Cải thiện tình trạng dinh dưỡng bằng sản phẩm sữa dành cho trẻ suy dinh dưỡng thấp còi 1-3 tuổi
Mục tiêu:
Đánh giá hiệu quả sản phẩm sữa dành cho trẻ suy dinh dưỡng thấp còi lên
tình trạng dinh dưỡng của trẻ suy dinh dưỡng thấp còi 1-3 tuổi. Phương pháp:
Nghiên cứu can thiệp, có đối chứng, đánh giá trước, giữa và sau can
thiệp. Tổng số 120 trẻ suy dinh dưỡng thấp còi được chia thành 2 nhóm
(nhóm chứng và can thiệp), nhóm can thiệp dùng sản...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu:
Đánh giá hiệu quả sản phẩm sữa dành cho trẻ suy dinh dưỡng thấp còi lên
tình trạng dinh dưỡng của trẻ suy dinh dưỡng thấp còi 1-3 tuổi. Phương pháp:
Nghiên cứu can thiệp, có đối chứng, đánh giá trước, giữa và sau can
thiệp. Tổng số 120 trẻ suy dinh dưỡng thấp còi được chia thành 2 nhóm
(nhóm chứng và can thiệp), nhóm can thiệp dùng sản phẩm sữa dành cho trẻ
suy dinh dưỡng thấp còi (95,1 gram/ngày). Các chỉ số về nhân trắc được
thu thập trước, giữa và sau khi can thiệp để đánh giá mức tăng cân,
chiều dài trước, giữa và sau can thiệp. Kết quả: Sau 6 tháng
can thiệp, nhóm sử dụng sản phẩm sữa cho trẻ thấp còi có mức tăng cân
nặng và chiều cao (+1,44 kg và +3,83cm) cao hơn so với nhóm chứng
(+0,86 kg và +2,85 cm ) với p< 0,05. Tỷ lệ trẻ SDD thấp còi giảm
29,5% ở nhóm can thiệp so với nhóm chứng giảm 10,2%. Hiệu quả can thiệp
đạt 19,3%. Kết luận: Tình trạng dinh dưỡng ở các trẻ ở nhóm
can thiệp có sử dụng sữa dành cho trẻ suy dinh dưỡng thấp còi liên tục
trong vòng 6 tháng có sự cải thiện tốt hơn so với nhóm chứng.
English summary: Objective: To assess the effect of a formula for stunted children on the nutritional status of stunted children 1-3 years old. Methods:
Intervention study, controlled, before-after evaluation. 120 stunted
children were divided into 2 groups (intervention and control group),
intervention group using the formula for stunted children (95.1 grams /
day). Anthropometric indicators were collected before, in the middle and
after the intervention to assess weight and length gain. Results:
After 6 months of intervention, gain in height and weight of
intervention group (+1.44 kg and +3.83 cm) was higher than the control
group (+0.86 kg and +2.85 cm, respectively) with p <0.05. The
prevalence of stunting decreased by 29.5% in the intervention group
compared with 10.2% of control group. Intervention effectiveness reached
19.3%. Conclusion: Children in the intervention group using
formula for stunted children for continuous 6 months had a better
improvement of nutritional status than the control group.
English summary: Objective: To assess the effect of a formula for stunted children on the nutritional status of stunted children 1-3 years old. Methods:
Intervention study, controlled, before-after evaluation. 120 stunted
children were divided into 2 groups (intervention and control group),
intervention group using the formula for stunted children (95.1 grams /
day). Anthropometric indicators were collected before, in the middle and
after the intervention to assess weight and length gain. Results:
After 6 months of intervention, gain in height and weight of
intervention group (+1.44 kg and +3.83 cm) was higher than the control
group (+0.86 kg and +2.85 cm, respectively) with p <0.05. The
prevalence of stunting decreased by 29.5% in the intervention group
compared with 10.2% of control group. Intervention effectiveness reached
19.3%. Conclusion: Children in the intervention group using
formula for stunted children for continuous 6 months had a better
improvement of nutritional status than the control group.