Diễn biến tình trạng dinh dưỡng tại thành phố Hồ Chí Minh giai đoạn 2001 đến 2010
Trong
thập niên vừa qua, nền kinh tế, xã hội phát triển rất nhanh tại thành
phố Hồ Chí Minh, một trong những thành phố lớn tại Việt Nam. Cuộc sống
của người dân ngày càng có chất lượng và tiện nghi hơn. Điều này đã góp
phần làm thay đổi chế độ sinh hoạt, thói quen ăn uống. Song hành với sự
phát triển này, tình trạng sức khỏe, mô hình bệnh tật của...
Tóm tắt tiếng Việt: Trong
thập niên vừa qua, nền kinh tế, xã hội phát triển rất nhanh tại thành
phố Hồ Chí Minh, một trong những thành phố lớn tại Việt Nam. Cuộc sống
của người dân ngày càng có chất lượng và tiện nghi hơn. Điều này đã góp
phần làm thay đổi chế độ sinh hoạt, thói quen ăn uống. Song hành với sự
phát triển này, tình trạng sức khỏe, mô hình bệnh tật của người dân cũng
thay đổi sâu sắc. Cũng trong suốt thập niên qua, công tác chăm sóc sức
khỏe cho người dân ngày càng được quan tâm. Nhiều chương trình sức khỏe
quốc gia nói chung và đặc biệt là các chương trình có liên quan đến dinh
dưỡng nói riêng được ưu tiên triển khai nhằm cải thiện tình trạng sức
khỏe của người dân. Trong suốt thập niên qua, tình trạng suy dinh dưỡng ở
nhóm dân cư có nguy cơ cao đã giảm một cách rõ rệt. Ở nhóm trẻ < 5
tuổi: tỷ lệ suy dinh dưỡng (SDD) từ 14.8% (năm 2001) so với 6.0% (năm
2009); trong đó tỷ lệ suy dinh dưỡng thể còi cọc (được đánh giá bằng
chiều cao trên tuổi) giảm chậm hơn, từ 9% (năm 2001) còn 6.7% (2009).
Khi so với số liệu toàn quốc, tỷ lệ SDD thấp còi tại thành phố thấp hơn
đáng kể (6.7% so với 32.6%). Ở phụ nữ trong lứa tuổi sinh đẻ (15-49
tuổi), tỷ lệ giảm hơn 200% trong vòng 10 năm qua (24% so với 12.3%).
Nhiều hoạt động đã và đang được triển khai trên toàn thành phố nhằm giảm
tình trạng suy dinh dưỡng, đặc biệt là ở những vùng ngoại thành: xây
dựng góc thực hành dinh dưỡng, triển khai dự án can thiệp, triển khai
hoạt động truyền thông giáo dục sức khỏe đã góp phần cải thiện tình
trạng dinh dưỡng ở khu vực này.
Tuy
nhiên, bên cạnh sự cải thiện tình trạng suy dinh dưỡng, tỷ lệ thừa cân
và béo phì bắt đầu gia tăng nhanh ở dân thành phố Hồ Chí Minh. Tỷ lệ
thừa cân và béo phì ở trẻ < 5 tuổi tăng 400% trong vòng 10 năm nay
(2.2% năm 1999 so với 8.8%), đặc biệt tăng nhanh từ năm 2005. Tỷ lệ thừa
cân và béo phì của phụ nữ trong độ tuổi sinh sản khá cao 30.1%; tăng
hơn 300% trong vòng 10 năm. Nhằm từng bước phòng chống sự gia tăng này,
công tác truyền thông giáo dục nhằm nâng cao nhận thức của người dân về
béo phì cũng như xây dựng các mô hình phòng chống ở những nhóm đối tượng
nguy cơ đang được Trung tâm Dinh dưỡng triển khai và cho thấy một số
kết quả ban đầu khả quan.
Cùng
gia tăng với tốc độ khá nhanh với bệnh béo phì, là tình trạng rối loạn
chuyển hóa đường cũng tăng trong người dân. Theo điều tra do trung tâm
dinh dưỡng tiến hành năm 2008, gần 35% người dân thành phố bị rối loạn
chuyển hóa đường (trong đó 7% mắc đái tháo đường; 10.7% bị rối loạn dung
nạp đường và 16.4% bị rối loạn đường khi đói). Tỷ lệ đái tháo đường
tăng 185% trong vòng 7 năm (so với 3.8% năm 2001). Chương trình phòng
chống bệnh đái tháo đường được triển khai tại thành phố Hồ Chí Minh từ
năm 2003 với nhiều hoạt động truyền thông như xây dựng câu lạc bộ bệnh
nhân với các chủ đề thiết thực về thực hành dinh dưỡng. Tuy nhiên cùng
với sự phát triển của xã hội, làm gia tăng số lượng người mắc bệnh cũng
như người nguy cơ cao. Cần thiết có một giải pháp đồng bộ và thu hút
được người dân tham gia trong công tác phòng chống bệnh đái tháo đường.
Tình
trạng thiếu vi chất tịa thành phố trong thập niên qua cũng đạt được một
số kết quả nhất định nhưng cũng còn một số tồn tại đòi hỏi cần có giải
pháp thích hợp hơn. Chương trình bổ sung vitamin A cho trẻ (6-36 tháng
tuổi) và bà mẹ sau sanh trong thời gian gần đây vẫn đang được triển khai
định kỳ 6 tháng trên địa bàn thành phố. Theo điều tra năm 2008 về tình
trạng thiếu vitamin A tại thành phố, ở trẻ dưới 5 tuổi có 3.5% bị thiếu
Vitamin A tiền lâm sàng (retinol huyết thanh <0.7 μmol/L) và 30.8% có
nồng độ retinol thấp (0.7 – 1.05 μmol/L); nhưng không ghi nhận bất kỳ
trường hợp nào ở trẻ bị thiếu Vitamin A trên lâm sàng; và có gần 30% bà
mẹ cho con bú thiếu Vitamin A tiền lâm sàng. Bên cạnh đó, tỷ lệ thiếu
máu ở trẻ em, phụ nữ trong độ tuổi mang thai và phụ nữ cho con bú cũng
được ghi nhận với một tỷ lệ khá cao: 11,5%; 17,5% và 9,6% theo thứ tự.
Chương trình phòng chống thiếu máu thiếu sắt tại thành phố hiện nay đã
triển khai cung cấp viên sắt và acid folic bổ sung cho nữ sinh trung học
nhằm phòng chống tình trạng thiếu máu thiếu sắt cho những bà mẹ trong
tương lai.
Việc
triển khai các hoạt động can thiệp về truyền thông lẫn bổ sung dinh
dưỡng, đã phần nào góp phần cải thiện được tình trạng dinh dưỡng của
người dân thành phố một cách rõ rệt trong thập niên qua. Tuy nhiên, vẫn
còn tồn tại (tình trạng thiếu vi chất, tình trạng thấp còi) hoặc những
vấn đề liên quan đến lối sống hiện đại (béo phì, đái tháo đường, cao
huyết áp…) đang phát triển, đòi hỏi chúng ta cần có những giải pháp đồng
bộ trong chiến lược quốc gia dinh dưỡng trong giai đoạn 2010 – 2015
nhằm kiểm soát được sư gia tăng các vấn đề này trong tương lai.
English summary: In
the last decade, the socio-economic has been rapidly developing in Ho
Chi Minh city, one of the biggest cities in Vietnam. Life has become
more convenient and better quality. These develops has contributes in
the changes of lifestyle, eating habits thus relulting in alterations in
disease pattern of people in Ho Chi Minh City. Also, during the decade,
healthcare program is paid more attention. Many national health
promotion programs, particular in nutrition related programs have been
implemented. The under-nutrition status in vulnerable population has
been significantly improved. The prevalence of undernutrition in
children under 5 years old was down by half compared to those in 2001
(6.0% in 2009 vs. 14.8% in 2001). However, in comparison of stunting in
Ho Chi Minh City was 5 times lower than that in national data (6.7% vs
32.6%, respectively). In order to improve the nutritional status in Ho
Chi Minh City, many activities have been carried out in whole city, in
particular in remote or rural areas such as create consulation on
nutrition in local health post, implementation intervention project,
nutritional education to people.
In
parallel of improvements of undernutrition, the overweight and obesity
is rapidly increasing. The prevalence of overweight and obesity in
children under 5 years old is 4 times higher than data of 1999 (8,8% in
2009 vs. 2.2% in 1999). Aproximately 30% reproductive women are
overweight and obesity; an increase of 300% in ten year. In the step –
by – step approach and management overweight and obesity, standard model
and communication education activities have set up and implemented.
These activites are shown preliminary promising results. Together with
obesity, glucose metabolic disoders have also increased. According to
epidimiological study performed by Nutrition Center in 2008,
approximately 35,0% people are glucose metabolic disorder, in which type
2 diabetes (T2DM), impaired glucose tolerance (IGT) and im-paired
fasting glucose (IFG) were 7.0%, 10.7% and 16.4% respectively. The
prevalence of diabetes has increased from 3.8% (in 2001) yo 7.0% (in
2008) in increase of 185%) in 7 years. Since 2003, the diabetes
prevention program has been launched in Ho Chi Minh City which consits
of several activities such as com-munication education, diabetic club to
provide skill in diabetes. However, together with development of
socio-economic status, the number of diabetes and high risk people are
elevating. A better approach program should be considered. The
prevention of micronutrient deficiencies in Ho Chi Minh city have both
certain successes and unsuccesses. The Vitamin A deficient prevention
program in which providing high dode vitamin A to children from 6-36
months old and post-partum lactating women has been performed twice a
year. In the investigation in 2008, the proportion of subclinical
vitamin A deficiency, defined as serum retinol concentration < 0.7
μmol/L, and low serum retional level, defined as serum retinol
concentration in 0.7 – 1.05 μmol/L, are 3.5% and 30.8%; no clinical
vitamin A deficiency is observed. In addition, approximately 30%
lactating women are subclinical vitamin A deficiency. In term of anemia,
the high prevalence of anemia are observed in children, reproductive
women and pregnant women, i.e., 11.5%; 17.5% and 9.6%, respectively. The
iron and folic acid supplement are provided tp vulrenable group
(including high school female students) to prevent iron deficient
anemia.
In
conclusion, the implementations of interventation and communication
education activites on nutrition has resulted in significant
improvements of nutritional status of people in Ho Chi Minh City during
the last decade. However, the existence of stunting, micronutrient
deficiencies ans increasing of non-communcable chronic diseases
(obesity, T2DM, etc) indicate that the comprehensive stretegy shoulde be
established in the next period of National Strategy of Nutrition
(2011-2015) to control and prevent these disorders for Ho Chi Minh City.
English summary: In
the last decade, the socio-economic has been rapidly developing in Ho
Chi Minh city, one of the biggest cities in Vietnam. Life has become
more convenient and better quality. These develops has contributes in
the changes of lifestyle, eating habits thus relulting in alterations in
disease pattern of people in Ho Chi Minh City. Also, during the decade,
healthcare program is paid more attention. Many national health
promotion programs, particular in nutrition related programs have been
implemented. The under-nutrition status in vulnerable population has
been significantly improved. The prevalence of undernutrition in
children under 5 years old was down by half compared to those in 2001
(6.0% in 2009 vs. 14.8% in 2001). However, in comparison of stunting in
Ho Chi Minh City was 5 times lower than that in national data (6.7% vs
32.6%, respectively). In order to improve the nutritional status in Ho
Chi Minh City, many activities have been carried out in whole city, in
particular in remote or rural areas such as create consulation on
nutrition in local health post, implementation intervention project,
nutritional education to people.
In
parallel of improvements of undernutrition, the overweight and obesity
is rapidly increasing. The prevalence of overweight and obesity in
children under 5 years old is 4 times higher than data of 1999 (8,8% in
2009 vs. 2.2% in 1999). Aproximately 30% reproductive women are
overweight and obesity; an increase of 300% in ten year. In the step –
by – step approach and management overweight and obesity, standard model
and communication education activities have set up and implemented.
These activites are shown preliminary promising results. Together with
obesity, glucose metabolic disoders have also increased. According to
epidimiological study performed by Nutrition Center in 2008,
approximately 35,0% people are glucose metabolic disorder, in which type
2 diabetes (T2DM), impaired glucose tolerance (IGT) and im-paired
fasting glucose (IFG) were 7.0%, 10.7% and 16.4% respectively. The
prevalence of diabetes has increased from 3.8% (in 2001) yo 7.0% (in
2008) in increase of 185%) in 7 years. Since 2003, the diabetes
prevention program has been launched in Ho Chi Minh City which consits
of several activities such as com-munication education, diabetic club to
provide skill in diabetes. However, together with development of
socio-economic status, the number of diabetes and high risk people are
elevating. A better approach program should be considered. The
prevention of micronutrient deficiencies in Ho Chi Minh city have both
certain successes and unsuccesses. The Vitamin A deficient prevention
program in which providing high dode vitamin A to children from 6-36
months old and post-partum lactating women has been performed twice a
year. In the investigation in 2008, the proportion of subclinical
vitamin A deficiency, defined as serum retinol concentration < 0.7
μmol/L, and low serum retional level, defined as serum retinol
concentration in 0.7 – 1.05 μmol/L, are 3.5% and 30.8%; no clinical
vitamin A deficiency is observed. In addition, approximately 30%
lactating women are subclinical vitamin A deficiency. In term of anemia,
the high prevalence of anemia are observed in children, reproductive
women and pregnant women, i.e., 11.5%; 17.5% and 9.6%, respectively. The
iron and folic acid supplement are provided tp vulrenable group
(including high school female students) to prevent iron deficient
anemia.
In
conclusion, the implementations of interventation and communication
education activites on nutrition has resulted in significant
improvements of nutritional status of people in Ho Chi Minh City during
the last decade. However, the existence of stunting, micronutrient
deficiencies ans increasing of non-communcable chronic diseases
(obesity, T2DM, etc) indicate that the comprehensive stretegy shoulde be
established in the next period of National Strategy of Nutrition
(2011-2015) to control and prevent these disorders for Ho Chi Minh City.