CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Thực trạng đảm bảo dinh dưỡng cho người bệnh có chế độ chăm sóc cấp I tại khoa hồi sức tích cực Bệnh viện Quân y 354.
6 lượt xem
chia sẻ
Việc đảm bảo đầy đủ dinh dưỡng (DD) cho người bệnh (NB) khi nằm viện giúp tăng khả năng chống lại bệnh tật, bù đắp năng lượng đã mất do tổn thương. Mục tiêu: Khảo sát thực trạng đảm bảo DD cho NB có chế độ chăm sóc cấp (CSC) I tại khoa Hồi sức tích cực của Bệnh viện Quân Y 354 và mô tả một số yếu tố ảnh hưởng đến việc đảm bảo nhu cầu DD cho NB tại...
Tóm tắt tiếng Việt: Việc đảm bảo đầy đủ dinh dưỡng (DD) cho người bệnh (NB) khi nằm viện giúp tăng khả năng chống lại bệnh tật, bù đắp năng lượng đã mất do tổn thương. Mục tiêu: Khảo sát thực trạng đảm bảo DD cho NB có chế độ chăm sóc cấp (CSC) I tại khoa Hồi sức tích cực của Bệnh viện Quân Y 354 và mô tả một số yếu tố ảnh hưởng đến việc đảm bảo nhu cầu DD cho NB tại khoa Hồi sức tích cực. Phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang trên 185 NB và NNNB, kết hợp thảo luận nhóm, phỏng vấn sâu. Kết quả: Có 42,2% NB được đảm bảo đủ năng lượng so với nhu cầu. Nhóm BN có tổn thương kết hợp chỉ có 34,7% đủ nhu cầu về năng lượng, nhóm không có tổn thương có tỷ lệ đạt cao hơn là 53,7%. Nuôi dưỡng bằng cả hai đường kết hợp có tỷ lệ đảm bảo đủ năng lượng cao hơn so với những NB được nuôi dưỡng riêng biệt (65,6% so với 45,3%). 96,7% nhân viên y tế (NVYT) thấy rằng rất cần thiết phải đảm bảo đủ DD cho NB một cách khoa học và phù hợp với từng đối tượng. Tuổi, giới tính, số ngày có chỉ định CSC I, tình trạng có hay không có các tổn thương kết hợp, đường nuôi dưỡng là những yếu tố có liên quan tới thực trạng đảm bảo DD cho NB (với p<0,05).
English summary: Ensuring adequate nutrition for patients during hospitalization enhances the ability to fight diseases and compensate lost energy caused by injuries. Objectives: To assess the ensuring of nutritional status in patients receiving nursing care level 1 at Intensive Care Unit in Military Hospital 354 and to describe factors associated to the ensuring of nutrition demand for patients at Intensive Care Unit. Method: a cross-sectional study was conducted in 185 patients and family members, combined with group discussion and in-depth interview. Results: 42.2% of patients received adequate nutrition as required. 34.7% of patients who had injuries reported receiving adequate nutrition. Group of patients without injury had a higher rate at 53.7%. Patients with combined feeding routes had a higher rate of ensuring adequate nutrition compared with a single feeding route (65.6% vs. 45.3%). 96.7% of medical staffs agreed that it is essential to ensure adequate nutrition for patient as body requirement. Age, gender, length of receiving nursing care level 1, the presence of injury, feeding route were factors related to the ensuring of nutritional status for patients (p < 0.05).
English summary: Ensuring adequate nutrition for patients during hospitalization enhances the ability to fight diseases and compensate lost energy caused by injuries. Objectives: To assess the ensuring of nutritional status in patients receiving nursing care level 1 at Intensive Care Unit in Military Hospital 354 and to describe factors associated to the ensuring of nutrition demand for patients at Intensive Care Unit. Method: a cross-sectional study was conducted in 185 patients and family members, combined with group discussion and in-depth interview. Results: 42.2% of patients received adequate nutrition as required. 34.7% of patients who had injuries reported receiving adequate nutrition. Group of patients without injury had a higher rate at 53.7%. Patients with combined feeding routes had a higher rate of ensuring adequate nutrition compared with a single feeding route (65.6% vs. 45.3%). 96.7% of medical staffs agreed that it is essential to ensure adequate nutrition for patient as body requirement. Age, gender, length of receiving nursing care level 1, the presence of injury, feeding route were factors related to the ensuring of nutritional status for patients (p < 0.05).