CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Các chỉ số liên quan tới dinh dưỡng của bệnh nhân theo tình trạng dinh dưỡng (BMI) tại bệnh viện tỉnh Hải Dương
5 lượt xem
chia sẻ
Mục đích của nghiên cứu là so sánh các chỉ số liên quan tới dinh dưỡng như (thay đổi cân nặng, thay đổi khẩu phần, triệu chứng dạ dày – ruột, thay đổi chức năng vận động, mất lớp mỡ dưới da, phù, cổ chướng....) giữa nhóm bệnh nhân có tình trạng dinh dưỡng bình thường (nhóm bình thường) và nhóm bệnh nhân suy dinh dưỡng (SDD) (phân loại theo đánh...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục đích của nghiên cứu là so sánh các chỉ số liên quan tới dinh dưỡng như (thay đổi cân nặng, thay đổi khẩu phần, triệu chứng dạ dày – ruột, thay đổi chức năng vận động, mất lớp mỡ dưới da, phù, cổ chướng....) giữa nhóm bệnh nhân có tình trạng dinh dưỡng bình thường (nhóm bình thường) và nhóm bệnh nhân suy dinh dưỡng (SDD) (phân loại theo đánh giá nhân trắc). Nghiên cứu cắt ngang mô tả trên 181 bệnh nhân nhập viện trong vòng 48 giờ tại bệnh viện đa khoa tỉnh Hải Dương từ tháng 3-6/2009. Kết quả cho thấy các chỉ số liên quan tới nguy cơ dinh dưỡng của nhóm SDD đều cao hơn so với nhóm bình thường: Tỷ lệ giảm cân trong 2 tuần trước khi nhập viện của bệnh nhân SDD là 66,7%, cao hơn tỷ lệ này ở nhóm bình thường(43,5%) (p<0,001). Tỷ lệ bệnh nhân giảm khẩu phần ăn khi nhập viện ở nhóm bệnh nhân SDD là 59,3%, cao hơn tỷ lệ này ở nhóm bình thường (46,1%)(p<0,01). Tỷ lệ giảm ½ chức năng vận động và tỷ lệ nằm liệt tại giường ở nhóm SDD lần lượt là 44,4% và 33,3%, cao hơn so với tỷ lệ tương ứng ở nhóm bình thường (22,7% và 9,1%) (p<0,01).
English summary: The aim  of study is to explore the differences of nutrition related factors (weight loss, food intake change, stomach- intestinal symptoms, physical function, loss of subcutaneous fat, oedema, ascites...) between normal group and malnourished group of hospitalized patients classified by anthropometric method. A cross sectional study was conducted with the involvement of 181 hospitalized patients at Hai Duong province hospital from March to June, 2009. The results show that: the at-risk indicators of malnutrition of malnourished patients were higher than those of normal patients: Percentage of unintentional weight loss at two weeks before admission of malnourished patients was 66.7% and was higher than that of normal patients (43.5%)(p<0.001). Percentage of dietary intake change of malnourished patients was 59.3%, and was higher than that of normal patients (46.1%)(p<0.001). Percentage of half reduction of functional capacity and percentage of bedridden of malnourished patients was 44.4% and 33.3% respectively and higher than that of normal patients (22.7% and 9.1% respectively) (p<0.01).
English summary: The aim  of study is to explore the differences of nutrition related factors (weight loss, food intake change, stomach- intestinal symptoms, physical function, loss of subcutaneous fat, oedema, ascites...) between normal group and malnourished group of hospitalized patients classified by anthropometric method. A cross sectional study was conducted with the involvement of 181 hospitalized patients at Hai Duong province hospital from March to June, 2009. The results show that: the at-risk indicators of malnutrition of malnourished patients were higher than those of normal patients: Percentage of unintentional weight loss at two weeks before admission of malnourished patients was 66.7% and was higher than that of normal patients (43.5%)(p<0.001). Percentage of dietary intake change of malnourished patients was 59.3%, and was higher than that of normal patients (46.1%)(p<0.001). Percentage of half reduction of functional capacity and percentage of bedridden of malnourished patients was 44.4% and 33.3% respectively and higher than that of normal patients (22.7% and 9.1% respectively) (p<0.01).