Hiệu quả bổ sung sữa giàu năng lượng đến sự thay đổi một số chỉ số hóa sinh máu của trẻ thấp còi và nguy cơ thấp còi 1-3 tuổi tại Tam Đảo, Vĩnh Phúc năm 2014.
Mục tiêu: Đánh giá hiệu quả bổ
sung sữa giàu năng lượng đến sự thay đổi một số chỉ số hóa sinh máu của trẻ
thấp còi và nguy cơ thấp còi 1-3 tuổi tại Tam đảo, Vĩnh Phúc. Phương pháp: Nghiên cứu can thiệp cộng
đồng có đối chứng, so sánh trước sau trên 130 trẻ ở 2 xã Đại Đình và Bồ Lý. Trẻ
ở nhóm can thiệp (xã Đại Đình) được bổ sung sản phẩm sữa...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Đánh giá hiệu quả bổ
sung sữa giàu năng lượng đến sự thay đổi một số chỉ số hóa sinh máu của trẻ
thấp còi và nguy cơ thấp còi 1-3 tuổi tại Tam đảo, Vĩnh Phúc. Phương pháp: Nghiên cứu can thiệp cộng
đồng có đối chứng, so sánh trước sau trên 130 trẻ ở 2 xã Đại Đình và Bồ Lý. Trẻ
ở nhóm can thiệp (xã Đại Đình) được bổ sung sản phẩm sữa Growmax+ ngày 2 lần,
mỗi lần 200 ml x 5 ngày/tuần x 5 tháng. Trẻ ở nhóm chứng (xã Bồ Lý) không được
bổ sung. Đánh giá sự thay đổi một số chỉ số hóa sinh máu: Nồng độ hemoglobin
máu, nồng độ kẽm huyết thanh, nồng độ IgA huyết thanh. Kết quả: Sau can thiệp 5 tháng, việc bổ sung sữa làm tăng có ý
nghĩa nồng độ hemoglobin và kẽm huyết thanh ở nhóm can thiệp so với nhóm chứng.
Tỷ lệ thiếu máu ở nhóm can thiệp giảm được 15,5% và thiếu kẽm giảm 27,6% cao
hơn có ý nghĩa so với nhóm chứng (p<0,05). Hiệu quả can thiệp đến giảm tỷ lệ
thiếu máu và thiếu kẽm lần lượt là 63,7% và 20,7%. Nồng độ IgA huyết thanh ở
nhóm can thiệp (106,9±35,2 mg/dL) cao hơn có ý nghĩa so với nhóm chứng (91,2±31,7
mg/dL) sau can thiệp. Sự giảm về tỷ lệ IgA huyết thanh thấp ở nhóm can thiệp
(24,1%) cũng tốt hơn nhóm chứng (6,4%) (p<0,01). Kết luận: Việc sử dụng sữa giàu năng lượng cải thiện được các chỉ
số hemoglobulin máu, kẽm huyết thanh và IgA huyết thanh cho trẻ em có nguy cơ
SDD thấp còi.
English summary: Objective: To assess the effects of
energy-rich milk supplements to change the child's some blood biochemical
indices and stunting risk of 1-3 years old
children at Tam Dao, Vinh Phuc. Methods: Using a community intervention studies, controlled, comparative among 130
children at Dai Dinh and Bo Li commune. Children in the intervention group (Dai
Dinh) was supplied dairy products
Growmax + 2 times, each time 200 ml x 5 days / week x 5 months. Children in the
control group (Bo Ly commune) were not replenished. Results: After 5 months of intervention, the addition of milk
significantly increased the hemoglobin concentration and serum zinc in the
intervention group compared to the control group general. The prevalence of
anemia in the intervention group was reduced by 15.5% and zinc reduction by
27.6%, significantly higher than the control group (p <0.05). Interventions
to reduce the prevalence of anemia and zinc deficiency were 63.7% and 20.7%
respectively. Serum IgA levels in the intervention group (106.9 ± 35.2 mg / dL)
were higher Significance compared with the control group (91.2 ± 31.7 mg / dL)
after intervention. The reduction in serum IgA in the intervention group
(24.1%) was also better than the control group (6.4%) (p <0.01). Conclusion: The use of energy-rich milk
improves blood hemoglobulin, serum and serum IgA indexes for children at risk
of stunting.
English summary: Objective: To assess the effects of
energy-rich milk supplements to change the child's some blood biochemical
indices and stunting risk of 1-3 years old
children at Tam Dao, Vinh Phuc. Methods: Using a community intervention studies, controlled, comparative among 130
children at Dai Dinh and Bo Li commune. Children in the intervention group (Dai
Dinh) was supplied dairy products
Growmax + 2 times, each time 200 ml x 5 days / week x 5 months. Children in the
control group (Bo Ly commune) were not replenished. Results: After 5 months of intervention, the addition of milk
significantly increased the hemoglobin concentration and serum zinc in the
intervention group compared to the control group general. The prevalence of
anemia in the intervention group was reduced by 15.5% and zinc reduction by
27.6%, significantly higher than the control group (p <0.05). Interventions
to reduce the prevalence of anemia and zinc deficiency were 63.7% and 20.7%
respectively. Serum IgA levels in the intervention group (106.9 ± 35.2 mg / dL)
were higher Significance compared with the control group (91.2 ± 31.7 mg / dL)
after intervention. The reduction in serum IgA in the intervention group
(24.1%) was also better than the control group (6.4%) (p <0.01). Conclusion: The use of energy-rich milk
improves blood hemoglobulin, serum and serum IgA indexes for children at risk
of stunting.