Khảo sát tình hình nhiễm tạp Norovirus trong ngao dầu lưu hành trên địa bàn Hà Nội năm 2016.
Norovirus
là tác nhân hàng đầu gây viêm dạ dày ruột cấp trên thế giới. Con đường
lây nhiễm của Norovirus chủ yếu qua thực phẩm trong đó nhuyễn thể hai mảnh
vỏ là loại thực phẩm thường gặp trong các vụ dịch do loại vi rút
này gây ra. Tại Việt Nam, ngao dầu (Meretrix
meretrix) là loại nhuyễn thể được
nuôi trồng phổ biến...
Tóm tắt tiếng Việt: Norovirus
là tác nhân hàng đầu gây viêm dạ dày ruột cấp trên thế giới. Con đường
lây nhiễm của Norovirus chủ yếu qua thực phẩm trong đó nhuyễn thể hai mảnh
vỏ là loại thực phẩm thường gặp trong các vụ dịch do loại vi rút
này gây ra. Tại Việt Nam, ngao dầu (Meretrix
meretrix) là loại nhuyễn thể được
nuôi trồng phổ biến tại các tỉnh ven biển với sản lượng xuất khẩu cao. Tuy
nhiên, hiện vẫn chưa có số liệu về tình hình nhiễm tạp Norovirus trong
ngao dầu tại Việt Nam. Do vậy, mục tiêu của nghiên cứu này là nhằm khảo
sát tình hình nhiễm tạp Norovirus trong ngao dầu lưu hành trên địa bàn Hà
Nội. Trong khoảng thời gian từ tháng 3/2016 đến tháng 12/2016, 30 mẫu
ngao dầu được thu thập tại hai siêu thị và một chợ dân sinh rồi được
tiến hành phân tích theo tiêu chuẩn ISO/TS 15216-1:2013. Kết quả cho thấy
có 13/30 mẫu dương tính với Norovirus GI với mức nhiễm lên đến 1,1 ´ 104 phiên
bản thể gen/g và 27/30 mẫu dương tính với Norovirus GII với mức nhiễm cao nhất
là 3,4 ´ 106 phiên
bản thể gen/g. Thời kỳ nhiễm Norovirus cao điểm rơi vào giai đoạn từ tháng 6 đến
tháng 9 với mức nhiễm ở chợ dân sinh thường cao hơn so với siêu thị. Các mẫu
dương tính với Norovirus GI cũng đồng thời dương tính với Norovirus GII. Do vậy
có thể sử dụng Norovirus GII làm chỉ dấu cho việc phát hiện Norovirus trong các
mẫu ngao dầu. Các kết quả phân tích này cũng đồng thời phản ánh tình trạng nhiễm
tạp Norovirus ở ngao dầu đang lưu hành trên thị trường Hà Nội, cảnh báo nguy cơ
cao nhiễm Norovirus trong cộng đồng và cho thấy sự cần
thiết phải tiến hành các biện pháp kiểm soát tình hình nhiễm tạp
Norovirus trong thực phẩm nhằm đảm bảo sức khỏe người tiêu dùng trong
nước.
English summary: Norovirus
is the leading cause of acute gastroenteritis worldwide. The principal route of
Norovirus infection is through consumption of foods, mainly bivalve mollusks.
In Vietnam, clam (Meretrix meretrix)
is the most commonly cultivated bivalve mollusks with high export volume and
revenue. However, data on Norovirus contamination of clam in Vietnam is
currently unavailable. Therefore, this study aimed at investigating the
prevalence of Norovirus contamination in clam marketed in Hanoi. From March to
December 2016, 30 clam samples were collected at one local market and two
supermarkets, and analyzed for the presence of Norovirus in accordance with
ISO/TS 15216-1:2013. The results showed that 13/30 samples were positive
for Norovirus GI with contamination level up to 1.1 ´ 104 genome copies/g while 27/30
samples were positive for Norovirus GII
with the highest contamination level of 3.4 ´ 104 genome copies/g. In addition,
all Norovirus GI positive samples were also positive for Norovirus GII.
Norovirus contamination in clam occured year round with a peak between June and
September. Contamination level was greater in the local market compared to supermarkets.
This study suggested that Norovirus GII could be used as a marker for Norovirus
detection in clam and revealed the high prevalence of Norovirus in clam
marketed in Hanoi.
English summary: Norovirus
is the leading cause of acute gastroenteritis worldwide. The principal route of
Norovirus infection is through consumption of foods, mainly bivalve mollusks.
In Vietnam, clam (Meretrix meretrix)
is the most commonly cultivated bivalve mollusks with high export volume and
revenue. However, data on Norovirus contamination of clam in Vietnam is
currently unavailable. Therefore, this study aimed at investigating the
prevalence of Norovirus contamination in clam marketed in Hanoi. From March to
December 2016, 30 clam samples were collected at one local market and two
supermarkets, and analyzed for the presence of Norovirus in accordance with
ISO/TS 15216-1:2013. The results showed that 13/30 samples were positive
for Norovirus GI with contamination level up to 1.1 ´ 104 genome copies/g while 27/30
samples were positive for Norovirus GII
with the highest contamination level of 3.4 ´ 104 genome copies/g. In addition,
all Norovirus GI positive samples were also positive for Norovirus GII.
Norovirus contamination in clam occured year round with a peak between June and
September. Contamination level was greater in the local market compared to supermarkets.
This study suggested that Norovirus GII could be used as a marker for Norovirus
detection in clam and revealed the high prevalence of Norovirus in clam
marketed in Hanoi.