CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Đặc điểm khẩu phần ăn và muối natri ở người 50 – 70 tuổi tại Hà Nội năm 2013.
5 lượt xem
chia sẻ
Nghiên cứu cắt ngang mô tả đã được triển khai trong năm 2013 ở người 50- 70 tuổi tại nội thành Hà Nội. Tổng số 162 người từ 50- 70 tuổi trở lên đã tham gia nghiên cứu. Khẩu phần ăn và khẩu phần muối Natri được thu thập bằng phương pháp cân đong tại gia đình trong 3 ngày liên tiếp, trong đó có 1 ngày cuối tuần. Hàm lượng Natri trong từng gia vị...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu cắt ngang mô tả đã được triển khai trong năm 2013 ở người 50- 70 tuổi tại nội thành Hà Nội. Tổng số 162 người từ 50- 70 tuổi trở lên đã tham gia nghiên cứu. Khẩu phần ăn và khẩu phần muối Natri được thu thập bằng phương pháp cân đong tại gia đình trong 3 ngày liên tiếp, trong đó có 1 ngày cuối tuần. Hàm lượng Natri trong từng gia vị được phân tích bằng phương pháp sắc ký lỏng cao áp, từ đó tính được hàm lượng muối Natri trong gia vị đó dựa vào trọng lượng phân tử của NaCl. Khẩu phần muối Natri được tính toán bằng khẩu phần gia vị x hàm lượng muối ăn trong gia vị. Khẩu phần Natri được xác định thông qua hàm lượng Natri trong nước tiểu (phân tích bằng máy đo điện giải đồ). Khẩu phần các chất dinh dưỡng được ước tính dựa vào bảng thành phần thực phẩm Việt Nam 2007. Kết quả cho thấy, khẩu phần muối Natri trung bình ở đối tượng nghiên cứu  là 12,2 ± 4,1 g/ngày, cao hơn gấp 2 lần so với khuyến nghị của WHO. Khẩu phần Natri trung bình là 6120 mg/ngày. Khẩu phần hầu hết các chất dinh dưỡng của đối tượng đều thấp hơn nhu cầu khuyến nghị (NCKN), thấp nhất là khẩu phần Vitamin D chỉ đáp ứng được <5%. Khẩu phần protein vượt quá NCKN, đặc biệt là nhóm tuổi 60- 70 tuổi (122%). Cần có những nghiên cứu can thiệp trong những năm tới để giảm khẩu phần muối, góp phần dự phòng tăng huyết áp cho cộng đồng. Đồng thời cần tăng cường các giải pháp giáo dục truyền thông dinh dưỡng phù hợp để bữa ăn của người cao tuổi hợp lý hơn, góp phần dự phòng các rối loạn bệnh tật liên quan đến dinh dưỡng.
English summary: A cross- sectional study was done in 2013 to assess dietary and sodium salt intake in adults 50- 70 years old living in Hanoi capital. Total of 162 subjects participated into study. Dietary and sodium salt intake was evaluated by weighing method at household in 3 consecutive days. Sodium content in seasonings was assessed by High-performance liquid chromatography (HPLC) method, then sodium salt content in the seasoning was calculated based on molecular weight of NaCl. Therefore, sodium salt intake was equal to amount of seasonings multiply with content of sodium salt in the seasonings. Nutrient intake was assessed based on Food Composition Table 2007. Results showed that, mean sodium salt intake in studied subjects was 12,2 ± 4,1 g/ day, 2 times higher than recommendation of World Health Organization. Sodium intake was 6120 mg/ngày. Intake of almost nutrients were lower than recommended dietary allowance (RDA), in which Vitamin D intake was lowest (met under 5% RDA). Protein intake of subjects was higher than recommended dietary allowance, especially in groups aged 60- 70 years old (122%). There was no significant difference of salt intake between urban and rural areas. Mean sodium salt intake in males (12,7 g/ day) was higher than that in females (10,5 g/ day), p< 0,05. Intervention studies should be done in future to reduce salt intake in order to control high blood pressure in community. Suitable nutrition education approaches should be done in the coming years to control proper dietary in elderly, in order to prevent diseases related to nutrition.
English summary: A cross- sectional study was done in 2013 to assess dietary and sodium salt intake in adults 50- 70 years old living in Hanoi capital. Total of 162 subjects participated into study. Dietary and sodium salt intake was evaluated by weighing method at household in 3 consecutive days. Sodium content in seasonings was assessed by High-performance liquid chromatography (HPLC) method, then sodium salt content in the seasoning was calculated based on molecular weight of NaCl. Therefore, sodium salt intake was equal to amount of seasonings multiply with content of sodium salt in the seasonings. Nutrient intake was assessed based on Food Composition Table 2007. Results showed that, mean sodium salt intake in studied subjects was 12,2 ± 4,1 g/ day, 2 times higher than recommendation of World Health Organization. Sodium intake was 6120 mg/ngày. Intake of almost nutrients were lower than recommended dietary allowance (RDA), in which Vitamin D intake was lowest (met under 5% RDA). Protein intake of subjects was higher than recommended dietary allowance, especially in groups aged 60- 70 years old (122%). There was no significant difference of salt intake between urban and rural areas. Mean sodium salt intake in males (12,7 g/ day) was higher than that in females (10,5 g/ day), p< 0,05. Intervention studies should be done in future to reduce salt intake in order to control high blood pressure in community. Suitable nutrition education approaches should be done in the coming years to control proper dietary in elderly, in order to prevent diseases related to nutrition.