CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Cải thiện tình trạng dinh dưỡng bằng sản phẩm sữa dành cho trẻ suy dinh dưỡng thấp còi 1-3 tuổi
6 lượt xem
chia sẻ
Mục tiêu: Đánh giá hiệu quả sản phẩm sữa dành cho trẻ suy dinh dưỡng thấp còi lên tình trạng dinh dưỡng của trẻ suy dinh dưỡng thấp còi 1-3 tuổi. Phương pháp: Nghiên cứu can thiệp, có đối chứng, đánh giá trước, giữa và sau can thiệp. Tổng số 120 trẻ suy dinh dưỡng thấp còi được chia thành 2 nhóm (nhóm chứng và can thiệp), nhóm can thiệp dùng sản...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Đánh giá hiệu quả sản phẩm sữa dành cho trẻ suy dinh dưỡng thấp còi lên tình trạng dinh dưỡng của trẻ suy dinh dưỡng thấp còi 1-3 tuổi. Phương pháp: Nghiên cứu can thiệp, có đối chứng, đánh giá trước, giữa và sau can thiệp. Tổng số 120 trẻ suy dinh dưỡng thấp còi được chia thành 2 nhóm (nhóm chứng và can thiệp), nhóm can thiệp dùng sản phẩm sữa dành cho trẻ suy dinh dưỡng thấp còi (95,1 gram/ngày). Các chỉ số về nhân trắc được thu thập trước, giữa và sau khi can thiệp để đánh giá mức tăng cân, chiều dài trước, giữa và sau can thiệp. Kết quả: Sau 6 tháng can thiệp, nhóm sử dụng sản phẩm sữa cho trẻ thấp còi có mức tăng cân nặng và chiều cao (+1,44 kg và +3,83cm) cao hơn so với nhóm chứng (+0,86  kg và +2,85 cm ) với p< 0,05. Tỷ lệ trẻ SDD thấp còi giảm 29,5% ở nhóm can thiệp so với nhóm chứng giảm 10,2%. Hiệu quả can thiệp đạt 19,3%.  Kết luận: Tình trạng dinh dưỡng ở các trẻ ở nhóm can thiệp có sử dụng sữa dành cho trẻ suy dinh dưỡng thấp còi liên tục trong vòng 6 tháng có sự cải thiện tốt hơn so với nhóm chứng.
English summary: Objective: To assess the effect of a formula for stunted children on the nutritional status of stunted children 1-3 years old. Methods: Intervention study, controlled, before-after evaluation. 120 stunted children were divided into 2 groups (intervention and control group), intervention group using the formula for stunted children (95.1 grams / day). Anthropometric indicators were collected before, in the middle and after the intervention to assess weight and length gain. Results: After 6 months of intervention, gain in height and weight of intervention group (+1.44 kg and +3.83 cm) was higher than the control group (+0.86 kg and +2.85 cm, respectively) with p <0.05. The prevalence of stunting decreased by 29.5% in the intervention group compared with 10.2% of control group. Intervention effectiveness reached 19.3%. Conclusion: Children in the intervention group using formula for stunted children for continuous 6 months had a better improvement of nutritional status than the control group.
English summary: Objective: To assess the effect of a formula for stunted children on the nutritional status of stunted children 1-3 years old. Methods: Intervention study, controlled, before-after evaluation. 120 stunted children were divided into 2 groups (intervention and control group), intervention group using the formula for stunted children (95.1 grams / day). Anthropometric indicators were collected before, in the middle and after the intervention to assess weight and length gain. Results: After 6 months of intervention, gain in height and weight of intervention group (+1.44 kg and +3.83 cm) was higher than the control group (+0.86 kg and +2.85 cm, respectively) with p <0.05. The prevalence of stunting decreased by 29.5% in the intervention group compared with 10.2% of control group. Intervention effectiveness reached 19.3%. Conclusion: Children in the intervention group using formula for stunted children for continuous 6 months had a better improvement of nutritional status than the control group.