CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Hiệu quả tiêu thụ bột mỳ có tăng cường vi chất đến tình trạng vi chất dinh dưỡng ở phụ nữ thiếu máu
6 lượt xem
chia sẻ
Hiệu quả của tiêu thụ bột mỳ/ mỳ tôm tăng cường 5 loại vi chất được đánh giá trên đối tượng nữ công nhân bị thiếu máu. Kết quả cho thấy tiêu thụ mỳ tôm trong thời gian 6 tháng đã làm tăng có ý nghĩa (p<0.01) nồng độ Hb (tăng 6,4-11,7g/L), kẽm huyết thanh (14,2-18µg/dL); làm giảm rõ rệt tỷ lệ thiếu máu thiếu sắt (giảm 60,5-65,9%), tỷ lệ thiếu kẽm...
Tóm tắt tiếng Việt: Hiệu quả của tiêu thụ bột mỳ/ mỳ tôm tăng cường 5 loại vi chất được đánh giá trên đối tượng nữ công nhân bị thiếu máu. Kết quả cho thấy tiêu thụ mỳ tôm trong thời gian 6 tháng đã làm tăng có ý nghĩa (p<0.01) nồng độ Hb (tăng 6,4-11,7g/L), kẽm huyết thanh (14,2-18µg/dL); làm giảm rõ rệt tỷ lệ thiếu máu thiếu sắt (giảm 60,5-65,9%), tỷ lệ thiếu kẽm (giảm 9,1-11,6%); tuy nhiên chưa rõ hiệu quả cải thiện tình trạng folate. Bột mỳ tăng cường sắt Fumarate có hiệu quả tốt hơn so với tăng cường sắt Electrolytic trong việc cải thiện tình trạng sắt và kẽm. Bổ sung viên sắt/folat hàng tuần cải thiện tốt hơn tình trạng sắt và folate so với hai nhóm ăn bột mỳ, tuy nhiên không có hiệu quả cải thiện tình trạng thiếu kẽm. Như vậy, sử dụng bột mỳ có tăng cường vi chất theo khuyến nghị của Bộ Y tế là biện pháp có hiệu quả cao cải thiện tình trạng thiếu máu, thiếu kẽm. Trong chiến lược tăng cường vi chất vào bôt mỳ ở Việt Nam, nên chọn sắt Fumarate, có thể tăng nồng độ Folate lên cao hơn, phù hợp khuyến nghị mới của WHO 2009.
English summary: Efficacy of fortified wheat flour fortified With 5 micronutrient was carried out in anemic female workers. The results indicated that instant noodle consumption increased the Hb and zinc levels significantly (p<0.01) at the end of the study (+6.4 to 11.7g/L for Hb; and +14.2 to 18µg/dL for Zn); as the results, the rates of iron deficiency anemia and zinc deficiency were significantly reduced after 6 months of consumption of instant noodles (reduced 9.1-11.6% for anemia, and reduced 9.1-11.6% for zinc deficiency), however no effects on folate status was observed. The iron and zinc status increased better in iron fumarate group compared to electrolytic group. Iron/folate tablet weekly supplementation increased better iron and folate status compared to others groups, buts no effects on zinc status. Therefore,using wheat flour fortified with micronutrients according to MOH recommendations’ has reduced the iron deficiency anemia and zinc deficiency. Iron fumarate should be selected for the future strategy of micronutrient fortification on wheat flour in Vietnam; also higher levels of folic acid should be considered, following WHO’s recommendation 2009.
English summary: Efficacy of fortified wheat flour fortified With 5 micronutrient was carried out in anemic female workers. The results indicated that instant noodle consumption increased the Hb and zinc levels significantly (p<0.01) at the end of the study (+6.4 to 11.7g/L for Hb; and +14.2 to 18µg/dL for Zn); as the results, the rates of iron deficiency anemia and zinc deficiency were significantly reduced after 6 months of consumption of instant noodles (reduced 9.1-11.6% for anemia, and reduced 9.1-11.6% for zinc deficiency), however no effects on folate status was observed. The iron and zinc status increased better in iron fumarate group compared to electrolytic group. Iron/folate tablet weekly supplementation increased better iron and folate status compared to others groups, buts no effects on zinc status. Therefore,using wheat flour fortified with micronutrients according to MOH recommendations’ has reduced the iron deficiency anemia and zinc deficiency. Iron fumarate should be selected for the future strategy of micronutrient fortification on wheat flour in Vietnam; also higher levels of folic acid should be considered, following WHO’s recommendation 2009.