CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Đánh giá tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người bệnh đái tháo đường type 2 điều trị ngoại trú tại bệnh viện đa khoa khu vực bắc Quảng Bình
5 lượt xem
chia sẻ
Đái tháo đường type 2 là một trong những bệnh mạn tính có tốc độ phát triển nhanh nhất hiện nay. Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng (TTDD) và mô tả một số yếu tố liên quan của người bệnh ĐTĐ typ 2 điều trị ngoại trú tại Bệnh viện đa khoa khu vực bắc Quảng Bình năm 2020. Đối tượng và phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang, thực hiện trên...
Tóm tắt tiếng Việt: Đái tháo đường type 2 là một trong những bệnh mạn tính có tốc độ phát triển nhanh nhất hiện nay. Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng (TTDD) và mô tả một số yếu tố liên quan của người bệnh ĐTĐ typ 2 điều trị ngoại trú tại Bệnh viện đa khoa khu vực bắc Quảng Bình năm 2020. Đối tượng và phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang, thực hiện trên người bệnh đái tháo đường typ 2 điều trị ngoại trú tại phòng khám nội tiết, bệnh viện đa khoa khu vực bắc Quảng Bình. Kết quả: Tỷ lệ thừa cân, béo phì (theo IDI & WPRO BMI) của đối tượng nghiên cứu là 61,6%. Chỉ số BMI trung bình là 24,1 ± 2,9 kg/m2. Tỷ lệ người bệnh có VE, WHR cao lần lượt là 51,7% và 65,8%. Tỷ lệ TCBP tăng cao có ý nghĩa thống kê ở nhóm có hút thuốc lá và uống rượu bia tương ứng là 81,4% và 80,4% so với nhóm không hút thuốc lá và không uống rượu bia tương ứng là 54,4% và 50,4% (p<0,001). Tỷ lệ TCBP tăng cao có ý nghĩa thống kê ở nhóm không ăn bữa phụ, không ăn đúng giờ và thời gian ăn nhanh tương ứng là 70,0%, 71,2% và 63,9% so với nhóm ăn bữa phụ, không có thói quen ăn đúng giờ và thời gian ăn chậm tương ứng là 51,2%, 50,4% và 48,2% (p<0,05 và 0,001). Tỷ lệ TCBP tăng lên cao ở nhóm có thói quen ăn xào, rán, nướng quay với p < 0,001. Kết luận: Nhân viên y tế cần hướng dẫn về chế độ ăn, thói quen ăn uống cho bệnh nhân giúp họ có thể tự chăm sóc được bản thân.
English summary: Nowadays, type 2 diabetes is one of the fastest-growing chronic diseases. Objectives: To evaluate of nutritional status and describe some related factors of outpatients with type 2 diabetes treated as outpatients at northern Quang Binh general hospital in 2020. Materials and methods: Cross-sectional descriptive study, performed on patients with type 2 diabetes treated as outpatients at the endocrinology clinic, northern Quang Binh general hospital. Results: The rate of overweight and obesity (according to IDI & WPRO BMI) of the study subjects was 61.6%. The average BMI was 24.1 ± 2.9 kg/m2. The proportion of patients with high waist circumference and high WHR was 51.7% and 65.8%, respectively. The rate of overweight and obesity was statistically higher in the group of smoking and drinking, respectively 81.4% and 80.4%, compared with the group of non-smokers and non-drinkers, 54.4% and 50.4%, respectively (p<0.001). The increased rate of overweight and obesity was statistically significant in the group not eating snacks, not eating on time, and fast eating, at 70.0%, 71.2%, and 63.9%, respectively, compared to the group eating snacks, eating on time and slow eating was 51.2%, 50.4%, and 48.2%, respectively (p<0.05 and 0.001). The rate of overweight and obesity increased in the group with the habit of eating stir-fried, fried, and grill foods with p < 0.001. Conclusion: medical staffs need to guide patients on diet and eating habits so that they can look after themselves.
English summary: Nowadays, type 2 diabetes is one of the fastest-growing chronic diseases. Objectives: To evaluate of nutritional status and describe some related factors of outpatients with type 2 diabetes treated as outpatients at northern Quang Binh general hospital in 2020. Materials and methods: Cross-sectional descriptive study, performed on patients with type 2 diabetes treated as outpatients at the endocrinology clinic, northern Quang Binh general hospital. Results: The rate of overweight and obesity (according to IDI & WPRO BMI) of the study subjects was 61.6%. The average BMI was 24.1 ± 2.9 kg/m2. The proportion of patients with high waist circumference and high WHR was 51.7% and 65.8%, respectively. The rate of overweight and obesity was statistically higher in the group of smoking and drinking, respectively 81.4% and 80.4%, compared with the group of non-smokers and non-drinkers, 54.4% and 50.4%, respectively (p<0.001). The increased rate of overweight and obesity was statistically significant in the group not eating snacks, not eating on time, and fast eating, at 70.0%, 71.2%, and 63.9%, respectively, compared to the group eating snacks, eating on time and slow eating was 51.2%, 50.4%, and 48.2%, respectively (p<0.05 and 0.001). The rate of overweight and obesity increased in the group with the habit of eating stir-fried, fried, and grill foods with p < 0.001. Conclusion: medical staffs need to guide patients on diet and eating habits so that they can look after themselves.