Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ngoại trú bị tim bẩm sinh tại Bệnh viện Nhi đồng 1, năm 2012
Trẻ bị tim bẩm sinh (TBS)
thường có tỉ lệ suy dinh dưỡng (SDD) rất cao. Nguyên nhân gây nên tình
trạng SDD ở trẻ bị TBS do năng lượng ăn vào thấp, tăng chuyển hóa cơ bản
và kém hấp thu các chất dinh dưỡng. SDD làm tăng nguy cơ bệnh tật, tử
vong và chậm hồi phục sau phẫu thuật. Mục tiêu: Đánh giá tình
trạng dinh dưỡng bệnh nhân bị TBS điều trị...
Tóm tắt tiếng Việt: Trẻ bị tim bẩm sinh (TBS)
thường có tỉ lệ suy dinh dưỡng (SDD) rất cao. Nguyên nhân gây nên tình
trạng SDD ở trẻ bị TBS do năng lượng ăn vào thấp, tăng chuyển hóa cơ bản
và kém hấp thu các chất dinh dưỡng. SDD làm tăng nguy cơ bệnh tật, tử
vong và chậm hồi phục sau phẫu thuật. Mục tiêu: Đánh giá tình
trạng dinh dưỡng bệnh nhân bị TBS điều trị ngoại trú tại Khoa Tim Mạch,
Bv Nhi Đồng 1 và tìm các yếu tố nguy cơ. Phương pháp nghiên cứu: Nghiên
cứu mô tả cắt ngang, phân tích, tiến cứu được tiến hành tại khoa Tim
Mạch, BV Nhi Đồng 1 từ tháng 3/2012 đến tháng 8/2012. Tất cả bệnh nhi dưới 5
tuổi được chẩn đoán TBS dựa vào lâm sàng và kết quả siêu âm được đưa
vào lô nghiên cứu, ngoại trừ trẻ bị bệnh di truyền, đa dị tật, bại não. Kết quả: Tổng cộng có 410 trẻ bị TBS được đưa vào lô nghiên cứu. Tỉ
lệ SDD thể nhẹ cân là 48,1%, SDD còi là 37,4%, SDD cấp là 38,7%. Trong
số 153 trẻ đã được phẫu thuật, thì tỉ lệ trẻ bị SDD vẫn còn rất cao. SDD
thể nhẹ cân là 50,8%, SDD còi 42,5%, SDD cấp là 34%. Yếu tố nguy cơ của tình trạng SDD thể nhẹ cân là tuổi, trẻ sanh non, cân nặng lúc sanh < 2500g, ăn không đủ đạm và bú mẹ ở trẻ > 6 tháng tuổi.
Yếu tố nguy cơ của tình trạng SDD còi là mẹ không có thu nhập ổn định,
trình độ học vấn cha thấp hơn cấp II, trẻ sinh non < 38 tuần, cân
nặng lúc sinh < 2500g. Yếu tố nguy cơ của SDD cấp là tuổi, cân nặng
lúc sanh thấp, ngưng bú mẹ < 6 tháng tuổi, bú mẹ ở trẻ > 6 tháng
tuổi, thức ăn không phù hợp lứa tuổi. Kết luận: Tỉ lệ suy dinh
dưỡng còn rất cao ở trẻ bị bệnh tim bẩm sinh và tình trạng suy dinh
dưỡng vẫn tiếp tục kéo dài ở những trẻ đã được phẫu thuật chỉnh tim. Bảo
đảm chế độ dinh dưỡng đủ năng lượng và hợp lý là một thử thách lớn
trong quá trình theo dõi và điều trị trẻ bị tim bẩm sinh. Kiến nghị:
Can thiệp dinh dưỡng không những phải bắt đầu sớm khi trẻ chưa suy dinh
dưỡng mà còn phải tiếp tục sau phẫu thuật chỉnh tim để bảo đảm chế độ
ăn đủ năng lượng và cân đối các chất dinh dưỡng nhằm đáp ứng nhu cầu
phát triển của trẻ.
English summary: Children with congenital
heart disease (CHD) are at risk of malnutrition. The major causes of
malnutrition in the case of the child with CHD are decreased nutritional intake,
increased basal metabolic rate and malabsorption of nutrients.
Malnutrition increases morbidity, mortality, susceptibility to various
infections and slow post-surgery rehabilitation. The study aimed to evaluate nutritional status of outpatients with CHD at the Children’s hospital number 1 and identify nutritional risk factors. Methods: This
was a cross-sectional and prospective study conducted at the Cardiology
Department, the Children’s hospital number 1. All outpatients under
five years old with CHD from March 2012 to August 2012 were recruited.
All cardiac diagnoses were made on the basis of clinical and
echocardiography. Patients with a history known genetic syndrome,
dysmorphic features, neurological disabilities were excluded. Results: The total of 410 children were included in this study. Proportion of underweight (W/A ≤ -2SD) was 48.1%, stunting (H/A ≤ -2SD) was 37.4% and wasting (W/H ≤ -2SD) was 38.7%.
Among 153 post-corrective-surgery children, malnutrition rate was still
considerably high. Proportion of underweight was 50.8%, stunting 42.5%
and wasting 34%. There was no significant difference between groups in terms of sex, locality, number of siblings, order of birth, starting time of breast-feeding after birth, starting time of weaning and status of CHD. Risk factors of underweight were under 12 months of age, premature, low birth weight, insufficient protein supplementation, breastfeeding for children older than 6 months of age. Risk factors of stunting were mother’s monthly unstable income, father’s education level under secondary school, premature, low birth weight. Risk factors of wasting
were age between 6-12 months old, weaning before 6 months of age,
breastfeeding for children older than 6 months of age, weaning food
unappropriated to age. Conclusion: Malnutrition rate is
alarmingly high in children with CHD. Even after surgery, malnutrition
still stays high. To arrange an adequate nutritional intake is a
difficult challenge in the process of monitoring and treating children
with CHD. Recommendation: Nutritional interventions not only must
begin early when the child still hasn’t had malnutrition yet but also
must continue even after surgery to ensure an adequate and balanced diet
to meet the growth need of the child.
English summary: Children with congenital
heart disease (CHD) are at risk of malnutrition. The major causes of
malnutrition in the case of the child with CHD are decreased nutritional intake,
increased basal metabolic rate and malabsorption of nutrients.
Malnutrition increases morbidity, mortality, susceptibility to various
infections and slow post-surgery rehabilitation. The study aimed to evaluate nutritional status of outpatients with CHD at the Children’s hospital number 1 and identify nutritional risk factors. Methods: This
was a cross-sectional and prospective study conducted at the Cardiology
Department, the Children’s hospital number 1. All outpatients under
five years old with CHD from March 2012 to August 2012 were recruited.
All cardiac diagnoses were made on the basis of clinical and
echocardiography. Patients with a history known genetic syndrome,
dysmorphic features, neurological disabilities were excluded. Results: The total of 410 children were included in this study. Proportion of underweight (W/A ≤ -2SD) was 48.1%, stunting (H/A ≤ -2SD) was 37.4% and wasting (W/H ≤ -2SD) was 38.7%.
Among 153 post-corrective-surgery children, malnutrition rate was still
considerably high. Proportion of underweight was 50.8%, stunting 42.5%
and wasting 34%. There was no significant difference between groups in terms of sex, locality, number of siblings, order of birth, starting time of breast-feeding after birth, starting time of weaning and status of CHD. Risk factors of underweight were under 12 months of age, premature, low birth weight, insufficient protein supplementation, breastfeeding for children older than 6 months of age. Risk factors of stunting were mother’s monthly unstable income, father’s education level under secondary school, premature, low birth weight. Risk factors of wasting
were age between 6-12 months old, weaning before 6 months of age,
breastfeeding for children older than 6 months of age, weaning food
unappropriated to age. Conclusion: Malnutrition rate is
alarmingly high in children with CHD. Even after surgery, malnutrition
still stays high. To arrange an adequate nutritional intake is a
difficult challenge in the process of monitoring and treating children
with CHD. Recommendation: Nutritional interventions not only must
begin early when the child still hasn’t had malnutrition yet but also
must continue even after surgery to ensure an adequate and balanced diet
to meet the growth need of the child.