Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân mắc bệnh phổi tắc nghẽn mạn tính tại bệnh viện Bạch Mai năm 2014.
Nghiên cứu
được thực hiện nhằm đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân mắc bệnh phổi tắc
nghẽn mạn tính tại bệnh viện Bạch Mai năm 2014. Sử dụng phương pháp mô tả cắt ngang trên 150 bệnh nhân mắc bệnh
phổi tắc nghẽn mạn tính, đánh giá tình trạng dinh dưỡng bao gồm chỉ số khối cơ
thể (BMI), chu vi vòng cánh tay
(MAC) và đánh giá tổng thể chủ...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu
được thực hiện nhằm đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân mắc bệnh phổi tắc
nghẽn mạn tính tại bệnh viện Bạch Mai năm 2014. Sử dụng phương pháp mô tả cắt ngang trên 150 bệnh nhân mắc bệnh
phổi tắc nghẽn mạn tính, đánh giá tình trạng dinh dưỡng bao gồm chỉ số khối cơ
thể (BMI), chu vi vòng cánh tay
(MAC) và đánh giá tổng thể chủ quan (SGA). Tỷ lệ bệnh nhân thiếu
dinh dưỡng (BMI) là 69,3%, bình thường là 28% và thừa cân là 2,7%. Tỷ lệ bệnh
nhân có chu vi vòng cánh tay trong giới hạn bình thường là 51,9%, nguy cơ suy
dinh dưỡng mức độ nhẹ và vừa 41,4%, nguy
cơ suy dinh dưỡng nặng 6,7%. Theo đánh giá tổng thể chủ quan có 8,0% bệnh nhân
không có nguy cơ suy dinh dưỡng, nguy cơ suy dinh dưỡng mức độ nhẹ và vừa là
54% và mức độ nặng là 38%. Việc xác định mức độ nguy
cơ suy dinh dưỡng ở bệnh nhân COPDs là cở sở quan trọng cho việc lập kế hoạch
can thiệp dinh dưỡng.
English summary: The
study was conducted to evaluate nutritional status of patients with chronic
obstructive pulmonary disease (COPD) in Bach Mai Hospital in 2014. Using the
cross-sectional method in 150 patients with COPD, indicators for nutritional
status were body mass index (BMI), middle upper arm circumference (MUAC) and
subjective global assessment (SGA). The results showed that the percentage of
patients with malnutrition (according to BMI) was 69.3%, 28% was normal and
overweight was 2.7%. The percentage of patients with arm circumference (MUAC)
in the normal range was 51.9%, the risk of malnutrition with mild and moderate
was 41.4%; the risk of severe malnutrition was 6.7%. According to SGA, 8.0% of
patients were identified not to be at risk of malnutrition, the risk of mild to
moderate malnutrition was 54% and severe malnutrition was 38%. Nutrition
assessment of COPD patients is the basis for nutrition intervention planning.
English summary: The
study was conducted to evaluate nutritional status of patients with chronic
obstructive pulmonary disease (COPD) in Bach Mai Hospital in 2014. Using the
cross-sectional method in 150 patients with COPD, indicators for nutritional
status were body mass index (BMI), middle upper arm circumference (MUAC) and
subjective global assessment (SGA). The results showed that the percentage of
patients with malnutrition (according to BMI) was 69.3%, 28% was normal and
overweight was 2.7%. The percentage of patients with arm circumference (MUAC)
in the normal range was 51.9%, the risk of malnutrition with mild and moderate
was 41.4%; the risk of severe malnutrition was 6.7%. According to SGA, 8.0% of
patients were identified not to be at risk of malnutrition, the risk of mild to
moderate malnutrition was 54% and severe malnutrition was 38%. Nutrition
assessment of COPD patients is the basis for nutrition intervention planning.