CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Béo phì trung tâm và các rối loạn chuyển hóa ở người trưởng thành có BMI trong giới hạn bình thường tại Thành phố Hồ Chí Minh
6 lượt xem
chia sẻ
Câu hỏi nghiên cứu: Liệu kiểm soát tốt chỉ số khối cơ thể (BMI) có giúp phòng ngừa hiệu quả các rối loạn về chuyển hóa hay không? Mục tiêu nghiên cứu: khảo sát tỉ lệ mắc các rối loạn chuyển hóa như béo phì trung tâm, rối loạn lipid máu, tăng huyết áp và các rối loạn chuyển hóa đường trên đối tượng có BMI bình thường. Phương pháp: Toàn bộ 674 đối...
Tóm tắt tiếng Việt: Câu hỏi nghiên cứu: Liệu kiểm soát tốt chỉ số khối cơ thể (BMI) có giúp phòng ngừa hiệu quả các rối loạn về chuyển hóa hay không? Mục tiêu nghiên cứu: khảo sát tỉ lệ mắc các rối loạn chuyển hóa như béo phì trung tâm, rối loạn lipid máu, tăng huyết áp và các rối loạn chuyển hóa đường trên đối tượng có BMI bình thường. Phương pháp: Toàn bộ 674 đối tượng có chỉ số BMI trong giới hạn bình thường (18,5 ≤ BMI < 23) từ điều tra dịch tễ học cắt ngang tần suất mắc hội chứng chuyển hóa và đái tháo đường tại thành phố Hồ Chí Minh (TPHCM) năm 2012, được đưa vào phân tích. Các thông tin thu thập gồm: cân nặng, chiều cao, vòng eo, huyết áp, cholesterol toàn phần, triglyceride, LDL-C, HDL-C và kết quả nghiệm pháp dung nạp đường huyết. Kết quả: Béo phì trung tâm, tăng huyết áp, rối loạn chuyển hóa lipid và rối loạn chuyển hóa đường chiếm tỉ lệ lần lượt là 17,5%, 29,3%, 77,8% và 35,6%; và có xu hướng gia tăng theo quá trình lão hóa. Ngoài béo phì trung tâm tập trung ở nữ, không có sự khác biệt đáng kể giữa nam và nữ về các rối loạn chuyển hóa khác. Kết luận: Kiểm soát tốt trọng lượng/ BMI có thể là điều kiện cần nhưng chưa đủ trong phòng ngừa các rối loạn về chuyển hóa. Người dân TPHCM dễ mắc các rối loạn chuyển hóa từ lúc BMI còn trong giới hạn bình thường và khi còn rất trẻ, đòi hỏi cần có nhiều nghiên cứu phân tích sâu các yếu tố căn nguyên về di truyền và lối sống, để xây dựng các chiến lược dự phòng hiệu quả.
English summary: Study question: Does well controlling of body mass index (BMI) can effectively prevent metabolic disorders? Objectives: To investigate the prevalence of metabolic disorders including central obesity, dyslipidemia, hypertension, metabolic syndrome and glucose metabolic disorders in subjects with normal BMI. Methods: All 674 subjects with BMI in normal ranges (18.5 ≤ BMI <23) from a cross-sectional epidemiological study conducted in 2012 which aimed to investigate the metabolic syndrome and diabetes prevalence in Ho Chi Minh city, were recruited in the analysis. The collected information included weight, height, waist circumference, fat percentage, blood pressure, total cholesterol, triglyceride, LDL-Cholesterol, HDL-Cholesterol and oral glucose tolerance test. Results: The rates of central obesity, hypertension, lipid metabolism disorders, and glucose metabolic disorders were 17.5%, 29.3%, 77.8% and 35.6%, respectively; with an increased tendency along with aging. Except central obesity mostly appeared in female, there were no significant differences of other metabolic disorder rates between male and female. Conclusions: Well controlling of body mass index may be necessary but not sufficient to prevent metabolic disorders. The prevalence of metabolic disorders was high even among those with BMI in normal ranges and at younger age, requiring more in-depth analysis of major genetic and lifestyle factors, in order to develop effective prevention strategies.
English summary: Study question: Does well controlling of body mass index (BMI) can effectively prevent metabolic disorders? Objectives: To investigate the prevalence of metabolic disorders including central obesity, dyslipidemia, hypertension, metabolic syndrome and glucose metabolic disorders in subjects with normal BMI. Methods: All 674 subjects with BMI in normal ranges (18.5 ≤ BMI <23) from a cross-sectional epidemiological study conducted in 2012 which aimed to investigate the metabolic syndrome and diabetes prevalence in Ho Chi Minh city, were recruited in the analysis. The collected information included weight, height, waist circumference, fat percentage, blood pressure, total cholesterol, triglyceride, LDL-Cholesterol, HDL-Cholesterol and oral glucose tolerance test. Results: The rates of central obesity, hypertension, lipid metabolism disorders, and glucose metabolic disorders were 17.5%, 29.3%, 77.8% and 35.6%, respectively; with an increased tendency along with aging. Except central obesity mostly appeared in female, there were no significant differences of other metabolic disorder rates between male and female. Conclusions: Well controlling of body mass index may be necessary but not sufficient to prevent metabolic disorders. The prevalence of metabolic disorders was high even among those with BMI in normal ranges and at younger age, requiring more in-depth analysis of major genetic and lifestyle factors, in order to develop effective prevention strategies.