Hiệu quả tiêu thụ bột mỳ có tăng cường vi chất đến tình trạng vi chất dinh dưỡng ở phụ nữ thiếu máu
Hiệu
quả của tiêu thụ bột mỳ/ mỳ tôm tăng cường 5 loại vi chất được đánh giá
trên đối tượng nữ công nhân bị thiếu máu. Kết quả cho thấy tiêu thụ mỳ
tôm trong thời gian 6 tháng đã làm tăng có ý nghĩa (p<0.01) nồng độ
Hb (tăng 6,4-11,7g/L), kẽm huyết thanh (14,2-18µg/dL); làm giảm rõ rệt
tỷ lệ thiếu máu thiếu sắt (giảm 60,5-65,9%), tỷ lệ thiếu kẽm...
Tóm tắt tiếng Việt: Hiệu
quả của tiêu thụ bột mỳ/ mỳ tôm tăng cường 5 loại vi chất được đánh giá
trên đối tượng nữ công nhân bị thiếu máu. Kết quả cho thấy tiêu thụ mỳ
tôm trong thời gian 6 tháng đã làm tăng có ý nghĩa (p<0.01) nồng độ
Hb (tăng 6,4-11,7g/L), kẽm huyết thanh (14,2-18µg/dL); làm giảm rõ rệt
tỷ lệ thiếu máu thiếu sắt (giảm 60,5-65,9%), tỷ lệ thiếu kẽm (giảm
9,1-11,6%); tuy nhiên chưa rõ hiệu quả cải thiện tình trạng folate. Bột
mỳ tăng cường sắt Fumarate có hiệu quả tốt hơn so với tăng cường sắt
Electrolytic trong việc cải thiện tình trạng sắt và kẽm. Bổ sung viên
sắt/folat hàng tuần cải thiện tốt hơn tình trạng sắt và folate so với
hai nhóm ăn bột mỳ, tuy nhiên không có hiệu quả cải thiện tình trạng
thiếu kẽm. Như vậy, sử dụng bột mỳ có tăng cường vi chất theo khuyến
nghị của Bộ Y tế là biện pháp có hiệu quả cao cải thiện tình trạng thiếu
máu, thiếu kẽm. Trong chiến lược tăng cường vi chất vào bôt mỳ ở Việt
Nam, nên chọn sắt Fumarate, có thể tăng nồng độ Folate lên cao hơn, phù
hợp khuyến nghị mới của WHO 2009.
English summary: Efficacy
of fortified wheat flour fortified With 5 micronutrient was carried
out in anemic female workers. The results indicated that instant noodle
consumption increased the Hb and zinc levels significantly (p<0.01)
at the end of the study (+6.4 to 11.7g/L for Hb; and +14.2 to 18µg/dL
for Zn); as the results, the rates of iron deficiency anemia and zinc
deficiency were significantly reduced after 6 months of consumption of
instant noodles (reduced 9.1-11.6% for anemia, and reduced 9.1-11.6% for
zinc deficiency), however no effects on folate status was observed. The
iron and zinc status increased better in iron fumarate group compared
to electrolytic group. Iron/folate tablet weekly supplementation
increased better iron and folate status compared to others groups, buts
no effects on zinc status. Therefore,using wheat flour fortified with
micronutrients according to MOH recommendations’ has reduced the iron
deficiency anemia and zinc deficiency. Iron fumarate should be selected
for the future strategy of micronutrient fortification on wheat flour in
Vietnam; also higher levels of folic acid should be considered,
following WHO’s recommendation 2009.
English summary: Efficacy
of fortified wheat flour fortified With 5 micronutrient was carried
out in anemic female workers. The results indicated that instant noodle
consumption increased the Hb and zinc levels significantly (p<0.01)
at the end of the study (+6.4 to 11.7g/L for Hb; and +14.2 to 18µg/dL
for Zn); as the results, the rates of iron deficiency anemia and zinc
deficiency were significantly reduced after 6 months of consumption of
instant noodles (reduced 9.1-11.6% for anemia, and reduced 9.1-11.6% for
zinc deficiency), however no effects on folate status was observed. The
iron and zinc status increased better in iron fumarate group compared
to electrolytic group. Iron/folate tablet weekly supplementation
increased better iron and folate status compared to others groups, buts
no effects on zinc status. Therefore,using wheat flour fortified with
micronutrients according to MOH recommendations’ has reduced the iron
deficiency anemia and zinc deficiency. Iron fumarate should be selected
for the future strategy of micronutrient fortification on wheat flour in
Vietnam; also higher levels of folic acid should be considered,
following WHO’s recommendation 2009.