CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Thói quen ăn uống, nhận thức vóc dáng và kiến thức phòng chống thiếu máu của học sinh trung học phổ thông
6 lượt xem
chia sẻ
Điều tra cắt ngang được thực hiện trên 1404 học sinh (HS) trung học phổ thông (THPT) nhằm khảo sát khả năng nhận thức vóc dáng bản thân, thói quen ăn uống, và kiến thức cơ bản về phòng chống thiếu máu của HS THPT tại TP.HCM. HS được phỏng vấn theo bảng câu hỏi soạn sẵn. Kết quả: Tỉ lệ HS có thói quen không ăn sáng, không ăn trưa và không ăn tối...
Tóm tắt tiếng Việt: Điều tra cắt ngang được thực hiện trên 1404 học sinh (HS) trung học phổ thông (THPT) nhằm khảo sát khả năng nhận thức vóc dáng bản thân, thói quen ăn uống, và kiến thức cơ bản về phòng chống thiếu máu của HS THPT tại TP.HCM. HS được phỏng vấn theo bảng câu hỏi soạn sẵn. Kết quả: Tỉ lệ HS có thói quen không ăn sáng, không ăn trưa và không ăn tối lần lượt là 17,4%, 2,6% và 2,4%. Tỉ lệ HS đánh giá đúng vóc dáng bản thân là 67,6%. Để giảm cân, gần 80% HS biết cần tăng vận động; 54,1% HS biết hạn chế thực phẩm giàu năng lượng; 21,3% biết cần ăn nhiều rau; 3,6% biết hạn chế ngồi một chỗ. Để tăng cân, 58,3% HS biết cần ăn đủ bữa & tăng thực phẩm giàu năng lượng; 33,5% biết cần tập thể dục thường xuyên; tỉ lệ biết cần tẩy giun định kỳ và giữ vệ sinh ăn uống là 3,9% và 4,9%. Tỉ lệ HS biết cách phòng ngừa thiếu máu bằng thực phẩm là 56,1% và bằng thuốc là 54,9%. Nữ sinh biết cách uống thuốc sắt để phòng thiếu máu là 67,2%. Kết luận: Gần 20% HS bỏ ít nhất một bữa chính trong ngày. Gần 40% HS đánh giá sai về vóc dáng bản thân. Kiến thức của HS về cách tăng hoặc giảm cân và về cách phòng chống thiếu máu dinh dưỡng là chưa đầy đủ.
English summary: A cross-sectional survey was conducted in 1404 high school students to identify students’ body image, eating habits, and knowledge on iron deficiency anemia prevention. Students were interviewed using a structured questionnaire. Results: Percentage of students skipping breakfast, lunch, or dinner was 17.4%, 2.6% and 2.4%, respectively. Percentage of students having appropriate body image was 67.6%. About ways to lose weight, approximately 80% students responded as increasing physical activity, 54.1% as reducing high energy foods; 21.3% as increasing vegetables consumption; and 3.6% as decreasing sedentary time. To gain weight, 58.3% students knew that they should eat frequently, increase high energy foods, 33.5% should do exercise; 3.9% and 4.9% should deworm and keep hygienic eating. Percentage of students had knowledge on anemia prevention by using foods was 56.1% and taking supplements was 54.9%. 67.2% girls knew to use iron supplement for anemia prevention. Conclusions: Approximately 20% students skip at least one main meal per day. Nearly 40% of students had distortion in body image. Knowledge of students on gaining weight, losing weight and anemia prevention was not sufficient.
English summary: A cross-sectional survey was conducted in 1404 high school students to identify students’ body image, eating habits, and knowledge on iron deficiency anemia prevention. Students were interviewed using a structured questionnaire. Results: Percentage of students skipping breakfast, lunch, or dinner was 17.4%, 2.6% and 2.4%, respectively. Percentage of students having appropriate body image was 67.6%. About ways to lose weight, approximately 80% students responded as increasing physical activity, 54.1% as reducing high energy foods; 21.3% as increasing vegetables consumption; and 3.6% as decreasing sedentary time. To gain weight, 58.3% students knew that they should eat frequently, increase high energy foods, 33.5% should do exercise; 3.9% and 4.9% should deworm and keep hygienic eating. Percentage of students had knowledge on anemia prevention by using foods was 56.1% and taking supplements was 54.9%. 67.2% girls knew to use iron supplement for anemia prevention. Conclusions: Approximately 20% students skip at least one main meal per day. Nearly 40% of students had distortion in body image. Knowledge of students on gaining weight, losing weight and anemia prevention was not sufficient.