CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Nghiên cứu tình trạng dinh dưỡng ở bệnh nhân ung thư và một số yếu tố liên quan tại bệnh viện ung bướu thành phố Hồ Chí Minh năm 2017.
6 lượt xem
chia sẻ
Nghiên cứu nhằm xác định tình trạng dinh dưỡng bệnh nhân của 10 loại ung thư thường gặp (ung thư vú, cổ tử cung, buồng trứng, vòm hầu, thanh quản, thực quản, dạ dày, đại trực tràng, phổi, và lymphôm) và diễn tiến sụt cân trong quá trình điều trị. Phương pháp: Nghiên cứu tiến cứu trên 480 bệnh nhân điều trị tại BVUB TPHCM năm 2017. Kết quả: Tại...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu nhằm xác định tình trạng dinh dưỡng bệnh nhân của 10 loại ung thư thường gặp (ung thư vú, cổ tử cung, buồng trứng, vòm hầu, thanh quản, thực quản, dạ dày, đại trực tràng, phổi, và lymphôm) và diễn tiến sụt cân trong quá trình điều trị. Phương pháp: Nghiên cứu tiến cứu trên 480 bệnh nhân điều trị tại BVUB TPHCM năm 2017. Kết quả: Tại thời điểm nhập viện, 34,8% bệnh nhân bị suy dinh dưỡng (theo tiêu chuẩn ESPEN 2016) và sau điều trị tỷ lệ này tăng lên 37,9%. Ung thư thực quản có tỷ lệ suy dinh dưỡng (SDD) cao nhất trong 10 bệnh (79,2%), tiếp đến ung thư dạ dày (73,3%), và ung thư phổi (47,1%). Hơn 50% bệnh nhân tiếp tục sụt cân trong quá trình điều trị. Hóa xạ trị đồng thời là mô thức điều trị làm bệnh nhân sụt cân nhiều nhất (76,6%), tiếp đến là xạ trị (68,7%), và phẫu trị  (58,1%). Phỏng vấn khẩu phần ăn 24 giờ, mức năng lượng bệnh nhân nạp vào từ ăn uống trung bình 1297kcal (460 - 1900kcal), chỉ có 54,6% bệnh nhân ăn đủ tối thiểu 75% nhu cầu năng lượng mỗi ngày. Các yếu tố cản trở đến việc ăn uống: đau, ăn không ngon miệng, nôn, tiêu chảy, táo bón, lo âu, mất ngủ, ho, khó thở. Chỉ có 12,6% bệnh nhân SDD được hội chẩn và tư vấn dinh dưỡng, 19% bệnh nhân nuôi ăn qua ống thông, 9% nuôi tĩnh mạch hỗ trợ, 6% bệnh nhân trì hoãn hoặc ngừng điều trị vì SDD. Kết luận: SDD rất phổ biến trên 10 bệnh ung thư thường gặp tại thời điểm nhập viện. Sụt cân sẽ tiếp tục trong quá trình điều trị. SDD có thể làm trì hoãn và ngừng điều trị ung thư. Can thiệp dinh dưỡng tại bệnh viện chưa đạt hiệu quả cần cải thiện hơn trong thời gian tới.
English summary: Objective: To determine the percentage of malnourished patient with top of the most common cancers (nasopharynx, lung, esophagus, larynx, stomach, colon, cervix, breast, ovary and lymph node system cancer). Method: A prospective study was performed on 480 patients treated in the HCM city Oncology Hospital in 2017. Result: At the administration, the incidence of malnutrition was 34.8%, it was growing up to 37.9% at the end of treatment. Patients with esophageal cancer were mostly malnourished (79.2%), then gastric cancer (73.3%), and lung cancer (47.1%). Half of patients kept loosing weight during treatment. The rate of weight loss was different among cancer therapies, in which radiotherapy (68.7%) and concurrent chemoradiotherapy (76.6%) accounted for the most frequencies. The patients’ energy dietary intake over 24 hour was 1297 kcal (460-1900kcal) on average. There was 56.4% patients that intake met at least 75% energy requirement. The causes may be pain, nausea, anorexia, diarrhea, constipation, low income. However, only 12.6% of malnourished patients were dietary consulted, 19% of patients were tube fed, 9% of them were supplied with parenteral nutrition, 6% of them had delayed treatment. Conclusion: Malnutrition is very common among cancer patients not only occurs at the administration, but also happens during or at the end of treatment. Malnutrition can stop or delay cancer treatment. Nutritional therapy at the HCM city oncology hospital was not good enough. It need to be improved in the next future.
English summary: Objective: To determine the percentage of malnourished patient with top of the most common cancers (nasopharynx, lung, esophagus, larynx, stomach, colon, cervix, breast, ovary and lymph node system cancer). Method: A prospective study was performed on 480 patients treated in the HCM city Oncology Hospital in 2017. Result: At the administration, the incidence of malnutrition was 34.8%, it was growing up to 37.9% at the end of treatment. Patients with esophageal cancer were mostly malnourished (79.2%), then gastric cancer (73.3%), and lung cancer (47.1%). Half of patients kept loosing weight during treatment. The rate of weight loss was different among cancer therapies, in which radiotherapy (68.7%) and concurrent chemoradiotherapy (76.6%) accounted for the most frequencies. The patients’ energy dietary intake over 24 hour was 1297 kcal (460-1900kcal) on average. There was 56.4% patients that intake met at least 75% energy requirement. The causes may be pain, nausea, anorexia, diarrhea, constipation, low income. However, only 12.6% of malnourished patients were dietary consulted, 19% of patients were tube fed, 9% of them were supplied with parenteral nutrition, 6% of them had delayed treatment. Conclusion: Malnutrition is very common among cancer patients not only occurs at the administration, but also happens during or at the end of treatment. Malnutrition can stop or delay cancer treatment. Nutritional therapy at the HCM city oncology hospital was not good enough. It need to be improved in the next future.