CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân mắc bệnh phổi tắc nghẽn mạn tính tại bệnh viện Bạch Mai năm 2014.
5 lượt xem
chia sẻ
Nghiên cứu được thực hiện nhằm đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân mắc bệnh phổi tắc nghẽn mạn tính tại bệnh viện Bạch Mai năm 2014. Sử dụng phương pháp mô tả cắt ngang trên 150 bệnh nhân mắc bệnh phổi tắc nghẽn mạn tính, đánh giá tình trạng dinh dưỡng bao gồm chỉ số khối cơ thể (BMI), chu vi vòng cánh tay (MAC) và đánh giá tổng thể chủ...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu được thực hiện nhằm đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân mắc bệnh phổi tắc nghẽn mạn tính tại bệnh viện Bạch Mai năm 2014. Sử dụng phương pháp mô tả cắt ngang trên 150 bệnh nhân mắc bệnh phổi tắc nghẽn mạn tính, đánh giá tình trạng dinh dưỡng bao gồm chỉ số khối cơ thể (BMI), chu vi vòng cánh tay (MAC) và đánh giá tổng thể chủ quan (SGA). Tỷ lệ bệnh nhân thiếu dinh dưỡng (BMI) là 69,3%, bình thường là 28% và thừa cân là 2,7%. Tỷ lệ bệnh nhân có chu vi vòng cánh tay trong giới hạn bình thường là 51,9%, nguy cơ suy dinh dưỡng mức độ nhẹ và vừa  41,4%, nguy cơ suy dinh dưỡng nặng 6,7%. Theo đánh giá tổng thể chủ quan có 8,0% bệnh nhân không có nguy cơ suy dinh dưỡng, nguy cơ suy dinh dưỡng mức độ nhẹ và vừa là 54% và mức độ nặng là 38%. Việc xác định mức độ nguy cơ suy dinh dưỡng ở bệnh nhân COPDs là cở sở quan trọng cho việc lập kế hoạch can thiệp dinh dưỡng.
English summary: The study was conducted to evaluate nutritional status of patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) in Bach Mai Hospital in 2014. Using the cross-sectional method in 150 patients with COPD, indicators for nutritional status were body mass index (BMI), middle upper arm circumference (MUAC) and subjective global assessment (SGA). The results showed that the percentage of patients with malnutrition (according to BMI) was 69.3%, 28% was normal and overweight was 2.7%. The percentage of patients with arm circumference (MUAC) in the normal range was 51.9%, the risk of malnutrition with mild and moderate was 41.4%; the risk of severe malnutrition was 6.7%. According to SGA, 8.0% of patients were identified not to be at risk of malnutrition, the risk of mild to moderate malnutrition was 54% and severe malnutrition was 38%. Nutrition assessment of COPD patients is the basis for nutrition intervention planning.
English summary: The study was conducted to evaluate nutritional status of patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) in Bach Mai Hospital in 2014. Using the cross-sectional method in 150 patients with COPD, indicators for nutritional status were body mass index (BMI), middle upper arm circumference (MUAC) and subjective global assessment (SGA). The results showed that the percentage of patients with malnutrition (according to BMI) was 69.3%, 28% was normal and overweight was 2.7%. The percentage of patients with arm circumference (MUAC) in the normal range was 51.9%, the risk of malnutrition with mild and moderate was 41.4%; the risk of severe malnutrition was 6.7%. According to SGA, 8.0% of patients were identified not to be at risk of malnutrition, the risk of mild to moderate malnutrition was 54% and severe malnutrition was 38%. Nutrition assessment of COPD patients is the basis for nutrition intervention planning.