CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Tình trạng biếng ăn ở trẻ dưới 5 tuổi tại thành phố Hồ Chí Minh.
6 lượt xem
chia sẻ
Mục tiêu: Xác định tỉ lệ biếng ăn và các yếu tố liên quan đến tình trạng biếng ăn ở trẻ dưới 5 tuổi tại TP.HCM. Phương pháp: Nghiên cứu cắt ngang thực hiện trên 2889 trẻ dưới 5 tuổi thuộc 60 phường xã tại TP.HCM. Tất cả trẻ và bà mẹ được thu thập chỉ số nhân trắc (cân nặng, chiều cao) để đánh giá tình trạng dinh dưỡng. Tình trạng biếng ăn và các...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Xác định tỉ lệ biếng ăn và các yếu tố liên quan đến tình trạng biếng ăn ở trẻ dưới 5 tuổi tại TP.HCM. Phương pháp: Nghiên cứu cắt ngang thực hiện trên 2889 trẻ dưới 5 tuổi thuộc 60 phường xã tại TP.HCM. Tất cả trẻ và bà mẹ được thu thập chỉ số nhân trắc (cân nặng, chiều cao) để đánh giá tình trạng dinh dưỡng. Tình trạng biếng ăn và các yếu tố liên quan được thu thập qua phỏng vấn bà mẹ hoặc người chăm sóc trẻ. Tình trạng suy dinh dưỡng (SDD) hoặc thừa cân (TC) được đánh giá theo 3 chỉ số cân nặng theo tuổi, chiều cao theo tuổi, và cân nặng theo chiều cao so với quần thể tham khảo WHO 2005. Kết quả: Tỉ lệ biếng ăn của trẻ dưới 5 tuổi tại TP.HCM là 20,8%. Có sự khác biệt về tỉ lệ biếng ăn của trẻ theo các nhóm tuổi, theo đó các nhóm tuổi trên 12 tháng có tỉ lệ biếng ăn cao hơn so với nhóm dưới 12 tháng. Tình trạng biếng ăn của trẻ có mối liên quan với SDD thể nhẹ cân (OR = 2,1; 95% CI 1,3-3,6); trẻ 12 đến 59 tháng tuổi (OR=2,7; 3,5; 2,8; 3,4 lần lượt cho nhóm 24-35 tháng, 36-47 tháng, và 48-59 tháng tuổi); trẻ có rối loạn tiêu hóa (OR = 2,2; 95% CI 1,7-2,7); mẹ gầy (OR = 1,5; 95% CI 1,0-1,9); và tình trạng thừa cân của trẻ  (OR= 0,3; 95% CI 0,2-0,4). Kết luận: Tình trạng biếng ăn ở trẻ dưới 5 tuổi tại TP.HCM là tương đối phổ biến. SDD thể nhẹ cân, trẻ trên 12 tháng, trẻ có rối loạn tiêu hóa và mẹ gầy là các yếu tố nguy cơ đối với biếng ăn ở trẻ. Cần có các giải pháp cụ thể giúp hạn chế tình trạng biếng ăn của trẻ dưới 5 tuổi.
English summary: Objective: To determine the prevalence of anorexia, and related factors of anorexia in children under-5-years old in Ho Chi Minh city. Methods: A cross-sectional study was performed on 2889 children under 5 years of 60 wards in the city. All children and their mothers were measured weight and height to assess nutritional status. Anorexic status and related factors were collected by interviewing mothers or caregivers. Nutritional status was assessed according to three indicators (weight/age, height/age, weight/height) compared with 2005 WHO standards. Results: The prevalence of anorexia among children under-5-years old in HCM City was 20.8%. There were significant differences in the prevalence of anorexia among age groups. The prevalence of anorexia in the age group of over 12 months was higher than that in children under 12 months of age. Factors related to anorexia in children under-5-years old included  underweight (OR = 2.1; 95% CI 1.3-3.6); children aged 12-59 months (OR=2.7; 3.5; 2.8; 3.4 in 24-35 months of age group, 36-47 months, and 48-59 months, respectively); digestive disorders (OR = 2.2; 95% CI 1.7-2.7); CED in mothers (OR = 1.5; 95% CI 1.0-1.9); and overweight in children (OR= 0.3; 95% CI 0.2-0.4). Conclusions: Anorexia in children under-5-years old in HCMC was quite common. Underweight, over 12 months of age, digestive disorders, and CED in mother were related factors of anorexia in children. An appropriate approach to minimize anorexia in children is needed.
English summary: Objective: To determine the prevalence of anorexia, and related factors of anorexia in children under-5-years old in Ho Chi Minh city. Methods: A cross-sectional study was performed on 2889 children under 5 years of 60 wards in the city. All children and their mothers were measured weight and height to assess nutritional status. Anorexic status and related factors were collected by interviewing mothers or caregivers. Nutritional status was assessed according to three indicators (weight/age, height/age, weight/height) compared with 2005 WHO standards. Results: The prevalence of anorexia among children under-5-years old in HCM City was 20.8%. There were significant differences in the prevalence of anorexia among age groups. The prevalence of anorexia in the age group of over 12 months was higher than that in children under 12 months of age. Factors related to anorexia in children under-5-years old included  underweight (OR = 2.1; 95% CI 1.3-3.6); children aged 12-59 months (OR=2.7; 3.5; 2.8; 3.4 in 24-35 months of age group, 36-47 months, and 48-59 months, respectively); digestive disorders (OR = 2.2; 95% CI 1.7-2.7); CED in mothers (OR = 1.5; 95% CI 1.0-1.9); and overweight in children (OR= 0.3; 95% CI 0.2-0.4). Conclusions: Anorexia in children under-5-years old in HCMC was quite common. Underweight, over 12 months of age, digestive disorders, and CED in mother were related factors of anorexia in children. An appropriate approach to minimize anorexia in children is needed.