Hiệu quả can thiệp khẩu phần cho trẻ suy dinh dưỡng nhằm cải thiện tình trạng thiếu vi chất dinh dưỡng ở trẻ em người dân tộc Sán Dìu tại Thái Nguyên.
Mục tiêu: Đánh
giá hiệu quả cải thiện tình trạng thiếu vi chất dinh dưỡng ở trẻ suy
dinh dưỡng, người dân tộc Sán Dìu tại xã Nam Hòa huyện Đồng Hỷ, Thái
Nguyên bằng can thiệp khẩu phần. Đối tượng và phương pháp: nghiên cứu mô tả cắt
ngang kết hợp can thiệp khẩu phần được tiến hành trên 144 cặp các bà mẹ
và con dưới 5 tuổi người dân tộc Sán Dìu...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Đánh
giá hiệu quả cải thiện tình trạng thiếu vi chất dinh dưỡng ở trẻ suy
dinh dưỡng, người dân tộc Sán Dìu tại xã Nam Hòa huyện Đồng Hỷ, Thái
Nguyên bằng can thiệp khẩu phần. Đối tượng và phương pháp: nghiên cứu mô tả cắt
ngang kết hợp can thiệp khẩu phần được tiến hành trên 144 cặp các bà mẹ
và con dưới 5 tuổi người dân tộc Sán Dìu (72 bà mẹ có con suy dinh
dưỡng và 72 bà mẹ có con không bị suy dinh dưỡng). Nghiên cứu được tiến
hành từ tháng 4 đến 11/2013. Kết quả:
tỷ lệ thiếu vi chất dinh dưỡng ở trẻ suy dinh dưỡng đã giảm rõ rệt. Số
trẻ có chỉ số hồng cầu dưới 3,5 triệu giảm từ 24% xuống còn 16%; Huyết
sắc tố dưới 110g/l giảm từ 26% xuống còn 14%; Ferritin huyết thanh dưới
30μg/l giảm từ 16% xuống còn 8%. Kết luận: tình
trạng thiếu vi chất dinh dưỡng ở trẻ em dưới 5 tuổi bị suy dinh dưỡng,
người dân tộc Sán Dìu tại xã Nam Hòa huyện Đồng Hỷ, tỉnh Thái Nguyên đã
được cải thiện rõ rệt sau can thiệp khẩu phần dinh dưỡng.
English summary: Objectives: to evaluate the effectiveness of intervention by food supply on micronutrient deficiencies of malnourished Sandiu minority children from 1 to 5 years old. Methods: A cross-sectional and intervention study was conducted on 144 San Diu minority women
and their children of 1 to 5 years old (72 malnourished and 72
non-malnourished) in Dong Hy of Thai Nguyen, from April to November of
year 2013. Results: The
rate of micronutrients deficiencies of malnourished San Diu minority
children significantly reduced. The proportion of children having less
than 3.5 millions of Red blood cells/mm3 reduced from 24% to 16%; The
proportion of children with Hemoglobin level less than 110g/l reduced
from 26% to 14%; The proportion of children with ferritin less than 30
µg/l reduced from 16% to 8%. Conclusions:
micronutrient status of malnourished San Diu minority children in Nam
Hoa commune, Dong Hy district, Thai Nguyen province was significantly
improved after the food-based intervention.
English summary: Objectives: to evaluate the effectiveness of intervention by food supply on micronutrient deficiencies of malnourished Sandiu minority children from 1 to 5 years old. Methods: A cross-sectional and intervention study was conducted on 144 San Diu minority women
and their children of 1 to 5 years old (72 malnourished and 72
non-malnourished) in Dong Hy of Thai Nguyen, from April to November of
year 2013. Results: The
rate of micronutrients deficiencies of malnourished San Diu minority
children significantly reduced. The proportion of children having less
than 3.5 millions of Red blood cells/mm3 reduced from 24% to 16%; The
proportion of children with Hemoglobin level less than 110g/l reduced
from 26% to 14%; The proportion of children with ferritin less than 30
µg/l reduced from 16% to 8%. Conclusions:
micronutrient status of malnourished San Diu minority children in Nam
Hoa commune, Dong Hy district, Thai Nguyen province was significantly
improved after the food-based intervention.