Khảo sát các thông số kỹ thuật phân tích urê trong nước mắm bằng 3 phương pháp
Mục
tiêu: Đánh giá hiệu quả của 3 phương pháp xác định urê trong nước mắm
trên thị trường Việt Nam. Phương pháp: Xác định urê bằng phản ứng tạo
với phức hợp chất p-Dimethylaminobezalde-hyde và đo trên máy quang phổ
UV-VIS, xác định bằng sắc ký lỏng hiệu năng cao và đo bằng detector
quang huỳnh sau khi tạo dẫn xuẩt với Xanthydrol. Đánh giá các...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục
tiêu: Đánh giá hiệu quả của 3 phương pháp xác định urê trong nước mắm
trên thị trường Việt Nam. Phương pháp: Xác định urê bằng phản ứng tạo
với phức hợp chất p-Dimethylaminobezalde-hyde và đo trên máy quang phổ
UV-VIS, xác định bằng sắc ký lỏng hiệu năng cao và đo bằng detector
quang huỳnh sau khi tạo dẫn xuẩt với Xanthydrol. Đánh giá các phương
pháp dựa trên các thông số giới hạn phát hiện, giới hạn định lượng, độ
lệch chuẩn nồng độ mẫu thực, độ thu hồi (%), độ biến thiên (%). Kết quả:
Cả 3 phương pháp phân tích trên đều thích hợp để xác định hàm lượng urê
trong nước mắm Việt Nam. Tuy nhiên, phương pháp xác định bằng sắc ký
lỏng hiệu năng cao cho kết quả chính xác nhất, có thể xác định được hàm
lượng urê ở dạng vết.
English summary: Objective:
to assess the effectiveness of methods to determine urea concentration
in fish sauce of Vietnam. Method: For determining urea based on reacting
with p-Dimethylaminobezaldehyde and measured by spectrophotometer; for
determining urea based on reacting with Diacethylmonoxime and measured
by spectrophotometer; for determining urea by high performance liquid
chromatog-raphy after reaction with xanthydrol. The three methods were
assessed at their true values based on: Limit of detection, limit of
quantitation, standard deviation, relative standard deviation (%), and
recovery (%). Results: Three methods were suitable to determine urea
concentration in fish sauce of Vietnam. However, method for
determination of urea by high performance liquid chromatography after
reaction with xanthydrol had the most exact result and determine urea
trace.
English summary: Objective:
to assess the effectiveness of methods to determine urea concentration
in fish sauce of Vietnam. Method: For determining urea based on reacting
with p-Dimethylaminobezaldehyde and measured by spectrophotometer; for
determining urea based on reacting with Diacethylmonoxime and measured
by spectrophotometer; for determining urea by high performance liquid
chromatog-raphy after reaction with xanthydrol. The three methods were
assessed at their true values based on: Limit of detection, limit of
quantitation, standard deviation, relative standard deviation (%), and
recovery (%). Results: Three methods were suitable to determine urea
concentration in fish sauce of Vietnam. However, method for
determination of urea by high performance liquid chromatography after
reaction with xanthydrol had the most exact result and determine urea
trace.