CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Diễn biến tình trạng dinh dưỡng tại thành phố Hồ Chí Minh giai đoạn 2001 đến 2010
5 lượt xem
chia sẻ
Trong thập niên vừa qua, nền kinh tế, xã hội phát triển rất nhanh tại thành phố Hồ Chí Minh, một trong những thành phố lớn tại Việt Nam. Cuộc sống của người dân ngày càng có chất lượng và tiện nghi hơn. Điều này đã góp phần làm thay đổi chế độ sinh hoạt, thói quen ăn uống. Song hành với sự phát triển này, tình trạng sức khỏe, mô hình bệnh tật của...
Tóm tắt tiếng Việt: Trong thập niên vừa qua, nền kinh tế, xã hội phát triển rất nhanh tại thành phố Hồ Chí Minh, một trong những thành phố lớn tại Việt Nam. Cuộc sống của người dân ngày càng có chất lượng và tiện nghi hơn. Điều này đã góp phần làm thay đổi chế độ sinh hoạt, thói quen ăn uống. Song hành với sự phát triển này, tình trạng sức khỏe, mô hình bệnh tật của người dân cũng thay đổi sâu sắc. Cũng trong suốt thập niên qua, công tác chăm sóc sức khỏe cho người dân ngày càng được quan tâm. Nhiều chương trình sức khỏe quốc gia nói chung và đặc biệt là các chương trình có liên quan đến dinh dưỡng nói riêng được ưu tiên triển khai nhằm cải thiện tình trạng sức khỏe của người dân. Trong suốt thập niên qua, tình trạng suy dinh dưỡng ở nhóm dân cư có nguy cơ cao đã giảm một cách rõ rệt. Ở nhóm trẻ < 5 tuổi: tỷ lệ suy dinh dưỡng (SDD) từ 14.8% (năm 2001) so với 6.0% (năm 2009); trong đó tỷ lệ suy dinh dưỡng thể còi cọc (được đánh giá bằng chiều cao trên tuổi) giảm chậm hơn, từ 9% (năm 2001) còn 6.7% (2009). Khi so với số liệu toàn quốc, tỷ lệ SDD thấp còi tại thành phố thấp hơn đáng kể (6.7% so với 32.6%). Ở phụ nữ trong lứa tuổi sinh đẻ (15-49 tuổi), tỷ lệ giảm hơn 200% trong vòng 10 năm qua (24% so với 12.3%). Nhiều hoạt động đã và đang được triển khai trên toàn thành phố nhằm giảm tình trạng suy dinh dưỡng, đặc biệt là ở những vùng ngoại thành: xây dựng góc thực hành dinh dưỡng, triển khai dự án can thiệp, triển khai hoạt động truyền thông giáo dục sức khỏe đã góp phần cải thiện tình trạng dinh dưỡng ở khu vực này. Tuy nhiên, bên cạnh sự cải thiện tình trạng suy dinh dưỡng, tỷ lệ thừa cân và béo phì bắt đầu gia tăng nhanh ở dân thành phố Hồ Chí Minh. Tỷ lệ thừa cân và béo phì ở trẻ < 5 tuổi tăng 400% trong vòng 10 năm nay (2.2% năm 1999 so với 8.8%), đặc biệt tăng nhanh từ năm 2005. Tỷ lệ thừa cân và béo phì của phụ nữ trong độ tuổi sinh sản khá cao 30.1%; tăng hơn 300% trong vòng 10 năm. Nhằm từng bước phòng chống sự gia tăng này, công tác truyền thông giáo dục nhằm nâng cao nhận thức của người dân về béo phì cũng như xây dựng các mô hình phòng chống ở những nhóm đối tượng nguy cơ đang được Trung tâm Dinh dưỡng triển khai và cho thấy một số kết quả ban đầu khả quan. Cùng gia tăng với tốc độ khá nhanh với bệnh béo phì, là tình trạng rối loạn chuyển hóa đường cũng tăng trong người dân. Theo điều tra do trung tâm dinh dưỡng tiến hành năm 2008, gần 35% người dân thành phố bị rối loạn chuyển hóa đường (trong đó 7% mắc đái tháo đường; 10.7% bị rối loạn dung nạp đường và 16.4% bị rối loạn đường khi đói). Tỷ lệ đái tháo đường tăng 185% trong vòng 7 năm (so với 3.8% năm 2001). Chương trình phòng chống bệnh đái tháo đường được triển khai tại thành phố Hồ Chí Minh từ năm 2003 với nhiều hoạt động truyền thông như xây dựng câu lạc bộ bệnh nhân với các chủ đề thiết thực về thực hành dinh dưỡng. Tuy nhiên cùng với sự phát triển của xã hội, làm gia tăng số lượng người mắc bệnh cũng như người nguy cơ cao. Cần thiết có một giải pháp đồng bộ và thu hút được người dân tham gia trong công tác phòng chống bệnh đái tháo đường. Tình trạng thiếu vi chất tịa thành phố trong thập niên qua cũng đạt được một số kết quả nhất định nhưng cũng còn một số tồn tại đòi hỏi cần có giải pháp thích hợp hơn. Chương trình bổ sung vitamin A cho trẻ (6-36 tháng tuổi) và bà mẹ sau sanh trong thời gian gần đây vẫn đang được triển khai định kỳ 6 tháng trên địa bàn thành phố. Theo điều tra năm 2008 về tình trạng thiếu vitamin A tại thành phố, ở trẻ dưới 5 tuổi có 3.5% bị thiếu Vitamin A tiền lâm sàng (retinol huyết thanh <0.7 μmol/L) và 30.8% có nồng độ retinol thấp (0.7 – 1.05 μmol/L); nhưng không ghi nhận bất kỳ trường hợp nào ở trẻ bị thiếu Vitamin A trên lâm sàng; và có gần 30% bà mẹ cho con bú thiếu Vitamin A tiền lâm sàng. Bên cạnh đó, tỷ lệ thiếu máu ở trẻ em, phụ nữ trong độ tuổi mang thai và phụ nữ cho con bú cũng được ghi nhận với một tỷ lệ khá cao: 11,5%; 17,5% và 9,6% theo thứ tự. Chương trình phòng chống thiếu máu thiếu sắt tại thành phố hiện nay đã triển khai cung cấp viên sắt và acid folic bổ sung cho nữ sinh trung học nhằm phòng chống tình trạng thiếu máu thiếu sắt cho những bà mẹ trong tương lai. Việc triển khai các hoạt động can thiệp về truyền thông lẫn bổ sung dinh dưỡng, đã phần nào góp phần cải thiện được tình trạng dinh dưỡng của người dân thành phố một cách rõ rệt trong thập niên qua. Tuy nhiên, vẫn còn tồn tại (tình trạng thiếu vi chất, tình trạng thấp còi) hoặc những vấn đề liên quan đến lối sống hiện đại (béo phì, đái tháo đường, cao huyết áp…) đang phát triển, đòi hỏi chúng ta cần có những giải pháp đồng bộ trong chiến lược quốc gia dinh dưỡng trong giai đoạn 2010 – 2015 nhằm kiểm soát được sư gia tăng các vấn đề này trong tương lai.
English summary: In the last decade, the socio-economic has been rapidly developing in Ho Chi Minh city, one of the biggest cities in Vietnam. Life has become more convenient and better quality. These develops has contributes in the changes of lifestyle, eating habits thus relulting in alterations in disease pattern of people in Ho Chi Minh City. Also, during the decade, healthcare program is paid more attention. Many national health promotion programs, particular in nutrition related programs have been implemented. The under-nutrition status in vulnerable population has been significantly improved. The prevalence of undernutrition in children under 5 years old was down by half compared to those in 2001 (6.0% in 2009 vs. 14.8% in 2001). However, in comparison of stunting in Ho Chi Minh City was 5 times lower than that in national data (6.7% vs 32.6%, respectively). In order to improve the nutritional status in Ho Chi Minh City, many activities have been carried out in whole city, in particular in remote or rural areas such as create consulation on nutrition in local health post, implementation intervention project, nutritional education to people. In parallel of improvements of undernutrition, the overweight and obesity is rapidly increasing. The prevalence of overweight and obesity in children under 5 years old is 4 times higher than data of 1999 (8,8% in 2009 vs. 2.2% in 1999). Aproximately 30% reproductive women are overweight and obesity; an increase of 300% in ten year. In the step – by – step approach and management overweight and obesity, standard model and communication education activities have set up and implemented. These activites are shown preliminary promising results. Together with obesity, glucose metabolic disoders have also increased. According to epidimiological study performed by Nutrition Center in 2008, approximately 35,0% people are glucose metabolic disorder, in which type 2 diabetes (T2DM), impaired glucose tolerance (IGT) and im-paired fasting glucose (IFG) were 7.0%, 10.7% and 16.4% respectively. The prevalence of diabetes has increased from 3.8% (in 2001) yo 7.0% (in 2008) in increase of 185%) in 7 years. Since 2003, the diabetes prevention program has been launched in Ho Chi Minh City which consits of several activities such as com-munication education, diabetic club to provide skill in diabetes. However, together with development of socio-economic status, the number of diabetes and high risk people are elevating. A better approach program should be considered. The prevention of micronutrient deficiencies in Ho Chi Minh city have both certain successes and unsuccesses. The Vitamin A deficient prevention program in which providing high dode vitamin A to children from 6-36 months old and post-partum lactating women has been performed twice a year. In the investigation in 2008, the proportion of subclinical vitamin A deficiency, defined as serum retinol concentration < 0.7 μmol/L, and low serum retional level, defined as serum retinol concentration in 0.7 – 1.05 μmol/L, are 3.5% and 30.8%; no clinical vitamin A deficiency is observed. In addition, approximately 30% lactating women are subclinical vitamin A deficiency. In term of anemia, the high prevalence of anemia are observed in children, reproductive women and pregnant women, i.e., 11.5%; 17.5% and 9.6%, respectively. The iron and folic acid supplement are provided tp vulrenable group (including high school female students) to prevent iron deficient anemia. In conclusion, the implementations of interventation and communication education activites on nutrition has resulted in significant improvements of nutritional status of people in Ho Chi Minh City during the last decade. However, the existence of stunting, micronutrient deficiencies ans increasing of non-communcable chronic diseases (obesity, T2DM, etc) indicate that the comprehensive stretegy shoulde be established in the next period of  National Strategy of Nutrition (2011-2015) to control and prevent these disorders for Ho Chi Minh City.
English summary: In the last decade, the socio-economic has been rapidly developing in Ho Chi Minh city, one of the biggest cities in Vietnam. Life has become more convenient and better quality. These develops has contributes in the changes of lifestyle, eating habits thus relulting in alterations in disease pattern of people in Ho Chi Minh City. Also, during the decade, healthcare program is paid more attention. Many national health promotion programs, particular in nutrition related programs have been implemented. The under-nutrition status in vulnerable population has been significantly improved. The prevalence of undernutrition in children under 5 years old was down by half compared to those in 2001 (6.0% in 2009 vs. 14.8% in 2001). However, in comparison of stunting in Ho Chi Minh City was 5 times lower than that in national data (6.7% vs 32.6%, respectively). In order to improve the nutritional status in Ho Chi Minh City, many activities have been carried out in whole city, in particular in remote or rural areas such as create consulation on nutrition in local health post, implementation intervention project, nutritional education to people. In parallel of improvements of undernutrition, the overweight and obesity is rapidly increasing. The prevalence of overweight and obesity in children under 5 years old is 4 times higher than data of 1999 (8,8% in 2009 vs. 2.2% in 1999). Aproximately 30% reproductive women are overweight and obesity; an increase of 300% in ten year. In the step – by – step approach and management overweight and obesity, standard model and communication education activities have set up and implemented. These activites are shown preliminary promising results. Together with obesity, glucose metabolic disoders have also increased. According to epidimiological study performed by Nutrition Center in 2008, approximately 35,0% people are glucose metabolic disorder, in which type 2 diabetes (T2DM), impaired glucose tolerance (IGT) and im-paired fasting glucose (IFG) were 7.0%, 10.7% and 16.4% respectively. The prevalence of diabetes has increased from 3.8% (in 2001) yo 7.0% (in 2008) in increase of 185%) in 7 years. Since 2003, the diabetes prevention program has been launched in Ho Chi Minh City which consits of several activities such as com-munication education, diabetic club to provide skill in diabetes. However, together with development of socio-economic status, the number of diabetes and high risk people are elevating. A better approach program should be considered. The prevention of micronutrient deficiencies in Ho Chi Minh city have both certain successes and unsuccesses. The Vitamin A deficient prevention program in which providing high dode vitamin A to children from 6-36 months old and post-partum lactating women has been performed twice a year. In the investigation in 2008, the proportion of subclinical vitamin A deficiency, defined as serum retinol concentration < 0.7 μmol/L, and low serum retional level, defined as serum retinol concentration in 0.7 – 1.05 μmol/L, are 3.5% and 30.8%; no clinical vitamin A deficiency is observed. In addition, approximately 30% lactating women are subclinical vitamin A deficiency. In term of anemia, the high prevalence of anemia are observed in children, reproductive women and pregnant women, i.e., 11.5%; 17.5% and 9.6%, respectively. The iron and folic acid supplement are provided tp vulrenable group (including high school female students) to prevent iron deficient anemia. In conclusion, the implementations of interventation and communication education activites on nutrition has resulted in significant improvements of nutritional status of people in Ho Chi Minh City during the last decade. However, the existence of stunting, micronutrient deficiencies ans increasing of non-communcable chronic diseases (obesity, T2DM, etc) indicate that the comprehensive stretegy shoulde be established in the next period of  National Strategy of Nutrition (2011-2015) to control and prevent these disorders for Ho Chi Minh City.