Diễn biến khẩu phần và tình trạng thiếu kẽm của phụ nữ có thai ngoại thành Hà nội trước khi sinh và 6 tháng sau khi sinh.
Dinh
dưỡng hợp lý khi mang thai đóng vai trò quan trọng trong phòng chống thiếu vi
chất ở Phụ nữ có thai (PNCT). Khẩu phần ăn có giá trị sinh học thấp là một
trong những nguyên nhân dẫn đến tình trạng thiếu hụt vi chất dinh dưỡng, đặc
biệt là thiếu hụt kẽm- một chất có nhiều trong các loại thịt đỏ, thức ăn nguồn
gốc động vật, hải sản. Nghiên cứu...
Tóm tắt tiếng Việt: Dinh
dưỡng hợp lý khi mang thai đóng vai trò quan trọng trong phòng chống thiếu vi
chất ở Phụ nữ có thai (PNCT). Khẩu phần ăn có giá trị sinh học thấp là một
trong những nguyên nhân dẫn đến tình trạng thiếu hụt vi chất dinh dưỡng, đặc
biệt là thiếu hụt kẽm- một chất có nhiều trong các loại thịt đỏ, thức ăn nguồn
gốc động vật, hải sản. Nghiên cứu chiều dọc, trên 80 đối tượng PNCT ngoại thành
Hà Nội được tiến hành với mục tiêu:
Xác định diễn biến khẩu phần và tình trạng thiếu kẽm tại thời điểm trước khi
sinh và 6 tháng sau khi sinh. Kết quả:
Tiêu thụ năng lượng của PNCT ngoại thành Hà Nội tại thời điểm 1 tháng trước
sinh và 6 tháng sau sinh lần lượt là 2064 kcal/ngày và 2004 kcal/ngày, đáp ứng
82% và 78,5% NCKN; khẩu phần sắt tại 2 thời điểm là 16 mg/ngày, khẩu phần canxi
trước sinh đạt 613,3 mg/ngày, 6 tháng sau sinh đạt 569,6 mg/ngày, mức tiêu thụ
kẽm trung bình tại 2 thời điểm đạt 12,46 mg/ngày và 12,88 mg/ngày. Nồng độ kẽm
huyết thanh tại 2 thời điểm điều tra đều ở ngưỡng thấp (7,26mg ±
1,62 và 9,60mg
± 1,26), tỷ lệ thiếu kẽm tại 2 thời điểm lần lượt là 60% và 27,69%. Kết luận: Tuy ngoại thành là khu vực có
điều kiện kinh tế xã hội khá hơn khu vực nông thôn nhưng tiêu thụ năng lượng và
các chất sinh năng lượng của PNCT và BMCCB chưa đáp ứng NCKN; giá trị dinh
dưỡng của khẩu phần còn thấp; tỷ lệ thiếu kẽm ở PNCT còn cao.
English summary: Proper
nutrition plays a key role in preventing micronutrient
deficiencies in pregnant women. Low
biological value diet is
one of the causes leading to micronutrient deficiencies, especially for
deficiency of Zinc- a micronutrient which is found in highest concentration in
animal source food. A
longitudinal study
was conducted on 80 pregnant women living in Hanoi outskirts aiming to identify
the trend of food consumption and Zinc deficiency among pregnancies at one month before and 6 months after
delivery. Results: Energy intakes of these women at
these two points were 2064 kcal/day and 2004 kcal/day, meeting 82% and 78.5% of the recommended
allowance, respectively. Their dietary intakes of iron at T0 and T1 were about
16mg/day, calcium intakes at two points were 613.3mg/day and 569.6mg/day, respectively.
The average dietary zinc consumption was 12 mg/day. At the two points of the
survey time, serum zinc concentration was at low level (7.26mg ± 1.62 and 9.60mg ± 1.26); prevalence of zinc
deficiency was 60% and 27.69 %, respectively. Conclusions: Although the area has better socio-economic conditions than
the rural, total energy intake of pregnant women in Hanoi outskirt has not met
the recommendation yet. The nutritional values of the diet were still poor; the prevalence of zinc deficiency
remained high.
English summary: Proper
nutrition plays a key role in preventing micronutrient
deficiencies in pregnant women. Low
biological value diet is
one of the causes leading to micronutrient deficiencies, especially for
deficiency of Zinc- a micronutrient which is found in highest concentration in
animal source food. A
longitudinal study
was conducted on 80 pregnant women living in Hanoi outskirts aiming to identify
the trend of food consumption and Zinc deficiency among pregnancies at one month before and 6 months after
delivery. Results: Energy intakes of these women at
these two points were 2064 kcal/day and 2004 kcal/day, meeting 82% and 78.5% of the recommended
allowance, respectively. Their dietary intakes of iron at T0 and T1 were about
16mg/day, calcium intakes at two points were 613.3mg/day and 569.6mg/day, respectively.
The average dietary zinc consumption was 12 mg/day. At the two points of the
survey time, serum zinc concentration was at low level (7.26mg ± 1.62 and 9.60mg ± 1.26); prevalence of zinc
deficiency was 60% and 27.69 %, respectively. Conclusions: Although the area has better socio-economic conditions than
the rural, total energy intake of pregnant women in Hanoi outskirt has not met
the recommendation yet. The nutritional values of the diet were still poor; the prevalence of zinc deficiency
remained high.