Đánh giá một số mối nguy an toàn vệ sinh thực phẩm năm 2011
Một số
mối nguy hóa học và vi sinh trong một số thực phẩm nguy cơ được lựa chọn
để đánh giá dựa trên các thông tin khoa học sẵn có về đặc tính mối nguy
và kết quả phân tích tại phòng thí nghiệm đã được chứng nhận VILAS số
hiệu 307 thuộc khoa Thực phẩm – VSATTP, Viện Dinh dưỡng. Kết quả phân
tích 29 mẫu gạo tẻ và 31 mẫu thịt lợn cho thấy: Tỷ lệ...
Tóm tắt tiếng Việt: Một số
mối nguy hóa học và vi sinh trong một số thực phẩm nguy cơ được lựa chọn
để đánh giá dựa trên các thông tin khoa học sẵn có về đặc tính mối nguy
và kết quả phân tích tại phòng thí nghiệm đã được chứng nhận VILAS số
hiệu 307 thuộc khoa Thực phẩm – VSATTP, Viện Dinh dưỡng. Kết quả phân
tích 29 mẫu gạo tẻ và 31 mẫu thịt lợn cho thấy: Tỷ lệ mẫu vượt quá quy
định cho phép về chì và cadimi là 6,9%. Hàm lượng chì thấp nhát 0,017
mg/kg và cao nhất là 0,383mg/ kg. Tương tự với Cadimi: 0,002-0,616mg/
kg. Tỷ lệ mẫu không đạt tiêu chuẩn về chì ở thịt lợn là 36,7% và cadimi
là 6,7%. Hàm lượng chì trong thịt lợn thấp nhất 0,017mg/ kg và cao nhất
là 2,181 mg/ kg và tương tự với Cadimi: 0,002 – 0,156mg/ kg. Phân tích
30 mẫu dầu ăn các loại bao gồm cả dầu gấc chỉ có 2 mẫu xác định có sử
dụng BHT với hàm lượng 45-55 mg/ kg thấp hơn 1/3 so với quy định
3742/2001/QĐ-BYT và có 2 mẫu cá ngâm dầu sử dụng BHT với hàm lượng 1-2
mg/kg thấp hơn quy định. Phân tích Histamin trong 100 mẫu cá biển bán tự
do tại các chợ Hà Nội cho thấy 39% vod Histamin hàm lượng từ 0,54-4,47
mg/kg nằm trong giới hạn cho phép tuy nhiêm đã xác định được tỷ lệ nhiễm
vi khuẩn sinh Histamin là tương đối cao như Morganii, Krebsiella,
Proteur chiếm từ 33-48% trong cá biển.
English summary: Some chemical & microbiological hazards in food were selected for risk assessment based on available scientific information on
the characteristics of hazards and analysis results of a laboratory
that has been certified VILAS No. 307 belonging to the Food Science and
Safety department – National Institute of Nutrition. Analysis
results of 29 rice samples & 30 lean pork meat samples showed that
the rate of rice samples violated the National standard of lead &
cadmium was 6.9%. The lowest lead
content was 0.017 mg/kg & the highest was 0.383mg/ kg. Similarly
with Cadmium: ranging from 0.002 to 0.616 mg/ kg. The percentage of lean
pork meat samples violating lead
standard was 36.7% and the cadmium was 6.7%. The lowest lead
concentration in lean pork meat was 0.017 mg/ kg & highest was 2.181
mg/ kg and similarly with Cadmium: 0.002 to 0.156 mg/kg. Analyzing
30 samples of edible oils including Gac oils, the use of BHT was
determined in two samples with 45-55mg/ kg, which is 1/3 of the
regulation of 3742/2001/QD-BYT and BHT was also found in 2 food canned
samples of oil immersion fish at the concentration of 1-2 mg/ kg, lower
than the regulation. The rate of
histamine contamination from 100 samples of fish collected in Hanoi
market was 39% with level of Histamine concentration from 0.54 to 4.47
mg/kg, which met the food regulation. However the proportion of
contaminating bacteria producing Histamine has been identified as
relatively high, i.e. Morganii, Krebsiella, Proteur accounting for
33-48% of sea fish.
English summary: Some chemical & microbiological hazards in food were selected for risk assessment based on available scientific information on
the characteristics of hazards and analysis results of a laboratory
that has been certified VILAS No. 307 belonging to the Food Science and
Safety department – National Institute of Nutrition. Analysis
results of 29 rice samples & 30 lean pork meat samples showed that
the rate of rice samples violated the National standard of lead &
cadmium was 6.9%. The lowest lead
content was 0.017 mg/kg & the highest was 0.383mg/ kg. Similarly
with Cadmium: ranging from 0.002 to 0.616 mg/ kg. The percentage of lean
pork meat samples violating lead
standard was 36.7% and the cadmium was 6.7%. The lowest lead
concentration in lean pork meat was 0.017 mg/ kg & highest was 2.181
mg/ kg and similarly with Cadmium: 0.002 to 0.156 mg/kg. Analyzing
30 samples of edible oils including Gac oils, the use of BHT was
determined in two samples with 45-55mg/ kg, which is 1/3 of the
regulation of 3742/2001/QD-BYT and BHT was also found in 2 food canned
samples of oil immersion fish at the concentration of 1-2 mg/ kg, lower
than the regulation. The rate of
histamine contamination from 100 samples of fish collected in Hanoi
market was 39% with level of Histamine concentration from 0.54 to 4.47
mg/kg, which met the food regulation. However the proportion of
contaminating bacteria producing Histamine has been identified as
relatively high, i.e. Morganii, Krebsiella, Proteur accounting for
33-48% of sea fish.