Khảo sát hàm lượng Ochratoxins trong ngô, lạc, rượu vang trên địa bàn một số tỉnh phía Bắc.
Ochratoxins là chất chuyển hóa thứ cấp được sinh ra bởi các
loại nấm mốc, chẳng hạn như một số loài Aspergillus và Penicillium. Ochratoxins trong cơ thể
người bị nhiễm từ một số loại thực phẩm. Ô nhiễm Ochatoxins trong thực phẩm có
nguồn gốc từ một số loại thực phẩm như ngô, lạc, rượu vang. Một phương pháp
nhạy và đáng tin cậy đã được đề xuất để...
Tóm tắt tiếng Việt: Ochratoxins là chất chuyển hóa thứ cấp được sinh ra bởi các
loại nấm mốc, chẳng hạn như một số loài Aspergillus và Penicillium. Ochratoxins trong cơ thể
người bị nhiễm từ một số loại thực phẩm. Ô nhiễm Ochatoxins trong thực phẩm có
nguồn gốc từ một số loại thực phẩm như ngô, lạc, rượu vang. Một phương pháp
nhạy và đáng tin cậy đã được đề xuất để xác định Ochratoxins trong thực phẩm
bằng hệ sắc ký lỏng khối phổ (LC-MS/MS). Các mẫu được chiết xuất và làm sạch
bằng cột chiết pha rắn C18 sau đó đem phân tích trên hệ LC-MS/MS. Dưới các điều
kiện tối ưu, giới hạn phát hiện (LOD) và giới hạn định lượng (LOQ) của
Ochratoxins lần lượt là 0,1 và 0,3ng/mL. Độ thu hồi của Ochatoxins trong các
mẫu thêm chuẩn tại các mức nồng độ 2,5; 5; 10mg/kg nằm trong khoảng 70-110%.
Phương pháp đã ứng dụng để phân tích 60 mẫu thực phẩm gồm lạc, ngô và rượu
vang, trong đó có 2 mẫu bị nhiễm Ochratoxins ở mức dưới giới hạn cho phép theo
QCVN 8-1-2011/BYT.
English summary: Ochratoxins are secondary
metabolites produced by
fungi, such as
some species of
Aspergillus and Penicillium. The
sources of OTA intake for human come from several foods. Contamination
with OTA can
happen in the foods
that are derived
from some kinds
of plants including
corn, peanut, and wine. A sensitive, reliable method was proposed for
the determination of ochratoxins in food by high-performance liquid
chromatography- tandem mass spectrometry (LC-MS/MS). The samples were firstly
extracted and then cleaned up with an SPE C18 cartridge for LC-MS/MS analysis.
Under the optimized conditions, the limit of detection (LOD) and limit of
quantification (LOQ) for ochratoxins were 0.1 and 0.3 ng /mL, respectively. The
recoveries of ochratoxins from samples spiked at 2.5, 5 and 10 mg/kg ranging
from 70 to 110%. The developed method was applied to the detection of 60
samples peanut, corn and wine and 2 samples were contaminated by ochratoxins
with levels below the newest legal limits (QCVN 8-1-2011/BYT).
English summary: Ochratoxins are secondary
metabolites produced by
fungi, such as
some species of
Aspergillus and Penicillium. The
sources of OTA intake for human come from several foods. Contamination
with OTA can
happen in the foods
that are derived
from some kinds
of plants including
corn, peanut, and wine. A sensitive, reliable method was proposed for
the determination of ochratoxins in food by high-performance liquid
chromatography- tandem mass spectrometry (LC-MS/MS). The samples were firstly
extracted and then cleaned up with an SPE C18 cartridge for LC-MS/MS analysis.
Under the optimized conditions, the limit of detection (LOD) and limit of
quantification (LOQ) for ochratoxins were 0.1 and 0.3 ng /mL, respectively. The
recoveries of ochratoxins from samples spiked at 2.5, 5 and 10 mg/kg ranging
from 70 to 110%. The developed method was applied to the detection of 60
samples peanut, corn and wine and 2 samples were contaminated by ochratoxins
with levels below the newest legal limits (QCVN 8-1-2011/BYT).