Hoạt động thể lực, tình trạng dinh dưỡng, chế độ ăn của nhân viên công tác tại một số cơ sở y tế của thành phố Hồ Chí Minh và các tỉnh phía nam.
Mục tiêu: đánh giá mức độ
hoạt động thể lực, tình trạng dinh dưỡng, chế độ ăn của nhân viên y tế. Phương
pháp: Điều tra cắt ngang trên 85 đối tượng người trưởng thành được chọn thuận
tiện từ các cơ sở y tế tại TP Hồ Chí Minh và một số tỷnh phía Nam trong tháng
4 năm 2018. Đối tượng được đo cân nặng, chiều cao, thành phần cơ thể, phỏng vấn
khẩu...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: đánh giá mức độ
hoạt động thể lực, tình trạng dinh dưỡng, chế độ ăn của nhân viên y tế. Phương
pháp: Điều tra cắt ngang trên 85 đối tượng người trưởng thành được chọn thuận
tiện từ các cơ sở y tế tại TP Hồ Chí Minh và một số tỷnh phía Nam trong tháng
4 năm 2018. Đối tượng được đo cân nặng, chiều cao, thành phần cơ thể, phỏng vấn
khẩu phần 24h và số bước chân 2 tuần liên tục. Kết quả: Tỷ lệ suy dinh
dưỡng, thừa cân, béo phì lần lượt là 8,2%, 20,0% và 23,5% , tỷ lệ béo phì dựa
vào tỷ lệ mỡ cơ thể là 29,8%. Số bước chân trung bình mỗi ngày là 6.232 ± 2522,
35,4% đối tượng hoạt động thể lực ở mức độ tĩnh tại, 4,8% hoạt động đủ, 49,4% đối
tượng không tập thể dục bất kì ngày nào trong tuần. Năng lượng tiêu thụ trung bình là
1762,7kcal/ngày, đạt nhu cầu khuyến nghị tối thiểu cho người trưởng thành lao động
mức độ nhẹ theo tuổi và giới. Cơ cấu sinh năng lượng khẩu phần của Protein:Lipid:Carbohydrate
là 16,4% : 28,6% : 55,0%. Lượng chất xơ trung bình của đối tượng là 7,9g. Kết
luận: Thừa cân, béo phì, khẩu phần
chưa cân đối, thiếu chất xơ, thiếu hoạt động thể lực là một trong những vấn đề
sức khỏe cần được quan tâm. Cần có các nghiên cứu với cỡ mẫu đại diện cho nhân
viên tại các cơ sở y tế để khẳng định lại vấn đề nghiên cứu.
English summary: Objective: To identify the level of physical activity, nutritional
status and dietary intake among staffs at some health offices. Method: Cross-sectional study of 85
subjects using convenience sampling from some health offices in April 2018. All
subjects were measured height, weight, body composition, 3 continuous days 24
hour recall, step counting during 14 days. Results:
The percentage of underweight, overweight and obesity using body mass index
indicator were 8.2%, 20.0% and 23.5%,
respectively and the percentage of obesity using body fat percentage indicator
was 29.8%. The average number of steps per day was 6232± 2522, 35.4% of
subjects had an average number of steps lower than 5000 steps/day, 4.8% of
subjects had sufficient physical activity, 49.4% of subjects did not do any
physical exercise. The average daily energy intake was 1762.7 kcal/day,
meeting the minimum RDA for adult with physical activity at low level by age
and sex. The ratio of energy intake by protein: lipid: carbohydrates was 16.4%
: 28.6% : 55.0%. The average fiber intake was 7.9g. Conclusions: overweight, obesity, imbalance diet,
inadequate fiber intake, and insufficient physical activity were concerning
issues among staff in health offices. There is a need to confirm these findings
with representative sample for health staff.
English summary: Objective: To identify the level of physical activity, nutritional
status and dietary intake among staffs at some health offices. Method: Cross-sectional study of 85
subjects using convenience sampling from some health offices in April 2018. All
subjects were measured height, weight, body composition, 3 continuous days 24
hour recall, step counting during 14 days. Results:
The percentage of underweight, overweight and obesity using body mass index
indicator were 8.2%, 20.0% and 23.5%,
respectively and the percentage of obesity using body fat percentage indicator
was 29.8%. The average number of steps per day was 6232± 2522, 35.4% of
subjects had an average number of steps lower than 5000 steps/day, 4.8% of
subjects had sufficient physical activity, 49.4% of subjects did not do any
physical exercise. The average daily energy intake was 1762.7 kcal/day,
meeting the minimum RDA for adult with physical activity at low level by age
and sex. The ratio of energy intake by protein: lipid: carbohydrates was 16.4%
: 28.6% : 55.0%. The average fiber intake was 7.9g. Conclusions: overweight, obesity, imbalance diet,
inadequate fiber intake, and insufficient physical activity were concerning
issues among staff in health offices. There is a need to confirm these findings
with representative sample for health staff.