CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Ảnh hưởnng của độ già thu hái đến chất lượng và thời hạn tồn trữ của quả Hồng Nhân Hậu
5 lượt xem
chia sẻ
Độ già thu hái, chất lượng và thời hạn tồn trữ quả sau thu hoạch luôn có mối quan hệ mật thiết với nhau, đặc biệt đối với những quả thuộc nhóm có hô hấp đột biến như quả hồng. Ngoài ra, thời vụ thu hoạch quả hồng Nhân Hậu chỉ kéo dài trong khoảng một tháng, ở thời điểm đỉnh vụ, lượng quả thu hoạch quá nhiều tạo nên áp lực lớn cho việc tiêu thụ...
Tóm tắt tiếng Việt: Độ già thu hái, chất lượng và thời hạn tồn trữ quả sau thu hoạch luôn có mối quan hệ mật thiết với nhau, đặc biệt đối với những quả thuộc nhóm có hô hấp đột biến như quả hồng. Ngoài ra, thời vụ thu hoạch quả hồng Nhân Hậu chỉ kéo dài trong khoảng một tháng, ở thời điểm đỉnh vụ, lượng quả thu hoạch quá nhiều tạo nên áp lực lớn cho việc tiêu thụ sản phẩm. Chính vì vậy mà việc xác định chất lượng của quả ở từng độ già thu hái và thời gian tạm trữ tương ứng sau thu hoạch ở điều kiện thường là mục tiêu của nghiên cứu này. Trong đó, màu sắc vỏ quả được sử dụng là chỉ tiêu đánh giá độ già của quả hồng Nhân Hậu và quả được thu hái ở 3 độ già khác nhau: khi vỏ có màu vàng, vàng xanh  và xanh tương ứng với độ già 3, 2 và 1. Kết quả thí nghiệm cho thấy, quả càng già thì hàm lượng 1 số thành phần hóa học chính trong quả như chất khô tổng số, chất rắn hòa tan, carotenoid đều tăng, tanin giảm do vậy chất lượng quả chín sẽ tốt hơn, đồng thời năng suất quả cũng tăng (ĐG3 tăng so với ĐG2, ĐG1 tương ứng là 3,9 và 11,3%). Trong điều kiện thường, quả thu hoạch ở độ già 3 chỉ có thể tạm trữ không quá 10 ngày, còn độ già 2 là 20 ngày, quả chín có chất lượng cảm quan rất tốt. Với thời gian tạm trữ như vậy thì quả thu hái ở độ già 3 chỉ có thể tiêu thụ ở thị trường gần, còn độ già 2 phù hợp cho vận chuyển đi xa hay dự trữ tránh thời điểm đỉnh vụ thu hoạch. Độ già 1 có thời gian tồn trữ là 30 ngày, quả chín có chất lượng cảm quan chấp nhận được phù hợp với việc trưng bày hay trang hoàng trong ngày lễ.
English summary: Fruit maturity shows strong effect on its quality and shelflife. It is more importance for climacteric fruits as persimmon, of which harvesting season last quite short. During the peak time, an abundant supply of fruit makes its commercialization difficult. Therefore,  purpose of this study is to determine quality of persimmon fruit cv. Nhanhau harvested at different maturity and their selflife at room temperature. Color of fruit skin was chosen as indicator for their maturity. Fruits were harvested as their skin turn yellow, greenish yellow and green  in corresponding with maturity stage of 3, 2 and 1. The results show that the longer fruit stays in  the mother tree the higher amount of main chemical content like dry matter, total soluble solid, carotenoid and the lower tannin they have, so quality of their ripen fruits will be better. Beside of that, the yield of more matured fruit is higher (the yield of maturity stage 3  is 3,9% and 11,3% higher than maturity stage 2 and 1). Ripen fruits harvested at maturity stage 3  have the good sensory quality. However, at that maturity their shelflife lasts very short only for 10 days at room temperature. As a result, they could be commercialized at local market or transported  for quite short distances; Ripen fruits  harvested at maturity stage 2  have the almost the same quality as maturity stage 3 after 10 and 20 days storage at the room temperature. So they could be commercialized at long distance markets or store  over peek harvesting season; Although fruits harvested at maturity stage 1 can be last for 30 days at room temperature and  their appearance is still  possibly acceptable at ripen stage, but taste is not so good. Therefore, they could be used at off-season or for  special purpose like fruit decoration.
English summary: Fruit maturity shows strong effect on its quality and shelflife. It is more importance for climacteric fruits as persimmon, of which harvesting season last quite short. During the peak time, an abundant supply of fruit makes its commercialization difficult. Therefore,  purpose of this study is to determine quality of persimmon fruit cv. Nhanhau harvested at different maturity and their selflife at room temperature. Color of fruit skin was chosen as indicator for their maturity. Fruits were harvested as their skin turn yellow, greenish yellow and green  in corresponding with maturity stage of 3, 2 and 1. The results show that the longer fruit stays in  the mother tree the higher amount of main chemical content like dry matter, total soluble solid, carotenoid and the lower tannin they have, so quality of their ripen fruits will be better. Beside of that, the yield of more matured fruit is higher (the yield of maturity stage 3  is 3,9% and 11,3% higher than maturity stage 2 and 1). Ripen fruits harvested at maturity stage 3  have the good sensory quality. However, at that maturity their shelflife lasts very short only for 10 days at room temperature. As a result, they could be commercialized at local market or transported  for quite short distances; Ripen fruits  harvested at maturity stage 2  have the almost the same quality as maturity stage 3 after 10 and 20 days storage at the room temperature. So they could be commercialized at long distance markets or store  over peek harvesting season; Although fruits harvested at maturity stage 1 can be last for 30 days at room temperature and  their appearance is still  possibly acceptable at ripen stage, but taste is not so good. Therefore, they could be used at off-season or for  special purpose like fruit decoration.