Một số yếu tố nguy cơ đối với tỷ lệ đái tháo đường Typ 2 ở đối tượng 30-60 tuổi tại bệnh viện 19.8
Điều
tra trên 2.358 đối tượng từ 30-60 tuổi đến khám sức khỏe tại Bệnh viện 19.8 thấy
tỷ lệ ĐTĐ là 3,6%., RLGMLĐ là 12,4%. Các yếu tố liên quan đến ĐTĐ: Nhóm ĐTĐ có tỷ lệ người thừa cân là
30,6%, cao hơn nhóm chứng là 16,5% (P<0,05). Người ĐTĐ hay ăn nhiều chất
ngọt (OR=7,3; P<0,001), chất béo (OR=3,63; P< 0,001); uống nhiều rượu,
bia (OR=2,7;...
Tóm tắt tiếng Việt: Điều
tra trên 2.358 đối tượng từ 30-60 tuổi đến khám sức khỏe tại Bệnh viện 19.8 thấy
tỷ lệ ĐTĐ là 3,6%., RLGMLĐ là 12,4%. Các yếu tố liên quan đến ĐTĐ: Nhóm ĐTĐ có tỷ lệ người thừa cân là
30,6%, cao hơn nhóm chứng là 16,5% (P<0,05). Người ĐTĐ hay ăn nhiều chất
ngọt (OR=7,3; P<0,001), chất béo (OR=3,63; P< 0,001); uống nhiều rượu,
bia (OR=2,7; P<0,05). Tần suất sử dụng các thực phẩm có Chỉ số đường huyết
cao nhiều hơn nhóm chứng (P<0,001 và P<0,05). Năng lượng khẩu phần của nhóm ĐTĐ là 1919,2 kcal cao hơn nhóm chứng 1734,1 kcal
(P<0,05). Tiêu thụ rau, hoa quả còn ít. Lượng chất xơ khẩu phần 2 nhóm tương đương nhau và
thấp hơn nhu cầu đề nghị.
Những người bị ĐTĐ có
tỷ lệ tăng Cholesterol là 58,8%, tăng Triglycerid 62,4%, tăng LDL-C 53,2%, giảm
HDL-C 42,9%, đều cao hơn nhóm chứng với các giá trị tương ứng là 28,2%; 42,4%;
33,3% và 24,6% (P<0,05 và P<0,001).
English summary: The
survey conducted in 2358 subjects showed that the prevalence of diabetes and
Impaired Fasting Glucose (IFG) was 3.6% and 12.4%, respectively. Related
factors of diabetes: the overweight prevalence of 30.6% among diabetes
group was higher than 16.5% in the
control group (P<0.05). Diabetes patients often consumed a lot of sweet foods
(OR=7.3; P<0.001), fat (OR=3.63; P< 0.001); alcohol drinks (OR=2.7;
P<0.05). The consumption frequency of high Glycemic index foods in the
diabetes group was higher than in the control group (P<0.001 and P<0.05).
The energy intake of 1919.2 kcal among the diabetes patients was higher
compared to 1734.1 kcal of the control group (P<0.05). The consumption of vegetable and fruit remained
limited. The dietary fiber in two groups was similar and lower than the
recommended allowance.
Diabetes patients has
increased blood cholesterol of 58.8%, increased triglyceride of 62.4%, increased
LDL-C of 53.2% and decreased HDL-C of 42.9%, which are worse than the control -
28.2%; 42.4%; 33.3% and 24.6%, respectively (P<0.05 and P<0.001).
English summary: The
survey conducted in 2358 subjects showed that the prevalence of diabetes and
Impaired Fasting Glucose (IFG) was 3.6% and 12.4%, respectively. Related
factors of diabetes: the overweight prevalence of 30.6% among diabetes
group was higher than 16.5% in the
control group (P<0.05). Diabetes patients often consumed a lot of sweet foods
(OR=7.3; P<0.001), fat (OR=3.63; P< 0.001); alcohol drinks (OR=2.7;
P<0.05). The consumption frequency of high Glycemic index foods in the
diabetes group was higher than in the control group (P<0.001 and P<0.05).
The energy intake of 1919.2 kcal among the diabetes patients was higher
compared to 1734.1 kcal of the control group (P<0.05). The consumption of vegetable and fruit remained
limited. The dietary fiber in two groups was similar and lower than the
recommended allowance.
Diabetes patients has
increased blood cholesterol of 58.8%, increased triglyceride of 62.4%, increased
LDL-C of 53.2% and decreased HDL-C of 42.9%, which are worse than the control -
28.2%; 42.4%; 33.3% and 24.6%, respectively (P<0.05 and P<0.001).