CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Đặc điểm một số chỉ số dinh dưỡng theo tiêu chuẩn của hiệp hội quốc tế về dinh dưỡng thận và chuyển hóa ở bệnh nhân bệnh thận mạn tính giai đoạn 3 - 5 điều trị tại bệnh viện đa khoa tỉnh Thái Bình
5 lượt xem
chia sẻ
Mục tiêu: Xác định tỷ lệ và đặc điểm một số chỉ số dinh dưỡng theo tiêu chuẩn của Hiệp hội Quốc tế về Dinh dưỡng thận và Chuyển hóa ở bệnh nhân bệnh thận mạn tính giai đoạn 3 - 5 điều trị tại Bệnh viện Đa khoa tỉnh Thái Bình.   Phương pháp: Nghiên cứu mô tả qua cuộc điều tra cắt ngang được thực hiện trên 130 bệnh nhân bệnh thận mạn tính giai...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Xác định tỷ lệ và đặc điểm một số chỉ số dinh dưỡng theo tiêu chuẩn của Hiệp hội Quốc tế về Dinh dưỡng thận và Chuyển hóa ở bệnh nhân bệnh thận mạn tính giai đoạn 3 - 5 điều trị tại Bệnh viện Đa khoa tỉnh Thái Bình. Phương pháp: Nghiên cứu mô tả qua cuộc điều tra cắt ngang được thực hiện trên 130 bệnh nhân bệnh thận mạn tính giai đoạn 3-5. Hội chứng hao mòn protein-năng lượng (HCHMPN) được phân loại theo  tiêu chuẩn của Hiệp hội Quốc tế về Dinh dưỡng thận và Chuyển hóa. Kết quả: Tỷ lệ bệnh nhân có HCHMPN là 71,5%. Bệnh nhân có HCHMPN với biểu hiện từ 1 đến 4 tiêu chuẩn chính, trong đó đối tượng với 2 tiêu chuẩn gặp với tỷ lệ cao nhất (55,9%), với 4 tiêu chuẩn gặp với tỷ lệ thấp nhất (3,2%). Tỷ lệ HCHMPN giảm dần từ mức độ vừa đến nặng và nhẹ. Giảm BMI đáp ứng tiêu chuẩn chẩn đoán HCHMPN gặp với tỷ lệ cao nhất (61,5%); giảm protein máu toàn phần gặp với tỷ lệ thấp nhất (12,3%). Một số tiêu chuẩn phụ để chẩn đoán HCHMPN gặp với tỷ lệ khác nhau, trong đó giảm số lượng tế bào lympho: 52,3%; chán ăn: 40,8%; tăng triglycerid: 27,7%; giảm kali máu: 18,4%. Kết luận: Bệnh nhân bệnh thận mạn tính giai đoạn 3-5 có tỷ lệ cao bị hội chứng hao mòn protein-năng lượng cần quan tâm đánh giá để có điều trị dinh dưỡng thíc hợp trong thực hành lâm sàng. Tài liệu tham khảo 1. Hill NR, Fatoba ST, Oke JL, et al. Global prevalence ofchronic kidney disease - a systematic review and meta-analysis. PLOS one. 2016;11(7):e0158765. 4. Kovesdy C and Zadeh KK. Protein-energy wasting as a risk factor of morbidity and mortality in chronic kidney disease. Nutritional Management of Renal Disease. 2013; chapter 12, pp.171-195. 5. KDIGO. Definition and classification of CKD. Kidney International Supplements. 2013;3(1):19-62. 6. Iguacel CG and Parra EG. Defining protein-energy wasting syndrome in chronic kidney disease: prevalence and clinical implications. Nefrologia. 2014;34(4):507-519. 7. Phan Xuân Tước. Nghiên cứu một số chỉ số liên quan đến dinh dưỡng - năng lượng ở bệnh nhân lọc máu chu kỳ điều trị tại bệnh viện Nguyễn Trãi Thành Phố Hồ Chí Minh. Luận văn Bác sĩ Chuyên khoa II, Học viện Quân Y, 2017. 8. Foucan L, Meralult H, Line F, et al. (2015). Impact of protein energy wasting status on survival among Afro-Caribean hemodialysis patients: a 3 years prospective study. Springer Plus. 2015;4:452. 9. Larumbe MCT, Soto CC, Sagrado MG, et al. Sun-116: prevalence and severity of protein energy wasting (PEW) syndrome in maintenance hemodialysis patients. Evaluation of diagnostic criteria. Clinical Nutrition. 2016;35(1):s87.
English summary: Aims: To identify the prevalence and characteristics of some nutritional indicators according to the standards of the International Society of Renal Nutrition and Metabolism in patients with chronic kidney disease stages 3–5 treated at Thai Binh Provincial General Hospital. Methods: A cross-sectional study was conducted on 130 patients with chronic kidney disease stage 3-5. The protein-energy wasting syndrome (PEWS) was classifid using criteria of the International Society of Renal Nutrition & Metabolism. Results: The rate of PEWS was 71.5%. The PEWS patients presented from 1 to 4 main criteria, in which subjects with 2 criteria met with the highest rate (55.9%), and those with 4 criteria met with the lowest rate (3.2%). The PEWS rate gradually decreased from moderate to severe and mild. Reducing BMI met the diagnostic criteria for PEWS with the highest rate (61.5%); total blood protein decreased with the lowest rate (12.3%). Several sub-criteria to diagnose PEWS met with different rates: decrease in lymphocyte count: 52.3%; anorexia: 40.8%; increased triglyceride: 27.7%; hypokalemia: 18.4%. Conclusion: Chronic disease patients in stage 3-5 had a high rate of PEWS. They need to be paied more attention to evaluate the nutritional status and give an appropritate treatment of nutrition in clinical practice. References 1. Hill NR, Fatoba ST, Oke JL, et al. Global prevalence ofchronic kidney disease - a systematic review and meta-analysis. PLOS one. 2016;11(7):e0158765. 4. Kovesdy C and Zadeh KK. Protein-energy wasting as a risk factor of morbidity and mortality in chronic kidney disease. Nutritional Management of Renal Disease. 2013; chapter 12, pp.171-195. 5. KDIGO. Definition and classification of CKD. Kidney International Supplements. 2013;3(1):19-62. 6. Iguacel CG and Parra EG. Defining protein-energy wasting syndrome in chronic kidney disease: prevalence and clinical implications. Nefrologia. 2014;34(4):507-519. 7. Phan Xuân Tước. Nghiên cứu một số chỉ số liên quan đến dinh dưỡng - năng lượng ở bệnh nhân lọc máu chu kỳ điều trị tại bệnh viện Nguyễn Trãi Thành Phố Hồ Chí Minh. Luận văn Bác sĩ Chuyên khoa II, Học viện Quân Y, 2017. 8. Foucan L, Meralult H, Line F, et al. (2015). Impact of protein energy wasting status on survival among Afro-Caribean hemodialysis patients: a 3 years prospective study. Springer Plus. 2015;4:452. 9. Larumbe MCT, Soto CC, Sagrado MG, et al. Sun-116: prevalence and severity of protein energy wasting (PEW) syndrome in maintenance hemodialysis patients. Evaluation of diagnostic criteria. Clinical Nutrition. 2016;35(1):s87.
English summary: Aims: To identify the prevalence and characteristics of some nutritional indicators according to the standards of the International Society of Renal Nutrition and Metabolism in patients with chronic kidney disease stages 3–5 treated at Thai Binh Provincial General Hospital. Methods: A cross-sectional study was conducted on 130 patients with chronic kidney disease stage 3-5. The protein-energy wasting syndrome (PEWS) was classifid using criteria of the International Society of Renal Nutrition & Metabolism. Results: The rate of PEWS was 71.5%. The PEWS patients presented from 1 to 4 main criteria, in which subjects with 2 criteria met with the highest rate (55.9%), and those with 4 criteria met with the lowest rate (3.2%). The PEWS rate gradually decreased from moderate to severe and mild. Reducing BMI met the diagnostic criteria for PEWS with the highest rate (61.5%); total blood protein decreased with the lowest rate (12.3%). Several sub-criteria to diagnose PEWS met with different rates: decrease in lymphocyte count: 52.3%; anorexia: 40.8%; increased triglyceride: 27.7%; hypokalemia: 18.4%. Conclusion: Chronic disease patients in stage 3-5 had a high rate of PEWS. They need to be paied more attention to evaluate the nutritional status and give an appropritate treatment of nutrition in clinical practice. References 1. Hill NR, Fatoba ST, Oke JL, et al. Global prevalence ofchronic kidney disease - a systematic review and meta-analysis. PLOS one. 2016;11(7):e0158765. 4. Kovesdy C and Zadeh KK. Protein-energy wasting as a risk factor of morbidity and mortality in chronic kidney disease. Nutritional Management of Renal Disease. 2013; chapter 12, pp.171-195. 5. KDIGO. Definition and classification of CKD. Kidney International Supplements. 2013;3(1):19-62. 6. Iguacel CG and Parra EG. Defining protein-energy wasting syndrome in chronic kidney disease: prevalence and clinical implications. Nefrologia. 2014;34(4):507-519. 7. Phan Xuân Tước. Nghiên cứu một số chỉ số liên quan đến dinh dưỡng - năng lượng ở bệnh nhân lọc máu chu kỳ điều trị tại bệnh viện Nguyễn Trãi Thành Phố Hồ Chí Minh. Luận văn Bác sĩ Chuyên khoa II, Học viện Quân Y, 2017. 8. Foucan L, Meralult H, Line F, et al. (2015). Impact of protein energy wasting status on survival among Afro-Caribean hemodialysis patients: a 3 years prospective study. Springer Plus. 2015;4:452. 9. Larumbe MCT, Soto CC, Sagrado MG, et al. Sun-116: prevalence and severity of protein energy wasting (PEW) syndrome in maintenance hemodialysis patients. Evaluation of diagnostic criteria. Clinical Nutrition. 2016;35(1):s87.