Ảnh hưởng của văn hóa đến tình trạng dinh dưỡng ở một số dân tộc thiểu số tại miền núi Việt Nam hiện nay
Từ cách tiếp cận của Nhân học dinh dưỡng, các tác giả đã xem
xét ảnh hưởng của văn hóa đến tình trạng dinh dưỡng ở các dân tộc thiểu số miền
núi Việt Nam. Những ảnh hưởng đó được thể hiện trên bốn khía cạnh cơ bản, đó là
tập quán sử dụng nguồn lương thực; việc tương trợ lương thực trong cộng đồng;
cung cách chế biến món ăn và thói quen ăn kiêng....
Tóm tắt tiếng Việt: Từ cách tiếp cận của Nhân học dinh dưỡng, các tác giả đã xem
xét ảnh hưởng của văn hóa đến tình trạng dinh dưỡng ở các dân tộc thiểu số miền
núi Việt Nam. Những ảnh hưởng đó được thể hiện trên bốn khía cạnh cơ bản, đó là
tập quán sử dụng nguồn lương thực; việc tương trợ lương thực trong cộng đồng;
cung cách chế biến món ăn và thói quen ăn kiêng. Các khía cạnh này có thể góp
phần làm tăng cường hay suy giảm thu nhập, phân phối và chất lượng thức ăn của
cá nhân và hộ gia đình tại mỗi cộng đồng dân tộc. Rõ ràng ở những cư dân đang
phát triển, với tỷ lệ nghèo về lương thực còn cao như các dân tộc thiểu số tại
miền núi Việt Nam hiện nay, ảnh hưởng của nền văn hóa đến dinh dưỡng càng sâu
sắc. Để góp phần nâng cao tình trạng dinh dưỡng của các dân tộc ở vùng này, các
tác giả đã nêu một số khuyến nghị về quản lý cộng đồng nguồn thức ăn khai thác
từ thiên nhiên; duy trì và phục tráng các giống cây,con bản địa có giá trị dinh
dưỡng cao; giữ gìn, phát huy các giá trị văn hóa ẩm thực; tăng cường tuyên
truyền, giáo dục cùng thực hành để xóa bỏ một số ăn kiêng vô lý.
English summary: With the perspective of Nutritional Anthropology, the
authors have considered the influence of culture in nutritional status of some
ethnic groups living in mountains areas of Vietnam. The influences reflected in
4 main areas: the custom of using stable food; food support within the
community; food preparation; and food avoidance habits. These 4 factors have
contributed to the increase or reduction of food intake, distribution and
quality of individuals and families in each group. It is evident that in
growing community and with a high proportion of food insecurity in such ethnic
groups, the influences of culture on nutrition are profound. In order to
improve nutritional status of these populations, the authors have given some recommendations
on community management on natural food source; sustaining and rehabilitating
of local trees and animals with high nutritional values; maintaining and
promoting dietary traditions; and enforcing nutrition and health education and
communication on good practices, thus eliminating unproper food avoidance.
English summary: With the perspective of Nutritional Anthropology, the
authors have considered the influence of culture in nutritional status of some
ethnic groups living in mountains areas of Vietnam. The influences reflected in
4 main areas: the custom of using stable food; food support within the
community; food preparation; and food avoidance habits. These 4 factors have
contributed to the increase or reduction of food intake, distribution and
quality of individuals and families in each group. It is evident that in
growing community and with a high proportion of food insecurity in such ethnic
groups, the influences of culture on nutrition are profound. In order to
improve nutritional status of these populations, the authors have given some recommendations
on community management on natural food source; sustaining and rehabilitating
of local trees and animals with high nutritional values; maintaining and
promoting dietary traditions; and enforcing nutrition and health education and
communication on good practices, thus eliminating unproper food avoidance.