Bữa ăn thị phạm giải pháp phòng chống suy dinh dưỡng trẻ em dưới 5 tuổi khu vực miền núi
Can
thiệp dinh dưỡng dưới “bữa ăn thị phạm” được tổ chức luân phiên tại các
hộ gia đình có con dưới 5 tuổi dân tộc Sán Chay tại Thái Nguyên trong
18 tháng (2006-2008). Kết quả cho thấy: gia đình có con
dưới 5 tuổi đã chủ động góp công lao động, vật dụng và 652,9 kg thực
phẩm để thực hành cho trẻ ăn bổ sung. Kiến thức và thực hành dinh dưỡng
của...
Tóm tắt tiếng Việt: Can
thiệp dinh dưỡng dưới “bữa ăn thị phạm” được tổ chức luân phiên tại các
hộ gia đình có con dưới 5 tuổi dân tộc Sán Chay tại Thái Nguyên trong
18 tháng (2006-2008). Kết quả cho thấy: gia đình có con
dưới 5 tuổi đã chủ động góp công lao động, vật dụng và 652,9 kg thực
phẩm để thực hành cho trẻ ăn bổ sung. Kiến thức và thực hành dinh dưỡng
của người mẹ được cải thiện rõ rệt (kiến thức tốt :44,3%, thực hành
tốt:35,4%). Tỷ lệ suy dinh dưỡng trẻ em dưới 5 tuổi dân tộc Sán Chay
giảm từ 41,6% xuống 32,1% ở chỉ tiêu cân nặng theo tuổi (p<0,05).
English summary: Intervention
called “Meal seen and practiced” was conducted regularly at households
with San Chay children under 5 years old in Thai Nguyen during 18 months
(2006-2008). The results showed that familes with children under 5
actively contributed time and effortS as well as equipments, and 652.9
kg of food in kind to practice complementary food for children. Maternal
nutritional knowledge and practice were clearly improved (good
knowledge :44.3%, good practice: 35.4%). The prevalence of underweight
malnutrition in San Chay children under 5 years old de-creased from
41.6% to 32.1% (p<0.05).
English summary: Intervention
called “Meal seen and practiced” was conducted regularly at households
with San Chay children under 5 years old in Thai Nguyen during 18 months
(2006-2008). The results showed that familes with children under 5
actively contributed time and effortS as well as equipments, and 652.9
kg of food in kind to practice complementary food for children. Maternal
nutritional knowledge and practice were clearly improved (good
knowledge :44.3%, good practice: 35.4%). The prevalence of underweight
malnutrition in San Chay children under 5 years old de-creased from
41.6% to 32.1% (p<0.05).