CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Tình trạng dinh dưỡng và chế độ nuôi dưỡng bệnh nhân phẫu thuật đường tiêu hóa tại khoa ngoại bệnh viện Đại học Y Hà Nội năm 2016 – 2017.
6 lượt xem
chia sẻ
Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân trước, sau phẫu thuật và mô tả chế độ nuôi dưỡng bệnh nhân 7 ngày sau phẫu thuật đường tiêu hóa. Phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang trên 109 bệnh nhân phẫu thuật đường tiêu hóa tại khoa ngoại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội từ tháng 10/2016 đến tháng 12/2017. Kết quả: Tỷ lệ có BMI <18,5 kg/m2...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân trước, sau phẫu thuật và mô tả chế độ nuôi dưỡng bệnh nhân 7 ngày sau phẫu thuật đường tiêu hóa. Phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang trên 109 bệnh nhân phẫu thuật đường tiêu hóa tại khoa ngoại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội từ tháng 10/2016 đến tháng 12/2017. Kết quả: Tỷ lệ có BMI <18,5 kg/m2 là 16,5%. Nguy cơ suy dinh dưỡng theo đánh giá tổng thể chủ quan với SGA ở mức độ B,C là 38,5%. Có 35,8% bệnh nhân giảm Albumin và 31,2% bệnh nhân có thiếu máu trước phẫu thuật. Trong vòng 7 ngày sau phẫu thuât, có 81,6% bệnh nhân được nuôi dưỡng kết hợp giữa truyền tĩnh mạch với đường miệng, 9,2% nuôi tĩnh mạch hoàn toàn. Phẫu thuật thực quản có thời gian nuôi đường miệng ít nhất (2,4 ± 1,5 ngày), phẫu thuật ruột non có thời gian nuôi đường miệng nhiều nhất (4,0 ± 1,6 ngày). Ngày thứ nhất bệnh nhân được nuôi dưỡng hoàn toàn qua đường tĩnh mạch và năng lượng trung bình 816,7 Kcal. Những ngày tiếp theo, tổng năng lượng chỉ đạt 50-60% so với nhu cầu khuyến nghị. Ngày thứ 8 sau phẫu thuật, hầu hết bệnh nhân đều có tình trạng giảm cân (98,1%) trong đó chủ yếu giảm <5% cân nặng (79,8%). Tỷ lệ bệnh nhân có BMI<18,5 tăng lên từ 16,5% lên 23,9%.
English summary: Objectives: To assess the nutritional status of the patients before and after surgery as well as to describe the feeding regimen for 7 days after gastrointestinal surgery. Methods: A cross-sectional study of 109 patients having gastrointestinal surgery at Department of Surgery of Hanoi Medical University Hospital from October 2016 to December 2017. Results: The prevalence of patients who had BMI <18.5 kg/m2 was 16.5%. Malnutrition risk according to subjective overall rating with SGA level B and C was 38.5%. In the preoperative stage, the percentage of patients having decreased Serum Albumin and anemia was 35.8% and 31.2%, respectively. During 7 days after the surgery, 81.6% of the patients received combined intravenous and oral feeding, while 9.2% of the patients were fed intravenously. The esophageal surgery had the shortest oral feeding time (2.4 ± 1.5 d), while the longest feeding time was for the small bowel surgery (4.0 ± 1.6 d). First day after the surgery, the patient was fed intravenously with the average energy intake of 816.7 Kcal. Over the following days, the total energy intake only accounted for 50 to 60% of the recommended demand. 8 days after the surgery, 98.1% of patients had weight loss, and 79.8% lost less than 5% of their body weight. The proportion of patients with BMI smaller than 18.5 increased from 16.5% to 23.9%.
English summary: Objectives: To assess the nutritional status of the patients before and after surgery as well as to describe the feeding regimen for 7 days after gastrointestinal surgery. Methods: A cross-sectional study of 109 patients having gastrointestinal surgery at Department of Surgery of Hanoi Medical University Hospital from October 2016 to December 2017. Results: The prevalence of patients who had BMI <18.5 kg/m2 was 16.5%. Malnutrition risk according to subjective overall rating with SGA level B and C was 38.5%. In the preoperative stage, the percentage of patients having decreased Serum Albumin and anemia was 35.8% and 31.2%, respectively. During 7 days after the surgery, 81.6% of the patients received combined intravenous and oral feeding, while 9.2% of the patients were fed intravenously. The esophageal surgery had the shortest oral feeding time (2.4 ± 1.5 d), while the longest feeding time was for the small bowel surgery (4.0 ± 1.6 d). First day after the surgery, the patient was fed intravenously with the average energy intake of 816.7 Kcal. Over the following days, the total energy intake only accounted for 50 to 60% of the recommended demand. 8 days after the surgery, 98.1% of patients had weight loss, and 79.8% lost less than 5% of their body weight. The proportion of patients with BMI smaller than 18.5 increased from 16.5% to 23.9%.