CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Khảo sát tình hình nhiễm tạp Norovirus trong ngao dầu lưu hành trên địa bàn Hà Nội năm 2016.
5 lượt xem
chia sẻ
Norovirus là tác nhân hàng đầu gây viêm dạ dày ruột cấp trên thế giới. Con đường lây nhiễm của Norovirus chủ yếu qua thực phẩm trong đó nhuyễn thể hai mảnh vỏ là loại thực phẩm thường gặp trong các vụ dịch do loại vi rút này gây ra. Tại Việt Nam, ngao dầu (Meretrix meretrix)  là loại nhuyễn thể được nuôi trồng phổ biến...
Tóm tắt tiếng Việt: Norovirus là tác nhân hàng đầu gây viêm dạ dày ruột cấp trên thế giới. Con đường lây nhiễm của Norovirus chủ yếu qua thực phẩm trong đó nhuyễn thể hai mảnh vỏ là loại thực phẩm thường gặp trong các vụ dịch do loại vi rút này gây ra. Tại Việt Nam, ngao dầu (Meretrix meretrix)  là loại nhuyễn thể được nuôi trồng phổ biến tại các tỉnh ven biển với sản lượng xuất khẩu cao. Tuy nhiên, hiện vẫn chưa có số liệu về tình hình nhiễm tạp Norovirus trong ngao dầu tại Việt Nam. Do vậy, mục tiêu của nghiên cứu này là nhằm khảo sát tình hình nhiễm tạp Norovirus trong ngao dầu lưu hành trên địa bàn Hà Nội. Trong khoảng thời gian từ tháng 3/2016 đến tháng 12/2016, 30 mẫu ngao dầu được thu thập tại hai siêu thị và một chợ dân sinh rồi được tiến hành phân tích theo tiêu chuẩn ISO/TS 15216-1:2013. Kết quả cho thấy có 13/30 mẫu dương tính với Norovirus GI với mức nhiễm lên đến 1,1 ´ 104 phiên bản thể gen/g và 27/30 mẫu dương tính với Norovirus GII với mức nhiễm cao nhất là 3,4 ´ 106 phiên bản thể gen/g. Thời kỳ nhiễm Norovirus cao điểm rơi vào giai đoạn từ tháng 6 đến tháng 9 với mức nhiễm ở chợ dân sinh thường cao hơn so với siêu thị. Các mẫu dương tính với Norovirus GI cũng đồng thời dương tính với Norovirus GII. Do vậy có thể sử dụng Norovirus GII làm chỉ dấu cho việc phát hiện Norovirus trong các mẫu ngao dầu. Các kết quả phân tích này cũng đồng thời phản ánh tình trạng nhiễm tạp Norovirus ở ngao dầu đang lưu hành trên thị trường Hà Nội, cảnh báo nguy cơ cao nhiễm Norovirus trong cộng đồng và cho thấy sự cần thiết phải tiến hành các biện pháp kiểm soát tình hình nhiễm tạp Norovirus trong thực phẩm nhằm đảm bảo sức khỏe người tiêu dùng trong nước.
English summary: Norovirus is the leading cause of acute gastroenteritis worldwide. The principal route of Norovirus infection is through consumption of foods, mainly bivalve mollusks. In Vietnam, clam (Meretrix meretrix) is the most commonly cultivated bivalve mollusks with high export volume and revenue. However, data on Norovirus contamination of clam in Vietnam is currently unavailable. Therefore, this study aimed at investigating the prevalence of Norovirus contamination in clam marketed in Hanoi. From March to December 2016, 30 clam samples were collected at one local market and two supermarkets, and analyzed for the presence of Norovirus in accordance with ISO/TS 15216-1:2013. The results showed that 13/30 samples were positive for Norovirus GI with contamination level up to 1.1 ´ 104 genome copies/g while 27/30 samples were positive for Norovirus GII with the highest contamination level of 3.4 ´ 104 genome copies/g. In addition, all Norovirus GI positive samples were also positive for Norovirus GII. Norovirus contamination in clam occured year round with a peak between June and September. Contamination level was greater in the local market compared to supermarkets. This study suggested that Norovirus GII could be used as a marker for Norovirus detection in clam and revealed the high prevalence of Norovirus in clam marketed in Hanoi.
English summary: Norovirus is the leading cause of acute gastroenteritis worldwide. The principal route of Norovirus infection is through consumption of foods, mainly bivalve mollusks. In Vietnam, clam (Meretrix meretrix) is the most commonly cultivated bivalve mollusks with high export volume and revenue. However, data on Norovirus contamination of clam in Vietnam is currently unavailable. Therefore, this study aimed at investigating the prevalence of Norovirus contamination in clam marketed in Hanoi. From March to December 2016, 30 clam samples were collected at one local market and two supermarkets, and analyzed for the presence of Norovirus in accordance with ISO/TS 15216-1:2013. The results showed that 13/30 samples were positive for Norovirus GI with contamination level up to 1.1 ´ 104 genome copies/g while 27/30 samples were positive for Norovirus GII with the highest contamination level of 3.4 ´ 104 genome copies/g. In addition, all Norovirus GI positive samples were also positive for Norovirus GII. Norovirus contamination in clam occured year round with a peak between June and September. Contamination level was greater in the local market compared to supermarkets. This study suggested that Norovirus GII could be used as a marker for Norovirus detection in clam and revealed the high prevalence of Norovirus in clam marketed in Hanoi.