Kiến thức thực hành và nhu cầu tiếp cận dịch vụ tư vấn dinh dưỡng của người cao tuổi bệnh đái tháo đường điều trị ngoại trú tại Bệnh viện huyện Bình Chánh năm 2018.
Số
lượng người cao tuổi mắc bệnh mạn tính ngày càng tăng, trên 70% phải tiếp cận dịch vụ y tế thường xuyên, trong
đó số biến chứng, di chứng trên 27%, đa số người cao tuổi không quan tâm đến
dinh dưỡng, việc ăn uống theo sở thích, thói quen, lệ thuộc vào con cháu nên đã
làm cho bệnh ngày càng nặng, nhiều biến chứng, di chứng, ảnh hường chất...
Tóm tắt tiếng Việt: Số
lượng người cao tuổi mắc bệnh mạn tính ngày càng tăng, trên 70% phải tiếp cận dịch vụ y tế thường xuyên, trong
đó số biến chứng, di chứng trên 27%, đa số người cao tuổi không quan tâm đến
dinh dưỡng, việc ăn uống theo sở thích, thói quen, lệ thuộc vào con cháu nên đã
làm cho bệnh ngày càng nặng, nhiều biến chứng, di chứng, ảnh hường chất lượng
cuộc sống. Qua khảo sát 200 bệnh nhân cao tuổi đang điều trị bệnh đái tháo
đường tại Phòng khám mạn tính Bệnh viện huyện Bình Chánh năm 2018 có đến
49% biết rất ít, chưa biết về lợi ích
của dinh dưỡng bệnh đái tháo đường, thực hành chế độ ăn tại gia đình 28%, có
đến 60% chưa biết lợi ích của tư vấn dinh dưỡng nên không có nhu cầu tư vấn
dinh dưỡng, không quan tâm đến dinh dưỡng.
English summary: The number of elderly people with
chronic diseases is increasing, more than 70% have to take regular health
services, among which the complications and sequels are accounted for 27%. The
majority of elderly people do not pay attention in nutrition. Their eating
behavior depends on eating preferences, habits,
or the descendants, making the conditions more severe, complicated and
affecting quality of life. Through a survey of 200 elderly
patients treated for diabetes at Chronic Disease Department of District
Hospital in Binh Chanh in 2018, 49% knew very little or did not know about the benefits of nutrition in diabetes, 28%
practiced normal diet at home, 60% did not know the benefits of nutritional
counseling, thus having no need for nutritional advice nor being interested
in nutrition.
English summary: The number of elderly people with
chronic diseases is increasing, more than 70% have to take regular health
services, among which the complications and sequels are accounted for 27%. The
majority of elderly people do not pay attention in nutrition. Their eating
behavior depends on eating preferences, habits,
or the descendants, making the conditions more severe, complicated and
affecting quality of life. Through a survey of 200 elderly
patients treated for diabetes at Chronic Disease Department of District
Hospital in Binh Chanh in 2018, 49% knew very little or did not know about the benefits of nutrition in diabetes, 28%
practiced normal diet at home, 60% did not know the benefits of nutritional
counseling, thus having no need for nutritional advice nor being interested
in nutrition.