CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Các yếu tố môi trường và lối sống liên quan đến tình trạng thừa cân béo phì ở học sinh cấp 2 thành phố Hồ Chí Minh
6 lượt xem
chia sẻ
Đây là 1 nghiên cứu cắt ngang nhằm khảo sát mối liên quan giữa các yếu tố môi trường, lối sống và thừa cân béo phì của 459 học sinh cấp 2 các trường nội thành TPHCM trong thời gian từ tháng 9/2007 đến 11/2007. Chúng tôi sử dụng máy GPS (global positioning system) để khảo sát các yếu tố môi trường và các yếu tố thuộc về lối sống được thu thập qua...
Tóm tắt tiếng Việt: Đây là 1 nghiên cứu cắt ngang nhằm khảo sát mối liên quan giữa các yếu tố môi trường, lối sống và thừa cân béo phì của 459 học sinh cấp 2 các trường nội thành TPHCM trong thời gian từ tháng 9/2007 đến 11/2007. Chúng tôi sử dụng máy GPS (global positioning system) để khảo sát các yếu tố môi trường và các yếu tố thuộc về lối sống được thu thập qua bảng câu hỏi soạn sẵn. Hồi qui đa biến logistic được sử dụng để đánh giá mối liên quan. Trên bản đồ, hầu hết các yếu tố môi trường thuận lợi phân bố chủ yếu xung quanh nhà những học sinh không thừa cân béo phì. Kết quả nghiên cứu cũng cho thấy yếu tố nguy cơ của thừa cân béo phì ở lứa tuổi này là: giới nam (OR=3,59, CI 95%= 1,38- 9,32), thời gian xem tivi và chơi game ≥3h (OR=2,76, CI 95%= 1,44- 5,29) và khó tiếp cận với các trung tâm tập luyện thể thao (OR=3,77, CI 95%= 1,67- 8,53). Nguy cơ thừa cân béo phì càng cao khi lớp tuổi càng nhỏ (nhóm tuổi từ 13-<14: OR=0,26, CI 95%= 0,1- 0,57; nhóm tuổi ≥14: OR=0,54, CI 95%= 0,25- 1,15) và kinh tế gia đình càng khá giả (OR=2,92; CI 95%= 0,79-10,82). Trong khi đó, một số yếu tố như: Hoạt động thể lực đủ, sử dụng thường xuyên trái cây và rau quả, thường dự trữ trái cây trong tủ lạnh và khó tiếp cận các cửa hàng thức ăn nhanh là yếu tố bảo vệ của tình trạng thừa cân béo phì (OR lần lượt = 0,26;0,34; 0,26 và 0,29). Yếu tố môi trường và lối sống liên quan có ý nghĩa với tình trạng TCBP của học sinh cấp 2 các trường nội thành TPHCM.Vì vậy, cần có sự góp sức của gia đình, nhà trường, cộng đồng để có 1 môi trường sống lành mạnh cho trẻ. Những kết quả đạt được trong nghiên cứu này cho thấy rằng việc can thiệp trên nhiều lĩnh vực là cần thiết để ngăn chặn sự bùng nổ của vấn đề thừa cân béo phì trong tương lai.
English summary: To assess the relationship between environmental and lifestyle factors with overweight and obesity among adolescents of urban junior high schools in Ho Chi Minh City, a cross-sectional study was conducted on 459 students from 12 schools from Sep 2007 to Nov 2007. Distance between the respondent’s home and environmental factors was measured using GPS (global positioning system) and lifestyle factors were collected using questionnaires. Multivariate logistic regression was applied to assess the association between overweight/obesity and other related factors. On the map of environment factors arranging in overweight and obesity, we found that almost positive factors were distributed around homes of respondents that were not overweight/obese. After adjusting for other studied factors, male gender (OR=3.59, 95% CI= 1.38- 9.32), time spent watching television and playing games ≥3h (OR=2.76, 95% CI= 1.44- 5.29 ) and poor access to recreational facilities (OR=3.77, 95% CI= 1.67- 8.53), higher family economic status (OR=2.92, 95% CI= 0.79- 10.82 ) and younger ages (age group 13 to <14: OR=0.26,  95%CI= 0.11- 0.57; age group ≥14: OR=0.54, 95%CI= 0.25- 1.15) were significantly associated with an increased risk of overweight/obesity in adolescents. While an active level of physical activities (OR=0.26, 95% CI= 0.12- 0.59), frequent consumption of fruits/vegetables (OR=0.34, 95% CI= 0.12- 0.97), availability of fruits at home (OR=0.26, 95% CI= 0.11- 0.61) and poor access to fast food restaurants (OR=0.29, 95% CI= 0.13- 0.64) reduced the risk of adolescent overweight/obesity. Environmental and lifestyle factors were significantly associated with overweight and obesity in adolescents of Ho Chi Minh City. Therefore, families, schools and community have to build a healthy environment for adolescents. These findings suggest that multi-factor interventions will be required in future programs to prevent this emerging epidemic.
English summary: To assess the relationship between environmental and lifestyle factors with overweight and obesity among adolescents of urban junior high schools in Ho Chi Minh City, a cross-sectional study was conducted on 459 students from 12 schools from Sep 2007 to Nov 2007. Distance between the respondent’s home and environmental factors was measured using GPS (global positioning system) and lifestyle factors were collected using questionnaires. Multivariate logistic regression was applied to assess the association between overweight/obesity and other related factors. On the map of environment factors arranging in overweight and obesity, we found that almost positive factors were distributed around homes of respondents that were not overweight/obese. After adjusting for other studied factors, male gender (OR=3.59, 95% CI= 1.38- 9.32), time spent watching television and playing games ≥3h (OR=2.76, 95% CI= 1.44- 5.29 ) and poor access to recreational facilities (OR=3.77, 95% CI= 1.67- 8.53), higher family economic status (OR=2.92, 95% CI= 0.79- 10.82 ) and younger ages (age group 13 to <14: OR=0.26,  95%CI= 0.11- 0.57; age group ≥14: OR=0.54, 95%CI= 0.25- 1.15) were significantly associated with an increased risk of overweight/obesity in adolescents. While an active level of physical activities (OR=0.26, 95% CI= 0.12- 0.59), frequent consumption of fruits/vegetables (OR=0.34, 95% CI= 0.12- 0.97), availability of fruits at home (OR=0.26, 95% CI= 0.11- 0.61) and poor access to fast food restaurants (OR=0.29, 95% CI= 0.13- 0.64) reduced the risk of adolescent overweight/obesity. Environmental and lifestyle factors were significantly associated with overweight and obesity in adolescents of Ho Chi Minh City. Therefore, families, schools and community have to build a healthy environment for adolescents. These findings suggest that multi-factor interventions will be required in future programs to prevent this emerging epidemic.