Khảo sát thực trạng nuôi ăn qua ống thông của bệnh nhân xạ trị bệnh viện Ung Bướu thành phố Hồ Chí Minh.
Nghiên cứu mô tả
cắt ngang được thực hiện nhằm khảo sát thực trạng nuôi ăn qua ống thông cho 50
bệnh nhân đang điều trị tại 2 khoa xạ bệnh viện Ung bướu TPHCM. Với mục đích
đánh giá hiệu quả và những vấn đề liên quan đến việc nuôi ăn qua ống thông như
kỹ thuật nuôi, cách chế biến súp, thái độ bác sĩ và nguyện vọng của bệnh nhân. Kết quả: 70% bệnh...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu mô tả
cắt ngang được thực hiện nhằm khảo sát thực trạng nuôi ăn qua ống thông cho 50
bệnh nhân đang điều trị tại 2 khoa xạ bệnh viện Ung bướu TPHCM. Với mục đích
đánh giá hiệu quả và những vấn đề liên quan đến việc nuôi ăn qua ống thông như
kỹ thuật nuôi, cách chế biến súp, thái độ bác sĩ và nguyện vọng của bệnh nhân. Kết quả: 70% bệnh nhân suy dinh dưỡng
(BMI< 18,5kg/m2) và 92% bệnh nhân sụt cân khi nhập viện. Trong
quá trình xạ trị, bệnh nhân được chỉ định đặt ống thông nuôi ăn để cải thiện
tình trạng dinh dưỡng. Sau khi đặt ống thông nuôi ăn chỉ có 4% bệnh nhân tăng
cân. Kỹ thuật nuôi ăn sai tư thế là 26%, do cách bơm là 92%, và thể tích mỗi
lần bơm là 10%. Cách chế biến súp và pha sữa đúng đủ chỉ có 19-39%. Hiện nay,
tại bệnh viện Ung Bướu TPHCM việc nuôi ăn qua ống thông hoàn toàn do khoa lâm
sàng hướng dẫn. Bác sĩ chỉ hướng dẫn cho 8% bệnh nhân và theo dõi xét nghiệm
cho 44% bệnh nhân. Sử dụng ống thông nuôi ăn kích thước lớn, cứng, không nắp
đậy là những trở ngại mà bệnh nhân mong muốn thay đổi. Kết luận: Nuôi ăn qua ống thông thông theo cách thức như hiện tại
chưa thực sự đem lại hiệu quả cải thiện tình trạng dinh dưỡng cho bệnh nhân xạ
trị. Kỹ thuật nuôi ăn còn bị sai và cách chế biến thức ăn bơm qua ống thông còn
kém chất chất lượng. Để dinh dưỡng bệnh nhân xạ trị nuôi qua ống thông tốt hơn,
khoa lâm sàng cần có sự hợp tác chặt chẽ với khoa dinh dưỡng tiết chế bệnh
viện.
English summary: A
cross-sectional study of 50 cancer patients who were tube fed during
radiotherapy at the Ho Chi Minh City Oncology Hospital was performed to
investigate the effectiveness of tube feeding and the problems relating to this,
such as feeding techniques, soup processing, physicians’ attitudes to the
patients and patients’ desires. Results: 70% of patients had BMI < 18.5, and
92% of them had lost weight at the admission. During radiation therapy,
patients were indicated to feed by tube. After using tube feeding, only 4% of the
patients gained weight. Doing wrong tube feeding technique due to position was accounted
for 26%, due to bolus was 92%, and big volume per shot was 10%. Correct
preparation of soup or milk was only 19-39%. Currently, taking care of patient
with tube is in charged by the staff of the radiation department. However,
there were only 8% of patients who were instructed by physicians and 44%
patients who were closely followed up. The use of large size, inflexible and
uncapped feeding tubes were among the problems that made the patients feel
uncomfortable. In conclusion, tube feeding for radiation patients was possibly
not efficient. Tube feeding techniques were likely to be applied improperly and
the cooking quality was not that good. Therefore, it would be best for the
radiation patients if radiation department staff and professional dietitians
work together on feeding issues.
English summary: A
cross-sectional study of 50 cancer patients who were tube fed during
radiotherapy at the Ho Chi Minh City Oncology Hospital was performed to
investigate the effectiveness of tube feeding and the problems relating to this,
such as feeding techniques, soup processing, physicians’ attitudes to the
patients and patients’ desires. Results: 70% of patients had BMI < 18.5, and
92% of them had lost weight at the admission. During radiation therapy,
patients were indicated to feed by tube. After using tube feeding, only 4% of the
patients gained weight. Doing wrong tube feeding technique due to position was accounted
for 26%, due to bolus was 92%, and big volume per shot was 10%. Correct
preparation of soup or milk was only 19-39%. Currently, taking care of patient
with tube is in charged by the staff of the radiation department. However,
there were only 8% of patients who were instructed by physicians and 44%
patients who were closely followed up. The use of large size, inflexible and
uncapped feeding tubes were among the problems that made the patients feel
uncomfortable. In conclusion, tube feeding for radiation patients was possibly
not efficient. Tube feeding techniques were likely to be applied improperly and
the cooking quality was not that good. Therefore, it would be best for the
radiation patients if radiation department staff and professional dietitians
work together on feeding issues.