Ảnh hưởng của can thiệp dinh dưỡng ở bệnh nhi chạy thận nhân tạo tại bệnh viện Nhi Đồng 2
Chăm
sóc dinh dưỡng đóng vai trò quan trọng và ảnh hưởng đến tiên lượng của
bệnh nhi suy thận mạn (STM) chạy thận nhân tạo (CTNT) định kỳ nhưng việc
thực hiện còn nhiều khó khăn. Mục tiêu:Đánh giá ảnh hưởng của can thiệp dinh dưỡng đến tình trạng dinh dưỡng ở bệnh nhi STM có CTNT tại bệnh viện Nhi đồng 2 (BVNĐ2). Phương pháp:
Nghiên cứu Can thiệp...
Tóm tắt tiếng Việt: Chăm
sóc dinh dưỡng đóng vai trò quan trọng và ảnh hưởng đến tiên lượng của
bệnh nhi suy thận mạn (STM) chạy thận nhân tạo (CTNT) định kỳ nhưng việc
thực hiện còn nhiều khó khăn. Mục tiêu:Đánh giá ảnh hưởng của can thiệp dinh dưỡng đến tình trạng dinh dưỡng ở bệnh nhi STM có CTNT tại bệnh viện Nhi đồng 2 (BVNĐ2). Phương pháp:
Nghiên cứu Can thiệp được thực hiện ở 29 bệnh nhân STM giai đoạn cuối
chạy thận nhân tạo định kỳ ở BVNĐ2 năm 2011-2012. Bệnh nhân được cung
cấp miễn phí suất ăn và sữa trong và sau suất chạy thận theo phác đồ
dinh dưỡng suy thận mạn áp dụng tại bệnh viện trong 3 tháng. Kết quả:Sự
khác biệt có ý nghĩa thống kê ở các chỉ số cải thiện cân nặng, chiều
cao, vòng cánh tay, đạm máu,cholesterolmáu, canxi máu, magne máu, nhưng
tăng phosphor và ure máu. Albumin máu, bicarbonate có xu hướng tốt hơn. Kết luận: Dinh dưỡng đúng giúp cải thiện tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhi STM CTNT. Cần
có sự can thiệp dinh dưỡng đầy đủ và phối hợp tích cực hơn giữa bác sĩ
điều trị và khoa dinh dưỡng để cải thiện tình trạng dinh dưỡng, hạn chế
biến chứng và tăng mức độ tuân thủ của bệnh nhi.
English summary: Dietary management plays an important role and impacts on outcome of pediatric dialysis end-staged CKD patients but it still encounters a lot of challenges. Objectives: To determine the impact of dietary managements on nutritional status of end-staged CKD pediatric patients with dialysis in Pediatric hospital 2.Methods: Intervention. This study was conducted on 29 pediatric dialysis end-staged CKD patients in Pediatric hospital 2 in 2011-2012 in 3 months with free of charge tailored meals intra- and post-dialysis. Results: There was significant improvement in weight, height, arm circumference,
proteinemia, blood cholesterol, calcium, magnesium but with higher
phosphatemia and higher azotemia. The levels of blood albumin,
bicarbonate and potassium were higher but insignificantly different. Conclusions: appropriate nutrition helps to improve nutritional status of dialysis end-staged CKD patients. It’s necessary
to have more adequate nutrition interventions and closer co-operation
between medical doctors and nutritional specialists to improve
nutritional status, minimize complications and increase treatment
compliance of the patients.
English summary: Dietary management plays an important role and impacts on outcome of pediatric dialysis end-staged CKD patients but it still encounters a lot of challenges. Objectives: To determine the impact of dietary managements on nutritional status of end-staged CKD pediatric patients with dialysis in Pediatric hospital 2.Methods: Intervention. This study was conducted on 29 pediatric dialysis end-staged CKD patients in Pediatric hospital 2 in 2011-2012 in 3 months with free of charge tailored meals intra- and post-dialysis. Results: There was significant improvement in weight, height, arm circumference,
proteinemia, blood cholesterol, calcium, magnesium but with higher
phosphatemia and higher azotemia. The levels of blood albumin,
bicarbonate and potassium were higher but insignificantly different. Conclusions: appropriate nutrition helps to improve nutritional status of dialysis end-staged CKD patients. It’s necessary
to have more adequate nutrition interventions and closer co-operation
between medical doctors and nutritional specialists to improve
nutritional status, minimize complications and increase treatment
compliance of the patients.