Biến đổi khẩu phần ăn hộ gia đình sau 6 năm từ 1999 đến 2005 tại 6 xã huyện Đông Anh, Hà Nội
Từ
sau đổi mới, nền kinh tế của Việt Nam phát triển mạnh, bên cạnh đó chế
độ ăn của người Việt Nam cũng thay đổi theo hướng tích cực. Để đánh giá
sự thay đổi khẩu phần ăn của người dân ngoại thành Hà Nội, nghiên cứu
Biến đổi khẩu phần ăn hộ gia đình sau 6 năm (1999-2005) tại 6 xã huyện Đông Anh, Hà Nội được triển khai vào tháng 5-6/2005 và so sánh...
Tóm tắt tiếng Việt: Từ
sau đổi mới, nền kinh tế của Việt Nam phát triển mạnh, bên cạnh đó chế
độ ăn của người Việt Nam cũng thay đổi theo hướng tích cực. Để đánh giá
sự thay đổi khẩu phần ăn của người dân ngoại thành Hà Nội, nghiên cứu
Biến đổi khẩu phần ăn hộ gia đình sau 6 năm (1999-2005) tại 6 xã huyện Đông Anh, Hà Nội được triển khai vào tháng 5-6/2005 và so sánh với số liệu của năm 1999. Chọn ngẫu nhiên 96 hộ gia đình trong 6 xã, tiến hành điều tra tiêu thụ lương thực thực phẩm bằng phương pháp cân đong trong 3 ngày liên tiếp. Kết quả cho thấy sau 6 năm, mức tiêu thụ gạo giảm 85 gam, thức ăn có nguồn gốc động vật như thịt tăng gấp 1,5 lần, trứng sữa tăng 3 lần, dầu mỡ tăng 2 lần, quả chín và đường ngọt tăng 20
lần, lượng cá, thuỷ sản không thay đổi, lượng rau xanh có xu hướng
giảm. Về giá trị dinh dưỡng và tính cân đối khẩu phần: Tỷ lệ các chất
sinh năng lượng rất cân đối, sau 6 năm năng lượng protein đóng góp 14% và lipid đóng góp 24%.
English summary: After the Renovation, Vietnam’s
economy has been developing rapidly. As the results, Vietnamese
people’s diets have also been improved. To assess the change on Hanoi
outskirt citizens’ diets, a study “Household dietary changes after 6 years (1999 - 2005) in 6 communes of Dong anh district, Hanoi” was conducted in May and June, 2005 and compared with data in 1999. 96 households were randomly selected from 6 communes. Food intake was surveyed by weighing households’ food consumed in 24 hours in 3 consecutive days. The results showed that after 6 years the amount of rice intake decreased by 85 gr, animal food intake increased such as meat by 15 times, egg/milk by 3 folders, oil 2 folders, fruit and sugar 20
folders. Fish/aquatic product consumption was nearly unchanged and
vegetable decreased. Proportion of energy from protein, lipid and glucid
is more balance after 6 years, protein energy provided 14% and lipid 24%.
English summary: After the Renovation, Vietnam’s
economy has been developing rapidly. As the results, Vietnamese
people’s diets have also been improved. To assess the change on Hanoi
outskirt citizens’ diets, a study “Household dietary changes after 6 years (1999 - 2005) in 6 communes of Dong anh district, Hanoi” was conducted in May and June, 2005 and compared with data in 1999. 96 households were randomly selected from 6 communes. Food intake was surveyed by weighing households’ food consumed in 24 hours in 3 consecutive days. The results showed that after 6 years the amount of rice intake decreased by 85 gr, animal food intake increased such as meat by 15 times, egg/milk by 3 folders, oil 2 folders, fruit and sugar 20
folders. Fish/aquatic product consumption was nearly unchanged and
vegetable decreased. Proportion of energy from protein, lipid and glucid
is more balance after 6 years, protein energy provided 14% and lipid 24%.