Kiến thức, thực hành dinh dưỡng và khẩu phần của nữ sinh viên năm thứ nhất trường Cao đẳng Y Thái Nguyên năm 2014.
Dinh dưỡng hợp lý rất quan trọng
để có sức khỏe tốt. Nghiên cứu cắt ngang mô tả trên 352 nữ vị thành niên nhằm đánh giá kiến thức, thực hành dinh
dưỡng và khẩu phần ăn của đối tượng. Kết quả: Tỷ lệ sinh viên biết về bệnh thiếu canxi, vitamin D cao 83,2%, tuy
nhiên, tỷ lệ sinh viên thực hành uống sữa thường xuyên thấp, 23,9%. Tỷ lệ các
chất sinh...
Tóm tắt tiếng Việt: Dinh dưỡng hợp lý rất quan trọng
để có sức khỏe tốt. Nghiên cứu cắt ngang mô tả trên 352 nữ vị thành niên nhằm đánh giá kiến thức, thực hành dinh
dưỡng và khẩu phần ăn của đối tượng. Kết quả: Tỷ lệ sinh viên biết về bệnh thiếu canxi, vitamin D cao 83,2%, tuy
nhiên, tỷ lệ sinh viên thực hành uống sữa thường xuyên thấp, 23,9%. Tỷ lệ các
chất sinh nhiệt P:L:G chưa cân đối là 16:14:70. Lượng Vitamin D khẩu phần là
0,4 µg/ngày. Lượng canxi - 353mg, lượng kẽm 6,2mg, lượng sắt là 8,4mg, tỷ lệ
Ca:P là 1,25. Có 85,4% đối tượng có canxi khẩu phần rất thấp, dưới 500 mg/ngày.
Kết
luận: Nữ sinh viên có kiến
thức tốt về canxi, vitamin D nhưng thực hành dinh dưỡng chưa tốt. Khẩu phần ăn
của nữ sinh viên thiếu cả về số lượng, chất lượng và chưa cân đối. Có 85,4% đối
tượng có khẩu phần canxi dưới 500 mg/ngày. Nữ sinh viên cần tăng uống sữa và bổ sung/ sử dụng các sản phẩm tăng
cường canxi, vitamin D nhằm phòng chống thiếu canxi, vitamin D.
English summary: Proper nutrition is very important for good
health. A cross-sectional study on 352 adolescent girls to evaluate nutrition
knowledge, practices and actual diet. Results:
83.2% of the subjects understood about the deficiencies of calcium and vitamin
D, but the prevalence of regular milk consumption was low (23.9%). The ratio of
P:L:G was unbalanced (16%:14%:70%). Vitamin D intake was 0.4 µg, calcium was
353 mg; zinc was 6.2 mg and iron was 8.4 mg. Ca:P ratio was 1:1.25. 85.4% of the
subjects had dietary calcium intake below 500 mg/day. Conclusions: Adolescent girls had good knowledge on calcium and
vitamin D, but did not turn in good practices. Dietary intake of adolescent girls
lacked in both quantity and quality and was unbalanced. There is a need for
education to improve knowledge of calcium and vitamin D, to increase the intake
of dairy products, supplements or calcium and vitamin D fortified foods to
prevent calcium, vitamin D deficiencies.
English summary: Proper nutrition is very important for good
health. A cross-sectional study on 352 adolescent girls to evaluate nutrition
knowledge, practices and actual diet. Results:
83.2% of the subjects understood about the deficiencies of calcium and vitamin
D, but the prevalence of regular milk consumption was low (23.9%). The ratio of
P:L:G was unbalanced (16%:14%:70%). Vitamin D intake was 0.4 µg, calcium was
353 mg; zinc was 6.2 mg and iron was 8.4 mg. Ca:P ratio was 1:1.25. 85.4% of the
subjects had dietary calcium intake below 500 mg/day. Conclusions: Adolescent girls had good knowledge on calcium and
vitamin D, but did not turn in good practices. Dietary intake of adolescent girls
lacked in both quantity and quality and was unbalanced. There is a need for
education to improve knowledge of calcium and vitamin D, to increase the intake
of dairy products, supplements or calcium and vitamin D fortified foods to
prevent calcium, vitamin D deficiencies.