CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Cải thiện tình trạng dinh dưỡng của người dân thành phố Hồ Chí Minh trong 25 năm qua: những yếu tố then chốt
5 lượt xem
chia sẻ
Bài báo tổng quan về đặc điểm tình hình dinh dưỡng của người dân thành phố Hồ Chí Minh (TPHCM)  trong 25 năm qua và những yếu tố đóng góp then chốt. Các số liệu giám sát cho thấy tình trạng dinh dưỡng, kiến thức thực hành về dinh dưỡng của các tầng lớp dân cư TPHCM đã được cải thiện rõ rệt. Tỷ lệ suy dinh dưỡng ở trẻ em dưới năm tuổi tại TPHCM đã...
Tóm tắt tiếng Việt: Bài báo tổng quan về đặc điểm tình hình dinh dưỡng của người dân thành phố Hồ Chí Minh (TPHCM)  trong 25 năm qua và những yếu tố đóng góp then chốt. Các số liệu giám sát cho thấy tình trạng dinh dưỡng, kiến thức thực hành về dinh dưỡng của các tầng lớp dân cư TPHCM đã được cải thiện rõ rệt. Tỷ lệ suy dinh dưỡng ở trẻ em dưới năm tuổi tại TPHCM đã giảm liên tục và bền vững trong 25 năm qua, duy trì ở mức thấp nhất trong cả nước ở cả 3 thể nhẹ cân, thấp còi và gầy còm (lần lượt là 4,1%, 6,7 %, và 2,7% vào năm 2013), những thể lâm sàng nặng do thiếu hụt vi chất như bệnh khô mắt, bướu cổ… đã được loại trừ. Những yếu tố đóng góp vào thành quả trên bao gồm: các giải pháp can thiệp dinh dưỡng phù hợp, mạng lưới cán bộ dinh dưỡng hình thành rộng khắp từ trong các bệnh viện đến tận cộng đồng, đầu tư nguồn lực của chính quyền thành phố, phối hợp liên ngành trong các hoạt động dinh dưỡng, công tác xã hội hóa, hỗ trợ của Viện Dinh dưỡng Quốc gia và đặc biệt là vai trò chủ lực của một đơn vị chuyên môn là Trung tâm Dinh dưỡng TPHCM.
English summary: In this review article, the trends of nutritional status of Hochiminh city population and key contributors during the last 25 years were reviewed. The available data showed that the overall nutritional status of Hochiminh city population has been improved. The prevalence of underweight among children under five years in HCMC has dramatically declined over the past 25 years and to date it has remained the lowest rate in the country in all three types of malnutrition: underweight, stunting and wasting (4.1%, 6.7%, and 2.7%, respectively, in 2013). Some severe clinical micronutrient deficiencies have been eradicated, such as xerophthalmia, goiters.... Key contributors of these achievements include: proper nutrition interventions particularly nutrition communication and education, a widespread nutrition network from health facilities to community, resource investment of HCMC authorities, social mobilization and multi-sectoral coordination in nutrition activities, supports from the National Institute of Nutrition and especially the pivotal role of a specialized nutrition unit as Nutrition Center.
English summary: In this review article, the trends of nutritional status of Hochiminh city population and key contributors during the last 25 years were reviewed. The available data showed that the overall nutritional status of Hochiminh city population has been improved. The prevalence of underweight among children under five years in HCMC has dramatically declined over the past 25 years and to date it has remained the lowest rate in the country in all three types of malnutrition: underweight, stunting and wasting (4.1%, 6.7%, and 2.7%, respectively, in 2013). Some severe clinical micronutrient deficiencies have been eradicated, such as xerophthalmia, goiters.... Key contributors of these achievements include: proper nutrition interventions particularly nutrition communication and education, a widespread nutrition network from health facilities to community, resource investment of HCMC authorities, social mobilization and multi-sectoral coordination in nutrition activities, supports from the National Institute of Nutrition and especially the pivotal role of a specialized nutrition unit as Nutrition Center.