Tình trạng dinh dưỡng và chế độ nuôi dưỡng bệnh nhân phẫu thuật đường tiêu hóa tại khoa ngoại bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2016 – 2017.
Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân trước, sau
phẫu thuật và mô tả chế độ nuôi dưỡng bệnh nhân 7 ngày sau phẫu thuật đường
tiêu hóa. Phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang trên 109 bệnh nhân phẫu thuật đường
tiêu hóa tại khoa ngoại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội từ tháng 10/2016 đến tháng
12/2017. Kết quả: Tỷ lệ có BMI <18,5 kg/m2...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân trước, sau
phẫu thuật và mô tả chế độ nuôi dưỡng bệnh nhân 7 ngày sau phẫu thuật đường
tiêu hóa. Phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang trên 109 bệnh nhân phẫu thuật đường
tiêu hóa tại khoa ngoại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội từ tháng 10/2016 đến tháng
12/2017. Kết quả: Tỷ lệ có BMI <18,5 kg/m2 là
16,5%. Nguy cơ suy dinh dưỡng theo đánh giá tổng thể chủ quan với SGA ở mức độ
B,C là 38,5%. Có 35,8% bệnh nhân giảm Albumin và 31,2% bệnh nhân có thiếu máu trước
phẫu thuật. Trong vòng 7 ngày sau phẫu thuât,
có 81,6% bệnh nhân được nuôi dưỡng kết hợp giữa truyền tĩnh mạch với đường miệng,
9,2% nuôi tĩnh mạch hoàn toàn. Phẫu thuật thực quản có thời gian nuôi đường miệng
ít nhất (2,4 ± 1,5 ngày), phẫu thuật ruột non có thời gian nuôi đường miệng nhiều
nhất (4,0 ± 1,6 ngày). Ngày thứ nhất bệnh nhân
được nuôi dưỡng hoàn toàn qua đường tĩnh mạch và năng lượng trung bình 816,7
Kcal. Những ngày tiếp theo, tổng năng
lượng chỉ đạt 50-60% so với nhu cầu khuyến nghị. Ngày thứ 8 sau phẫu thuật, hầu
hết bệnh nhân đều có tình trạng giảm cân (98,1%) trong đó chủ yếu giảm <5%
cân nặng (79,8%). Tỷ lệ bệnh nhân có BMI<18,5 tăng lên từ 16,5% lên 23,9%.
English summary: Objectives: To assess
the nutritional status of the patients before and after surgery as well as to
describe the feeding regimen for 7 days after gastrointestinal surgery. Methods: A cross-sectional study of 109
patients having gastrointestinal surgery at Department of Surgery of Hanoi
Medical University Hospital from October 2016 to December 2017. Results: The prevalence of patients who
had BMI <18.5 kg/m2 was 16.5%. Malnutrition risk according to subjective overall rating
with SGA level B and C was 38.5%. In the preoperative
stage, the percentage of patients having decreased Serum Albumin and anemia was
35.8% and 31.2%, respectively. During 7 days after the surgery, 81.6% of the patients received combined intravenous and oral
feeding, while 9.2% of the patients were fed
intravenously. The esophageal surgery had the shortest oral feeding time (2.4 ± 1.5 d), while the
longest feeding time was for the small bowel surgery (4.0 ± 1.6 d). First day after the surgery, the patient was fed intravenously with the average energy intake
of 816.7 Kcal. Over the following days, the
total energy intake only accounted for 50 to 60% of the recommended demand. 8
days after the surgery, 98.1% of patients had
weight loss, and 79.8% lost less than 5% of their
body weight. The proportion of patients with BMI smaller than 18.5 increased
from 16.5% to 23.9%.
English summary: Objectives: To assess
the nutritional status of the patients before and after surgery as well as to
describe the feeding regimen for 7 days after gastrointestinal surgery. Methods: A cross-sectional study of 109
patients having gastrointestinal surgery at Department of Surgery of Hanoi
Medical University Hospital from October 2016 to December 2017. Results: The prevalence of patients who
had BMI <18.5 kg/m2 was 16.5%. Malnutrition risk according to subjective overall rating
with SGA level B and C was 38.5%. In the preoperative
stage, the percentage of patients having decreased Serum Albumin and anemia was
35.8% and 31.2%, respectively. During 7 days after the surgery, 81.6% of the patients received combined intravenous and oral
feeding, while 9.2% of the patients were fed
intravenously. The esophageal surgery had the shortest oral feeding time (2.4 ± 1.5 d), while the
longest feeding time was for the small bowel surgery (4.0 ± 1.6 d). First day after the surgery, the patient was fed intravenously with the average energy intake
of 816.7 Kcal. Over the following days, the
total energy intake only accounted for 50 to 60% of the recommended demand. 8
days after the surgery, 98.1% of patients had
weight loss, and 79.8% lost less than 5% of their
body weight. The proportion of patients with BMI smaller than 18.5 increased
from 16.5% to 23.9%.