Hiệu quả của giáo dục truyền thông dinh dưỡng đến kiến thức, thực hành về chăm sóc dinh dưỡng và sức khỏe cho nữ thanh niên
Nghiên
cứu can thiệp trước – sau, được tiến hành trên tất cả phụ nữ thanh niên
chưa xây dựng gia đình từ 18 tuổi trở lên và nữ thanh niên mới kết hôn,
chưa có thai tại phường Hiến Nam- thị xã Hưng Yên, từ
tháng 7/2005 đến 6/2006. Mục tiêu nghiên cứu là: Áp dụng một số biện
pháp can thiệp dinh dưỡng và chăm sóc sức khỏe cho nữ thanh niên tại...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên
cứu can thiệp trước – sau, được tiến hành trên tất cả phụ nữ thanh niên
chưa xây dựng gia đình từ 18 tuổi trở lên và nữ thanh niên mới kết hôn,
chưa có thai tại phường Hiến Nam- thị xã Hưng Yên, từ
tháng 7/2005 đến 6/2006. Mục tiêu nghiên cứu là: Áp dụng một số biện
pháp can thiệp dinh dưỡng và chăm sóc sức khỏe cho nữ thanh niên tại địa
bàn nghiên cứu. Kết quả cho thấy: Kiến
thức hiểu biết của đối tượng về mục đích, ý nghĩa khám thai tăng lên từ
16,5% và 87% lên 82,6% và 100%; Biết khám thai trên 3 lần tăng từ 15,7%
lên 80,7%. Nhận
thức, hiểu biết của đối tượng về thành phần, nguồn gốc các chất dinh
dưỡng tăng từ 8,6% và 41,3% lên 79,2% và 94,1%, biết khi có thai phải ăn
nhiều hơn bình thường tăng từ 51,8% lên 100%. Hiểu biết của đối tượng về mục đích uống viên sắt tăng từ 16,5% lên 95,4%. Nhận thức (hiếu biết của đối tượng) về chế độ lao động nghỉ ngơi hợp lí tăng từ 41,3% lên 100%. Nhận thức (hiếu biết của đối tượng) về mức tăng cân nên có trong thời gian mang thai tăng từ 46,9% lên 89,9%. Tình trạng dinh dưỡng của đối tượng được cải thiện rõ rệt: tỷ lệ gầy giảm từ 17,4% xuống còn 12,2%.
English summary: An
intervention study was conducted targeting young unmarried women above
18 years old and newly married, not yet pregnant women in Hien Nam
suddistrict in Hung Yen town from July 2005 to June 2006. The study
aimed to operate a number of heath and nutrition interventions and
assess the effectiveness of nutrition and heath intervention activities
on young women. The results showed that: Knowledge
and awareness of the target group about food groups and food sources
increased from 8.6% to 79.2% and 94.1%, respectively. Knowing that
pregnant women should eat more than usual improved from 51.8% to 100%. Knowledge and awareness of the target group on the purpose of iron supplementation increased from 16.5% to 95.4%. Knowledge and awareness of the target group on proper working and resting scheme improved from 41.3% to 100%. Knowledge and awareness of the target group on proper weight gain during pregnancy increased from 46.9% to 89.9%. Nutritional status of the target group improved significantly; CED prevalence decreased from 17.4% to 12.2%.
English summary: An
intervention study was conducted targeting young unmarried women above
18 years old and newly married, not yet pregnant women in Hien Nam
suddistrict in Hung Yen town from July 2005 to June 2006. The study
aimed to operate a number of heath and nutrition interventions and
assess the effectiveness of nutrition and heath intervention activities
on young women. The results showed that: Knowledge
and awareness of the target group about food groups and food sources
increased from 8.6% to 79.2% and 94.1%, respectively. Knowing that
pregnant women should eat more than usual improved from 51.8% to 100%. Knowledge and awareness of the target group on the purpose of iron supplementation increased from 16.5% to 95.4%. Knowledge and awareness of the target group on proper working and resting scheme improved from 41.3% to 100%. Knowledge and awareness of the target group on proper weight gain during pregnancy increased from 46.9% to 89.9%. Nutritional status of the target group improved significantly; CED prevalence decreased from 17.4% to 12.2%.