Đánh giá khẩu phần và mức tiêu thụ folic của phụ nữ tuổi sinh đẻ ở một xã ngoại thành Hà Nội
Điều
tra cắt ngang nghiên cứu về mức cân đối trong khẩu phần và mức tiêu thụ
folic trong khẩu phần của 30 phụ nữ tuổi sinh đẻ tại xã Đường Lâm, Sơn
Tây, Hà Nội cho thấy: Khẩu phần ăn vào của phụ nữ tuổi sinh đẻ trung
bình là 1117±228g/người/ngày. Năng lượng trung bình là 1487,4kcal;
Protein là 68g; Lipit là 47,8g; Gluxit là 196,2g; Ca là 579...
Tóm tắt tiếng Việt: Điều
tra cắt ngang nghiên cứu về mức cân đối trong khẩu phần và mức tiêu thụ
folic trong khẩu phần của 30 phụ nữ tuổi sinh đẻ tại xã Đường Lâm, Sơn
Tây, Hà Nội cho thấy: Khẩu phần ăn vào của phụ nữ tuổi sinh đẻ trung
bình là 1117±228g/người/ngày. Năng lượng trung bình là 1487,4kcal;
Protein là 68g; Lipit là 47,8g; Gluxit là 196,2g; Ca là 579,8mg; P là
860,6mg và Fe là 15,1mg, Vitamin C là 176,4, Vitamin E là 6,3mg. Thành
phần các chất có cơ cấu sinh năng lượng P:L:G là 21,9: 15,1: 63,0; Tỉ
lệ Ca/P là 0,67. Mức đáp ứng nhu cầu khuyến nghị (NCKN): Trọng lượng ăn
vào không giảm nhưng năng lượng thấp, protein, vitamin và khoáng chất
thì tăng. Phụ nữ tuổi < 35 ăn ít hơn số phụ nữ tuổi > 35 cả số
lượng và chất lượng. Hàm lượng folate trong khẩu phần của phụ nữ tuổi
sinh đẻ là 563±373µg/người/ngày: Tuổi< 35 là 483±277µg/người/ngày và
tuổi > 35 tuổi là 658±237µg/ người/ngày. Số người có lượng folate
trong khẩu phần đáp ứng NCKN là 60%; trong đó phụ nữ tuổi < 35 là
22% và phụ nữ tuổi > 35 là 38%).
English summary: A
cross- sectional study on the balance characteristics of current food
intake and folate consumption of 30 women of reproductive age at Duong
Lam village, Son Tay, Hanoi showed that: average food portion eaten by
women of child-bearing age was 1,117±228g/person/day. The average energy
intake was 1487.4 kcal; protein intake was 68g; fat/oils intake was
47.8g; carbohydrate intake was 196.2g; Calcium intake was 579.8mg;
phospho intake was 860.6mg and iron intake was 15.1 mg; Vitamin C intake
was 176.4mg; Vitamin E intake was 6.3mg. The ratio of Protein: Fat:
Carbohydrate was 21.9:15.1:63.0. Ratio Ca/P was 0.67. Referring to the
Recommended Dietary Allowance of the Vietnamese: the quantity consumed
was met but the diet was low in energy. However, protein, vitamin and
mineral intake was higher than the recommendation. Women under 35 years
old ate less in term of both quantity and quality than women over 35
years old. The folate consumption of women of child-bearing age was
563±373µg/person/day: 483±277µg/person/day (among age <35) and
658±237µg/person/day (among age > 35). The proportion of people who
had folate consumption that met the recommended dietary allowance was
60%; of which women under 35 years old took 22% and women over 35 years
old took 38%.
English summary: A
cross- sectional study on the balance characteristics of current food
intake and folate consumption of 30 women of reproductive age at Duong
Lam village, Son Tay, Hanoi showed that: average food portion eaten by
women of child-bearing age was 1,117±228g/person/day. The average energy
intake was 1487.4 kcal; protein intake was 68g; fat/oils intake was
47.8g; carbohydrate intake was 196.2g; Calcium intake was 579.8mg;
phospho intake was 860.6mg and iron intake was 15.1 mg; Vitamin C intake
was 176.4mg; Vitamin E intake was 6.3mg. The ratio of Protein: Fat:
Carbohydrate was 21.9:15.1:63.0. Ratio Ca/P was 0.67. Referring to the
Recommended Dietary Allowance of the Vietnamese: the quantity consumed
was met but the diet was low in energy. However, protein, vitamin and
mineral intake was higher than the recommendation. Women under 35 years
old ate less in term of both quantity and quality than women over 35
years old. The folate consumption of women of child-bearing age was
563±373µg/person/day: 483±277µg/person/day (among age <35) and
658±237µg/person/day (among age > 35). The proportion of people who
had folate consumption that met the recommended dietary allowance was
60%; of which women under 35 years old took 22% and women over 35 years
old took 38%.