Nghiên cứu ứng dụng phương pháp thử nghiệm cải thiện thực hành (TIP) nuôi dưỡng trẻ nhỏ tại một xã nông thôn miền Bắc
Nghiên
cứu nhằm áp dụng phương pháp thử nghiệm cải thiện thực hành để thay đổi
3 thực hành về ăn bổ sung được tiến hành tại một xã nông thôn tỉnh Phú
Thọ. Nghiên cứu sàng lọc chọn ra 30 cặp mẹ con chia làm 3 nhóm hiện tại
không thực hiện 1 trong 3 thực hành: cho trẻ ăn đúng/đủ số lượng, cho
trẻ ăn rau và cho trẻ ăn thực phẩm giàu sắt. Sau 2 tuần...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên
cứu nhằm áp dụng phương pháp thử nghiệm cải thiện thực hành để thay đổi
3 thực hành về ăn bổ sung được tiến hành tại một xã nông thôn tỉnh Phú
Thọ. Nghiên cứu sàng lọc chọn ra 30 cặp mẹ con chia làm 3 nhóm hiện tại
không thực hiện 1 trong 3 thực hành: cho trẻ ăn đúng/đủ số lượng, cho
trẻ ăn rau và cho trẻ ăn thực phẩm giàu sắt. Sau 2 tuần thử nghiệm thông
qua hình thức tư vấn thăm hộ gia đình, áp dụng các bước thay đổi hành
vi, kết quả cho thấy: Thực
hành 1 (trẻ cần được ăn đúng/đủ số lượng): khả năng tuân thủ ở mức
trung bình (75% bà mẹ). Giải pháp: Sàng lọc và khám dinh dưỡng cho những
trẻ lười ăn, hướng dẫn sử dụng những thực phẩm giàu dinh dưỡng sẵn có,
rẻ tiền và tăng cường các thông điệp về lợi ích của thực hành, vận động
các thành viên trong gia đình hỗ trợ bà mẹ. Thực
hành 2 (trẻ cần được ăn rau hàng ngày): khả năng tuân thủ ở mức độ cao
(100% bà mẹ), là thực hành dễ dàng tuân thủ và thực hiện nhất trong 3
thực hành lựa chọn, ít phải thay đổi, dễ và nhanh nhận thấy lợi ích.
Giải pháp: Tập dần cho trẻ, tăng dần số lượng; Trồng rau vườn nhà; Tăng
cường các thông điệp về lợi ích của thực hành, vận động các thành viên
trong gia đình hỗ trợ bà mẹ. Thực hành 3 (trẻ cần được ăn thức ăn giàu sắt hàng ngày): khả năng tuân thủ ở mức độ cao (91% bà mẹ),
là thực hành có sự vận dụng phong phú nhất của bà mẹ để thay đổi cho
phù hợp với từng trẻ. Giải pháp: Các bà mẹ chia xẻ những cách thức nấu
để cải thiện mùi vị; Sử dụng các chế phẩm gan và cá khô; Tăng cường
tuyên truyền lợi ích của thực phẩm giàu sắt, đặc biệt là gan.
English summary: The
study aimed to apply Trial of Improved Practice (TIP) method to alter 3
complementary feeding practices that were not optimal in a rural commune
of Phu Tho province. 30 mother-child pairs were selected in the basis
that they did not practice one among 3 good behaviors: eating
complementary food of appropriate quantity/frequency/density, eating
vegetables, and eating iron-rich foods. After 2 weeks of the trial using
counseling method accordingly to behavior change stages, the results
showed that: Practice
1 (appropriate quantity/density): compliance was at medium level (75%).
Solutions for improvement: screening and providing nutrition
consultation for children with eating disorders, promotion of available/
affordable nutrient-rich foods, reinforcement of education messages on
benefits of the practice, advocating family supports. Practice
2 (daily consumption of green vegetables): high level of compliance
(100%), easy to practice and maintain, no need to change/alter and fast
to observe the benefits. Solutions for improvement: gradually
introducing with increasing amount, home gardening, increased nutrition
messages, family support. Practice
3 (daily iron-rich food consumption): high level of compliance (91%),
large variation of application by the mothers to tailor each child’s
habit/taste. Solutions for improvement: mothers to share own experiences
for improved practice, using ready-to-use fish and liver powder,
improved nutrition messages on benefits of iron rich foods, especially
liver.
English summary: The
study aimed to apply Trial of Improved Practice (TIP) method to alter 3
complementary feeding practices that were not optimal in a rural commune
of Phu Tho province. 30 mother-child pairs were selected in the basis
that they did not practice one among 3 good behaviors: eating
complementary food of appropriate quantity/frequency/density, eating
vegetables, and eating iron-rich foods. After 2 weeks of the trial using
counseling method accordingly to behavior change stages, the results
showed that: Practice
1 (appropriate quantity/density): compliance was at medium level (75%).
Solutions for improvement: screening and providing nutrition
consultation for children with eating disorders, promotion of available/
affordable nutrient-rich foods, reinforcement of education messages on
benefits of the practice, advocating family supports. Practice
2 (daily consumption of green vegetables): high level of compliance
(100%), easy to practice and maintain, no need to change/alter and fast
to observe the benefits. Solutions for improvement: gradually
introducing with increasing amount, home gardening, increased nutrition
messages, family support. Practice
3 (daily iron-rich food consumption): high level of compliance (91%),
large variation of application by the mothers to tailor each child’s
habit/taste. Solutions for improvement: mothers to share own experiences
for improved practice, using ready-to-use fish and liver powder,
improved nutrition messages on benefits of iron rich foods, especially
liver.