CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Khảo sát các thông số kỹ thuật phân tích urê trong nước mắm bằng 3 phương pháp
5 lượt xem
chia sẻ
Mục tiêu: Đánh giá hiệu quả của 3 phương pháp xác định urê trong nước mắm trên thị trường Việt Nam. Phương pháp: Xác định urê bằng phản ứng tạo với phức hợp chất p-Dimethylaminobezalde-hyde và đo trên máy quang phổ UV-VIS, xác định bằng sắc ký lỏng hiệu năng cao và đo bằng detector quang huỳnh sau khi tạo dẫn xuẩt với Xanthydrol. Đánh giá các...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Đánh giá hiệu quả của 3 phương pháp xác định urê trong nước mắm trên thị trường Việt Nam. Phương pháp: Xác định urê bằng phản ứng tạo với phức hợp chất p-Dimethylaminobezalde-hyde và đo trên máy quang phổ UV-VIS, xác định bằng sắc ký lỏng hiệu năng cao và đo bằng detector quang huỳnh sau khi tạo dẫn xuẩt với Xanthydrol. Đánh giá các phương pháp dựa trên các thông số giới hạn phát hiện, giới hạn định lượng, độ lệch chuẩn nồng độ mẫu thực, độ thu hồi (%), độ biến thiên (%). Kết quả: Cả 3 phương pháp phân tích trên đều thích hợp để xác định hàm lượng urê trong nước mắm Việt Nam. Tuy nhiên, phương pháp xác định bằng sắc ký lỏng hiệu năng cao cho kết quả chính xác nhất, có thể xác định được hàm lượng urê ở dạng vết.
English summary: Objective: to assess the effectiveness of methods to determine urea concentration in fish sauce of Vietnam. Method: For determining urea based on reacting with p-Dimethylaminobezaldehyde and measured by spectrophotometer; for determining urea based on reacting with Diacethylmonoxime and measured by spectrophotometer; for determining urea by high performance liquid chromatog-raphy after reaction with xanthydrol. The three methods were assessed at their true values based on: Limit of detection, limit of quantitation, standard deviation, relative standard deviation (%), and recovery (%). Results: Three methods were suitable to determine urea concentration in fish sauce of Vietnam. However, method for determination of urea by high performance liquid chromatography after reaction with xanthydrol had the most exact result and determine urea trace.
English summary: Objective: to assess the effectiveness of methods to determine urea concentration in fish sauce of Vietnam. Method: For determining urea based on reacting with p-Dimethylaminobezaldehyde and measured by spectrophotometer; for determining urea based on reacting with Diacethylmonoxime and measured by spectrophotometer; for determining urea by high performance liquid chromatog-raphy after reaction with xanthydrol. The three methods were assessed at their true values based on: Limit of detection, limit of quantitation, standard deviation, relative standard deviation (%), and recovery (%). Results: Three methods were suitable to determine urea concentration in fish sauce of Vietnam. However, method for determination of urea by high performance liquid chromatography after reaction with xanthydrol had the most exact result and determine urea trace.