Các chỉ số liên quan tới dinh dưỡng của bệnh nhân theo tình trạng dinh dưỡng (BMI) tại bệnh viện tỉnh Hải Dương
Mục
đích của nghiên cứu là so sánh các chỉ số liên quan tới dinh dưỡng như
(thay đổi cân nặng, thay đổi khẩu phần, triệu chứng dạ dày – ruột, thay
đổi chức năng vận động, mất lớp mỡ dưới da, phù, cổ chướng....) giữa
nhóm bệnh nhân có tình trạng dinh dưỡng bình thường (nhóm bình thường)
và nhóm bệnh nhân suy dinh dưỡng (SDD) (phân loại theo đánh...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục
đích của nghiên cứu là so sánh các chỉ số liên quan tới dinh dưỡng như
(thay đổi cân nặng, thay đổi khẩu phần, triệu chứng dạ dày – ruột, thay
đổi chức năng vận động, mất lớp mỡ dưới da, phù, cổ chướng....) giữa
nhóm bệnh nhân có tình trạng dinh dưỡng bình thường (nhóm bình thường)
và nhóm bệnh nhân suy dinh dưỡng (SDD) (phân loại theo đánh giá nhân
trắc). Nghiên cứu cắt ngang mô tả trên 181 bệnh nhân nhập viện trong
vòng 48 giờ tại bệnh viện đa khoa tỉnh Hải Dương từ tháng 3-6/2009. Kết
quả cho thấy các chỉ số liên quan tới nguy cơ dinh dưỡng của nhóm SDD
đều cao hơn so với nhóm bình thường: Tỷ lệ giảm cân trong 2 tuần trước
khi nhập viện của bệnh nhân SDD là 66,7%, cao hơn tỷ lệ này ở nhóm bình
thường(43,5%) (p<0,001). Tỷ lệ bệnh nhân giảm khẩu phần ăn khi nhập
viện ở nhóm bệnh nhân SDD là 59,3%, cao hơn tỷ lệ này ở nhóm bình thường
(46,1%)(p<0,01). Tỷ lệ giảm ½ chức năng vận động và tỷ lệ nằm liệt
tại giường ở nhóm SDD lần lượt là 44,4% và 33,3%, cao hơn so với tỷ lệ
tương ứng ở nhóm bình thường (22,7% và 9,1%) (p<0,01).
English summary: The
aim of study is to explore the differences of nutrition related
factors (weight loss, food intake change, stomach- intestinal symptoms,
physical function, loss of subcutaneous fat, oedema, ascites...)
between normal group and malnourished group of hospitalized patients
classified by anthropometric method. A cross sectional study was
conducted with the involvement of 181 hospitalized patients at Hai Duong
province hospital from March to June, 2009. The results show that: the
at-risk indicators of malnutrition of malnourished patients were higher
than those of normal patients: Percentage of unintentional weight loss
at two weeks before admission of malnourished patients was 66.7% and
was higher than that of normal patients (43.5%)(p<0.001). Percentage
of dietary intake change of malnourished patients was 59.3%, and was
higher than that of normal patients (46.1%)(p<0.001). Percentage of
half reduction of functional capacity and percentage of bedridden of
malnourished patients was 44.4% and 33.3% respectively and higher than
that of normal patients (22.7% and 9.1% respectively) (p<0.01).
English summary: The
aim of study is to explore the differences of nutrition related
factors (weight loss, food intake change, stomach- intestinal symptoms,
physical function, loss of subcutaneous fat, oedema, ascites...)
between normal group and malnourished group of hospitalized patients
classified by anthropometric method. A cross sectional study was
conducted with the involvement of 181 hospitalized patients at Hai Duong
province hospital from March to June, 2009. The results show that: the
at-risk indicators of malnutrition of malnourished patients were higher
than those of normal patients: Percentage of unintentional weight loss
at two weeks before admission of malnourished patients was 66.7% and
was higher than that of normal patients (43.5%)(p<0.001). Percentage
of dietary intake change of malnourished patients was 59.3%, and was
higher than that of normal patients (46.1%)(p<0.001). Percentage of
half reduction of functional capacity and percentage of bedridden of
malnourished patients was 44.4% and 33.3% respectively and higher than
that of normal patients (22.7% and 9.1% respectively) (p<0.01).