Béo phì trung tâm và các rối loạn chuyển hóa ở người trưởng thành có BMI trong giới hạn bình thường tại Thành phố Hồ Chí Minh
Câu hỏi nghiên cứu: Liệu kiểm soát tốt chỉ số khối cơ thể (BMI) có giúp phòng ngừa hiệu quả các rối loạn về chuyển hóa hay không? Mục tiêu nghiên cứu:
khảo sát tỉ lệ mắc các rối loạn chuyển hóa như béo phì trung tâm, rối
loạn lipid máu, tăng huyết áp và các rối loạn chuyển hóa đường trên đối
tượng có BMI bình thường. Phương pháp: Toàn bộ 674 đối...
Tóm tắt tiếng Việt: Câu hỏi nghiên cứu: Liệu kiểm soát tốt chỉ số khối cơ thể (BMI) có giúp phòng ngừa hiệu quả các rối loạn về chuyển hóa hay không? Mục tiêu nghiên cứu:
khảo sát tỉ lệ mắc các rối loạn chuyển hóa như béo phì trung tâm, rối
loạn lipid máu, tăng huyết áp và các rối loạn chuyển hóa đường trên đối
tượng có BMI bình thường. Phương pháp: Toàn bộ 674 đối tượng có
chỉ số BMI trong giới hạn bình thường (18,5 ≤ BMI < 23) từ điều tra
dịch tễ học cắt ngang tần suất mắc hội chứng chuyển hóa và đái tháo
đường tại thành phố Hồ Chí Minh (TPHCM) năm 2012, được đưa vào phân
tích. Các thông tin thu thập gồm: cân nặng, chiều cao, vòng eo, huyết
áp, cholesterol toàn phần, triglyceride, LDL-C, HDL-C và kết quả nghiệm
pháp dung nạp đường huyết. Kết quả: Béo phì trung tâm, tăng huyết
áp, rối loạn chuyển hóa lipid và rối loạn chuyển hóa đường chiếm tỉ lệ
lần lượt là 17,5%, 29,3%, 77,8% và 35,6%; và có xu hướng gia tăng theo
quá trình lão hóa. Ngoài béo phì trung tâm tập trung ở nữ, không có sự
khác biệt đáng kể giữa nam và nữ về các rối loạn chuyển hóa khác. Kết luận:
Kiểm soát tốt trọng lượng/ BMI có thể là điều kiện cần nhưng chưa đủ
trong phòng ngừa các rối loạn về chuyển hóa. Người dân TPHCM dễ mắc các
rối loạn chuyển hóa từ lúc BMI còn trong giới hạn bình thường và khi còn
rất trẻ, đòi hỏi cần có nhiều nghiên cứu phân tích sâu các yếu tố căn
nguyên về di truyền và lối sống, để xây dựng các chiến lược dự phòng
hiệu quả.
English summary: Study
question: Does well controlling of body mass index (BMI) can
effectively prevent metabolic disorders? Objectives: To investigate the
prevalence of metabolic disorders including central obesity,
dyslipidemia, hypertension, metabolic syndrome and glucose metabolic
disorders in subjects with normal BMI. Methods: All 674 subjects with
BMI in normal ranges (18.5 ≤ BMI <23) from a cross-sectional
epidemiological study conducted in 2012 which aimed to investigate the
metabolic syndrome and diabetes prevalence in Ho Chi Minh city, were
recruited in the analysis. The collected information included weight,
height, waist circumference, fat percentage, blood pressure, total
cholesterol, triglyceride, LDL-Cholesterol, HDL-Cholesterol and oral
glucose tolerance test. Results: The rates of central obesity,
hypertension, lipid metabolism disorders, and glucose metabolic
disorders were 17.5%, 29.3%, 77.8% and 35.6%, respectively; with an
increased tendency along with aging. Except central obesity mostly
appeared in female, there were no significant differences of other
metabolic disorder rates between male and female. Conclusions: Well
controlling of body mass index may be necessary but not sufficient to
prevent metabolic disorders. The prevalence of metabolic disorders was
high even among those with BMI in normal ranges and at younger age,
requiring more in-depth analysis of major genetic and lifestyle factors,
in order to develop effective prevention strategies.
English summary: Study
question: Does well controlling of body mass index (BMI) can
effectively prevent metabolic disorders? Objectives: To investigate the
prevalence of metabolic disorders including central obesity,
dyslipidemia, hypertension, metabolic syndrome and glucose metabolic
disorders in subjects with normal BMI. Methods: All 674 subjects with
BMI in normal ranges (18.5 ≤ BMI <23) from a cross-sectional
epidemiological study conducted in 2012 which aimed to investigate the
metabolic syndrome and diabetes prevalence in Ho Chi Minh city, were
recruited in the analysis. The collected information included weight,
height, waist circumference, fat percentage, blood pressure, total
cholesterol, triglyceride, LDL-Cholesterol, HDL-Cholesterol and oral
glucose tolerance test. Results: The rates of central obesity,
hypertension, lipid metabolism disorders, and glucose metabolic
disorders were 17.5%, 29.3%, 77.8% and 35.6%, respectively; with an
increased tendency along with aging. Except central obesity mostly
appeared in female, there were no significant differences of other
metabolic disorder rates between male and female. Conclusions: Well
controlling of body mass index may be necessary but not sufficient to
prevent metabolic disorders. The prevalence of metabolic disorders was
high even among those with BMI in normal ranges and at younger age,
requiring more in-depth analysis of major genetic and lifestyle factors,
in order to develop effective prevention strategies.