghiệp có tỷ lệ số mẫu
tồn dư cao hơn so với lợn bán công nghiệp (38,09% so với 9,25%). Tỷ lệ
số mẫu tồn dư Oxytetraxycline là 19,04% cao hơn so với số mẫu tồn dư của
Tetracycline và Oxytetraxycline + Tetracycline (2,38% và 4,76%). Hàm
lượng tồn dư kháng sinh trong các mẫu thịt, thận đều nằm trong giới hạn
vệ sinh cho phép. Trong các mẫu gan lợn, hàm lượng kháng sinh dư thừa
vượt tiêu chuẩn cho phép từ 1,05 đến 5,65 lần có thể gây mất an toàn cho
người sử dụng.
English summary: A
study to evaluate biological safety KAP was conducted in 384 port
raisers and to analyze several pork specimens to detect residual
antibiotics showed that only 27.6% of raisers had knowledge on
biological safety of livestock breeding; 51.40% did not
understand about a necessity of biological safety for livestock
breeding. 66.10% of raisers incorrectly completed the procedure of
utilizing mash before butchering. Analyzing 42 specimens taken from
pork, liver, kidney, we found that the average residual antibiotic rate
was 23.80%, in which the highest was found in the sample of liver
(35.71%) and the lowest was in the sample of pork (7.14%). The pig fed
by the industrial food had a higher rate of residual antibiotics than
the pig fed by semi-industrial food (38.09% and 9.25%, respectively).
The specimen rate of residual Oxytetraxycline of 19.04% was higher than
the residual Tetracycline specimens and the residual Oxytetraxycline +
Tetracycline specimens (2.38% and 4.76%, respectively). The amount of
residual antibiotics in pork and kidney specimens was in the permitted
standard. However, the amount of residual antibiotics in liver specimens
was 1.05 – 5.65 times higher than the standard of JECFA and this was
not safe for consumers.
English summary: A
study to evaluate biological safety KAP was conducted in 384 port
raisers and to analyze several pork specimens to detect residual
antibiotics showed that only 27.6% of raisers had knowledge on
biological safety of livestock breeding; 51.40% did not
understand about a necessity of biological safety for livestock
breeding. 66.10% of raisers incorrectly completed the procedure of
utilizing mash before butchering. Analyzing 42 specimens taken from
pork, liver, kidney, we found that the average residual antibiotic rate
was 23.80%, in which the highest was found in the sample of liver
(35.71%) and the lowest was in the sample of pork (7.14%). The pig fed
by the industrial food had a higher rate of residual antibiotics than
the pig fed by semi-industrial food (38.09% and 9.25%, respectively).
The specimen rate of residual Oxytetraxycline of 19.04% was higher than
the residual Tetracycline specimens and the residual Oxytetraxycline +
Tetracycline specimens (2.38% and 4.76%, respectively). The amount of
residual antibiotics in pork and kidney specimens was in the permitted
standard. However, the amount of residual antibiotics in liver specimens
was 1.05 – 5.65 times higher than the standard of JECFA and this was
not safe for consumers.