CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Kiến thức và tuân thủ chế độ ăn bệnh lý của bệnh nhân bệnh mạn tính không lây điều trị nội trú tại bệnh huyện huyện Bình Chính, thành phố Hồ Chí Minh.
5 lượt xem
chia sẻ
Kiến thức và tuân thủ chế độ ăn bệnh lý của bệnh nhân bệnh mạn tính không lây rất cần thiết, vì dinh dưỡng góp phần điều trị hiệu quả cho người bệnh. Mục tiêu: Nhằm khảo sát tỷ lệ người bệnh biết về lợi ích của chế độ ăn bệnh lý, tỷ lệ bệnh nhân tuân thủ chế độ ăn bệnh lý khi đang điều trị nội trú tại bệnh viện, và tỷ lệ bệnh nhân tuân thủ chế độ...
Tóm tắt tiếng Việt: Kiến thức và tuân thủ chế độ ăn bệnh lý của bệnh nhân bệnh mạn tính không lây rất cần thiết, vì dinh dưỡng góp phần điều trị hiệu quả cho người bệnh. Mục tiêu: Nhằm khảo sát tỷ lệ người bệnh biết về lợi ích của chế độ ăn bệnh lý, tỷ lệ bệnh nhân tuân thủ chế độ ăn bệnh lý khi đang điều trị nội trú tại bệnh viện, và tỷ lệ bệnh nhân tuân thủ chế độ ăn bệnh lý tại gia đình. Đối tượng và phương pháp: Nghiên cứu cắt ngang mô tả trên bệnh nhân mắc bệnh mạn tính không lây đang điều trị nội trú tại bệnh viện huyện Bình Chánh. Nghiên cứu được tiến hành bằng cách phỏng vấn trực tiếp 200 người bệnh theo bộ câu hỏi được soạn sẵn. Kết quả: 58% bệnh nhân bệnh mạn tính không lây biết được lợi ích của chế độ ăn bệnh lý, 27% bệnh nhân tuân thủ chế độ ăn bệnh lý khi đang điều trị nội trú tại bệnh viện, 21% bệnh nhân tuân thủ chế độ ăn tại gia đình. Có mối tương quan giữa độ tuổi, giới, trình độ học vấn, gia đình và thu nhập về kiến thức và sự tuân thủ chế độ ăn bệnh lý. Kết luận: Kiến thức và tuân thủ chế độ ăn bệnh lý của bệnh nhân mắc bệnh mạn tính không lây còn rất thấp. Thu nhập và chính sách của bảo hiểm y tế cũng tác động một phần lớn đối với chế độ ăn bệnh lý tại bệnh viện và gia đình.
English summary: Knowledge and compliance with therapeutic diets of patients with chronic non-communicable diseases are essential, because nutrition contributes to effective treatment of the patients. Objective: To assess proportion of patients knowing the benefits of dietary therapy; proportion of patient’s compliance with therapeutic diets during inpatient treatment at the hospital, and proportion of patient’s compliance with therapeutic diets at home. Methods: Descriptive cross-sectional study on patients with chronic non-communicable diseases hospitalized in Binh Chanh district hospital was conducted. The study was carried out by direct interviewing of 200 patients with structured questionnaires. Results: 58% patients with chronic non-communicable diseases knew the benefits of diet therapy, 27% of patients complied with therapeutic diet during inpatient treatment in hospital, and 21% of patients complied with the diets at home. There were associations between age, gender, education level, family income and knowledge and compliance with therapeutic diets. Conclusions: Dietary knowledge and compliance of patients with chronic non-communicable diseases is very low.  Beside income, insurance policies also have a profound affect on dietary therapy at home and in hospital.
English summary: Knowledge and compliance with therapeutic diets of patients with chronic non-communicable diseases are essential, because nutrition contributes to effective treatment of the patients. Objective: To assess proportion of patients knowing the benefits of dietary therapy; proportion of patient’s compliance with therapeutic diets during inpatient treatment at the hospital, and proportion of patient’s compliance with therapeutic diets at home. Methods: Descriptive cross-sectional study on patients with chronic non-communicable diseases hospitalized in Binh Chanh district hospital was conducted. The study was carried out by direct interviewing of 200 patients with structured questionnaires. Results: 58% patients with chronic non-communicable diseases knew the benefits of diet therapy, 27% of patients complied with therapeutic diet during inpatient treatment in hospital, and 21% of patients complied with the diets at home. There were associations between age, gender, education level, family income and knowledge and compliance with therapeutic diets. Conclusions: Dietary knowledge and compliance of patients with chronic non-communicable diseases is very low.  Beside income, insurance policies also have a profound affect on dietary therapy at home and in hospital.