Cải thiện tình trạng dinh dưỡng của người dân thành phố Hồ Chí Minh trong 25 năm qua: những yếu tố then chốt
Bài
báo tổng quan về đặc điểm tình hình dinh dưỡng của người dân thành phố
Hồ Chí Minh (TPHCM) trong 25 năm qua và những yếu tố đóng góp then
chốt. Các số liệu giám sát cho thấy tình trạng dinh dưỡng, kiến thức
thực hành về dinh dưỡng của các tầng lớp dân cư TPHCM đã được cải thiện
rõ rệt. Tỷ lệ suy dinh dưỡng ở trẻ em dưới năm tuổi tại TPHCM đã...
Tóm tắt tiếng Việt: Bài
báo tổng quan về đặc điểm tình hình dinh dưỡng của người dân thành phố
Hồ Chí Minh (TPHCM) trong 25 năm qua và những yếu tố đóng góp then
chốt. Các số liệu giám sát cho thấy tình trạng dinh dưỡng, kiến thức
thực hành về dinh dưỡng của các tầng lớp dân cư TPHCM đã được cải thiện
rõ rệt. Tỷ lệ suy dinh dưỡng ở trẻ em dưới năm tuổi tại TPHCM đã giảm
liên tục và bền vững trong 25 năm qua, duy trì ở mức thấp nhất trong cả
nước ở cả 3 thể nhẹ cân, thấp còi và gầy còm (lần lượt là 4,1%, 6,7 %,
và 2,7% vào năm 2013), những thể lâm sàng nặng do thiếu hụt vi chất như
bệnh khô mắt, bướu cổ… đã được loại trừ. Những yếu tố đóng góp vào thành
quả trên bao gồm: các giải pháp can thiệp dinh dưỡng phù hợp, mạng lưới
cán bộ dinh dưỡng hình thành rộng khắp từ trong các bệnh viện đến tận
cộng đồng, đầu tư nguồn lực của chính quyền thành phố, phối hợp liên
ngành trong các hoạt động dinh dưỡng, công tác xã hội hóa, hỗ trợ của
Viện Dinh dưỡng Quốc gia và đặc biệt là vai trò chủ lực của một đơn vị
chuyên môn là Trung tâm Dinh dưỡng TPHCM.
English summary: In
this review article, the trends of nutritional status of Hochiminh city
population and key contributors during the last 25 years were reviewed.
The available data showed that the overall nutritional status of
Hochiminh city population has been improved. The prevalence of underweight among children under five years in HCMC has dramatically declined over the past 25 years and to date it has remained the lowest rate in the country in all three types of malnutrition: underweight, stunting and wasting (4.1%, 6.7%, and 2.7%, respectively, in 2013). Some severe clinical micronutrient deficiencies have been eradicated, such as xerophthalmia, goiters....
Key contributors of these achievements include: proper nutrition
interventions particularly nutrition communication and education, a
widespread nutrition network from health facilities to community,
resource investment of HCMC authorities, social
mobilization and multi-sectoral coordination in nutrition activities,
supports from the National Institute of Nutrition and especially the
pivotal role of a specialized nutrition unit as Nutrition Center.
English summary: In
this review article, the trends of nutritional status of Hochiminh city
population and key contributors during the last 25 years were reviewed.
The available data showed that the overall nutritional status of
Hochiminh city population has been improved. The prevalence of underweight among children under five years in HCMC has dramatically declined over the past 25 years and to date it has remained the lowest rate in the country in all three types of malnutrition: underweight, stunting and wasting (4.1%, 6.7%, and 2.7%, respectively, in 2013). Some severe clinical micronutrient deficiencies have been eradicated, such as xerophthalmia, goiters....
Key contributors of these achievements include: proper nutrition
interventions particularly nutrition communication and education, a
widespread nutrition network from health facilities to community,
resource investment of HCMC authorities, social
mobilization and multi-sectoral coordination in nutrition activities,
supports from the National Institute of Nutrition and especially the
pivotal role of a specialized nutrition unit as Nutrition Center.