Khẩu phần ăn của trẻ em từ 3–5 tuổi và kiến thức về dinh dưỡng của các bà mẹ tại xã Mỹ Khánh, huyện Phong Điền, thành phố Cần Thơ năm 2017
Kiến thức dinh dưỡng của các bà mẹ và khẩu phần ăn của trẻ
là những yếu tố trực tiếp ảnh hưởng đến tình trạng dinh dưỡng (TTDD) của trẻ. Mục
tiêu: Nghiên cứu khẩu phần ăn của trẻ em từ 3 đến 5 tuổi và kiến thức dinh
dưỡng cảu ác bà mẹ tại xã Mỹ Khánh, huyện Phong Điền, thành phố Cần Thơ năm
2017. Phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang có phân...
Tóm tắt tiếng Việt: Kiến thức dinh dưỡng của các bà mẹ và khẩu phần ăn của trẻ
là những yếu tố trực tiếp ảnh hưởng đến tình trạng dinh dưỡng (TTDD) của trẻ. Mục
tiêu: Nghiên cứu khẩu phần ăn của trẻ em từ 3 đến 5 tuổi và kiến thức dinh
dưỡng cảu ác bà mẹ tại xã Mỹ Khánh, huyện Phong Điền, thành phố Cần Thơ năm
2017. Phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang có phân tích. Cỡ mẫu: Chọn toàn
bộ 300 bà mẹ có trẻ từ 3 – 5 tuổi có tên trong danh sách quản lý của trạm y tế
xã. Phân tích số liệu: Số liệu về kiến thức dinh dưỡng được phân tích bằng phần
mềm SPSS 18.0, số liệu khẩu phần được phân tích bằng phần mềm tính khẩu phần ăn
Vietnam Eiyokun. Kết luận: Đặc điểm khẩu phần ăn một ngày của trẻ: có 38% trẻ
có mức năng lượng đạt theo nhu cầu khuyến nghị, 35% năng lượng và 26% thừa năng
lượng, có 58,3% trẻ ăn thừa protein, 43,4% thừa chất béo, và 63% thiếu glucid,
tỷ lệ P: L: G và Ltv/ Lt trong khẩu phần ăn cũng chưa đạt yêu cầu. Kiến thức
dinh dưỡng của các bà mẹ: có 48% bà mẹ có kiến thức đúng về dinh dưỡng và các
bà mẹ có kiến thức đúng cho trẻ ăn đạt nhu cầu về năng lượng cao hơn nhóm có
kiến thức không đúng 1,83 lần (p = 0,012).
English summary: Nutritional knowledge of mothers and children diets are
factors associated to nutritional status of children. Objectives: To study food
intake of 3 to 5 years old children and nutrition knowledge of their mothers in
My Khanh commune, Phong Dien district, Can
Tho city in 2017. Methods: Cross sectional study. Sample size: select
all 300 mothers with children at aged 3 – 5 who were managed by the communal
health stations. Data analysis: Data on nutritional knowledge was analysed by
SPSS 18.0 software, dietary data were analysed by Vietnamese Eiyokun diet
program. Conclusion: Characteristics of child daily diet: 38% of children had
an energy level that met their recommended requirement, 35% lacked of energy
and 26% had exceeded energy, 58.3% had exceeded protein, 43.4% had exceeded
fat, and 63% had carbohydrate deficiency, P: L: G and Lanimal/ L total ratio in
the diet were not optimal. For maternal nutrition knowledge, 48% of mothers had
right knowledge of nutrition and mothers who had the right knowledge were 1.83
time more likely to have their children meeting nutritional requirement than
those with no correct knowledge (p=0.012).
English summary: Nutritional knowledge of mothers and children diets are
factors associated to nutritional status of children. Objectives: To study food
intake of 3 to 5 years old children and nutrition knowledge of their mothers in
My Khanh commune, Phong Dien district, Can
Tho city in 2017. Methods: Cross sectional study. Sample size: select
all 300 mothers with children at aged 3 – 5 who were managed by the communal
health stations. Data analysis: Data on nutritional knowledge was analysed by
SPSS 18.0 software, dietary data were analysed by Vietnamese Eiyokun diet
program. Conclusion: Characteristics of child daily diet: 38% of children had
an energy level that met their recommended requirement, 35% lacked of energy
and 26% had exceeded energy, 58.3% had exceeded protein, 43.4% had exceeded
fat, and 63% had carbohydrate deficiency, P: L: G and Lanimal/ L total ratio in
the diet were not optimal. For maternal nutrition knowledge, 48% of mothers had
right knowledge of nutrition and mothers who had the right knowledge were 1.83
time more likely to have their children meeting nutritional requirement than
those with no correct knowledge (p=0.012).