CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Đánh giá một số mối nguy an toàn vệ sinh thực phẩm năm 2011
31 lượt xem
chia sẻ
Một số mối nguy hóa học và vi sinh trong một số thực phẩm nguy cơ được lựa chọn để đánh giá dựa trên các thông tin khoa học sẵn có về đặc tính mối nguy và kết quả phân tích tại phòng thí nghiệm đã được chứng nhận VILAS số hiệu 307 thuộc khoa Thực phẩm – VSATTP, Viện Dinh dưỡng. Kết quả phân tích 29 mẫu gạo tẻ và 31 mẫu thịt lợn cho thấy: Tỷ lệ...
Tóm tắt tiếng Việt: Một số mối nguy hóa học và vi sinh trong một số thực phẩm nguy cơ được lựa chọn để đánh giá dựa trên các thông tin khoa học sẵn có về đặc tính mối nguy và kết quả phân tích tại phòng thí nghiệm đã được chứng nhận VILAS số hiệu 307 thuộc khoa Thực phẩm – VSATTP, Viện Dinh dưỡng. Kết quả phân tích 29 mẫu gạo tẻ và 31 mẫu thịt lợn cho thấy: Tỷ lệ mẫu vượt quá quy định cho phép về chì và cadimi là 6,9%. Hàm lượng chì thấp nhát 0,017 mg/kg và cao nhất là 0,383mg/ kg. Tương tự với Cadimi: 0,002-0,616mg/ kg. Tỷ lệ mẫu không đạt tiêu chuẩn về chì ở thịt lợn là 36,7% và cadimi là 6,7%. Hàm lượng chì trong thịt lợn thấp nhất 0,017mg/ kg và cao nhất là 2,181 mg/ kg và tương tự với Cadimi: 0,002 – 0,156mg/ kg. Phân tích 30 mẫu dầu ăn các loại bao gồm cả dầu gấc chỉ có 2 mẫu xác định có sử dụng BHT với hàm lượng 45-55 mg/ kg thấp hơn 1/3 so với quy định 3742/2001/QĐ-BYT và có 2 mẫu cá ngâm dầu sử dụng BHT với hàm lượng 1-2 mg/kg thấp hơn quy định. Phân tích Histamin trong 100 mẫu cá biển bán tự do tại các chợ Hà Nội cho thấy 39% vod Histamin hàm lượng từ 0,54-4,47 mg/kg nằm trong giới hạn cho phép tuy nhiêm đã xác định được tỷ lệ nhiễm vi khuẩn sinh Histamin là tương đối cao như Morganii, Krebsiella, Proteur chiếm từ 33-48% trong cá biển.
English summary: Some chemical & microbiological hazards in food were selected for risk assessment based on available scientific information on the characteristics of hazards and analysis results of a laboratory that has been certified VILAS No. 307 belonging to the Food Science and Safety department – National Institute of  Nutrition. Analysis results of 29 rice samples & 30 lean pork meat samples showed that the rate of rice samples violated the National standard of lead & cadmium was 6.9%. The lowest lead content was 0.017 mg/kg & the highest was 0.383mg/ kg. Similarly with Cadmium: ranging from 0.002 to 0.616 mg/ kg. The percentage of lean pork meat samples violating lead standard was 36.7% and the cadmium was 6.7%. The lowest lead concentration in lean pork meat was 0.017 mg/ kg & highest was 2.181 mg/ kg and similarly with Cadmium: 0.002 to 0.156 mg/kg. Analyzing 30 samples of edible oils including Gac oils, the use of BHT was determined in two samples with 45-55mg/ kg, which is 1/3 of the regulation of 3742/2001/QD-BYT and BHT was also found in 2 food canned samples of oil immersion fish at the concentration of 1-2 mg/ kg, lower than the regulation. The rate of histamine contamination from 100 samples of fish collected in Hanoi market was 39% with level of Histamine concentration from 0.54 to 4.47 mg/kg, which met the food regulation. However the proportion of contaminating bacteria producing Histamine has been identified as relatively high, i.e. Morganii, Krebsiella, Proteur accounting for 33-48% of sea fish.
English summary: Some chemical & microbiological hazards in food were selected for risk assessment based on available scientific information on the characteristics of hazards and analysis results of a laboratory that has been certified VILAS No. 307 belonging to the Food Science and Safety department – National Institute of  Nutrition. Analysis results of 29 rice samples & 30 lean pork meat samples showed that the rate of rice samples violated the National standard of lead & cadmium was 6.9%. The lowest lead content was 0.017 mg/kg & the highest was 0.383mg/ kg. Similarly with Cadmium: ranging from 0.002 to 0.616 mg/ kg. The percentage of lean pork meat samples violating lead standard was 36.7% and the cadmium was 6.7%. The lowest lead concentration in lean pork meat was 0.017 mg/ kg & highest was 2.181 mg/ kg and similarly with Cadmium: 0.002 to 0.156 mg/kg. Analyzing 30 samples of edible oils including Gac oils, the use of BHT was determined in two samples with 45-55mg/ kg, which is 1/3 of the regulation of 3742/2001/QD-BYT and BHT was also found in 2 food canned samples of oil immersion fish at the concentration of 1-2 mg/ kg, lower than the regulation. The rate of histamine contamination from 100 samples of fish collected in Hanoi market was 39% with level of Histamine concentration from 0.54 to 4.47 mg/kg, which met the food regulation. However the proportion of contaminating bacteria producing Histamine has been identified as relatively high, i.e. Morganii, Krebsiella, Proteur accounting for 33-48% of sea fish.