CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Hiệu quả can thiệp khẩu phần cho trẻ suy dinh dưỡng nhằm cải thiện tình trạng thiếu vi chất dinh dưỡng ở trẻ em người dân tộc Sán Dìu tại Thái Nguyên.
6 lượt xem
chia sẻ
Mục tiêu: Đánh giá hiệu quả cải thiện tình trạng thiếu vi chất dinh dưỡng ở trẻ suy dinh dưỡng, người dân tộc Sán Dìu tại xã Nam Hòa huyện Đồng Hỷ, Thái Nguyên bằng can thiệp khẩu phần. Đối tượng và phương pháp: nghiên cứu mô tả cắt ngang kết hợp can thiệp khẩu phần được tiến hành trên 144 cặp các bà mẹ và con  dưới 5 tuổi người dân tộc Sán Dìu...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Đánh giá hiệu quả cải thiện tình trạng thiếu vi chất dinh dưỡng ở trẻ suy dinh dưỡng, người dân tộc Sán Dìu tại xã Nam Hòa huyện Đồng Hỷ, Thái Nguyên bằng can thiệp khẩu phần. Đối tượng và phương pháp: nghiên cứu mô tả cắt ngang kết hợp can thiệp khẩu phần được tiến hành trên 144 cặp các bà mẹ và con  dưới 5 tuổi người dân tộc Sán Dìu (72 bà mẹ có con suy dinh dưỡng và 72 bà mẹ có con không bị suy dinh dưỡng). Nghiên cứu được tiến hành từ tháng 4 đến 11/2013. Kết quả: tỷ lệ thiếu vi chất dinh dưỡng ở trẻ suy dinh dưỡng đã giảm rõ rệt. Số trẻ có chỉ số hồng cầu dưới 3,5 triệu giảm từ 24% xuống còn 16%; Huyết sắc tố dưới 110g/l giảm từ 26% xuống còn 14%; Ferritin huyết thanh dưới 30μg/l giảm từ 16% xuống còn 8%. Kết luận: tình trạng thiếu vi chất dinh dưỡng ở trẻ em dưới 5 tuổi bị suy dinh dưỡng, người dân tộc Sán Dìu tại xã Nam Hòa huyện Đồng Hỷ, tỉnh Thái Nguyên đã được cải thiện rõ rệt sau can thiệp khẩu phần dinh dưỡng.
English summary: Objectives: to evaluate the effectiveness of intervention by food supply on micronutrient deficiencies of malnourished Sandiu minority children from 1 to 5 years old. Methods: A cross-sectional and intervention study was conducted on 144 San Diu minority women and their children of 1 to 5 years old (72 malnourished and 72 non-malnourished) in Dong Hy of Thai Nguyen, from April to November of year 2013. Results: The rate of micronutrients deficiencies of malnourished San Diu minority children significantly reduced. The proportion of children having less than 3.5 millions of Red blood cells/mm3 reduced from 24% to 16%; The proportion of children with Hemoglobin level less than 110g/l  reduced from 26% to 14%; The proportion of children with ferritin  less than 30 µg/l  reduced from 16% to 8%. Conclusions: micronutrient status of malnourished San Diu minority children in Nam Hoa commune, Dong Hy district, Thai Nguyen province was significantly improved after the food-based intervention.
English summary: Objectives: to evaluate the effectiveness of intervention by food supply on micronutrient deficiencies of malnourished Sandiu minority children from 1 to 5 years old. Methods: A cross-sectional and intervention study was conducted on 144 San Diu minority women and their children of 1 to 5 years old (72 malnourished and 72 non-malnourished) in Dong Hy of Thai Nguyen, from April to November of year 2013. Results: The rate of micronutrients deficiencies of malnourished San Diu minority children significantly reduced. The proportion of children having less than 3.5 millions of Red blood cells/mm3 reduced from 24% to 16%; The proportion of children with Hemoglobin level less than 110g/l  reduced from 26% to 14%; The proportion of children with ferritin  less than 30 µg/l  reduced from 16% to 8%. Conclusions: micronutrient status of malnourished San Diu minority children in Nam Hoa commune, Dong Hy district, Thai Nguyen province was significantly improved after the food-based intervention.