Kiến thức và tuân thủ chế độ ăn bệnh lý của bệnh nhân bệnh mạn tính không lây điều trị nội trú tại bệnh huyện huyện Bình Chính, thành phố Hồ Chí Minh.
Kiến thức và tuân thủ chế độ ăn bệnh lý của bệnh
nhân bệnh mạn tính không lây rất cần thiết, vì dinh
dưỡng góp phần điều trị hiệu quả cho người bệnh. Mục tiêu: Nhằm khảo sát tỷ lệ
người bệnh biết về lợi ích của chế độ ăn
bệnh lý, tỷ lệ bệnh nhân tuân thủ chế độ ăn bệnh lý khi đang điều trị nội trú
tại bệnh viện, và tỷ lệ bệnh nhân tuân thủ chế độ...
Tóm tắt tiếng Việt: Kiến thức và tuân thủ chế độ ăn bệnh lý của bệnh
nhân bệnh mạn tính không lây rất cần thiết, vì dinh
dưỡng góp phần điều trị hiệu quả cho người bệnh. Mục tiêu: Nhằm khảo sát tỷ lệ
người bệnh biết về lợi ích của chế độ ăn
bệnh lý, tỷ lệ bệnh nhân tuân thủ chế độ ăn bệnh lý khi đang điều trị nội trú
tại bệnh viện, và tỷ lệ bệnh nhân tuân thủ chế độ ăn bệnh lý tại gia đình. Đối tượng và phương pháp: Nghiên
cứu
cắt
ngang
mô tả
trên bệnh nhân mắc bệnh mạn
tính không lây đang điều trị nội trú tại bệnh viện huyện Bình Chánh. Nghiên cứu được tiến hành bằng cách phỏng vấn trực tiếp
200 người
bệnh theo bộ câu hỏi được soạn sẵn. Kết
quả: 58% bệnh nhân bệnh mạn tính
không lây biết được lợi ích của chế độ ăn bệnh lý, 27% bệnh nhân tuân thủ chế
độ ăn bệnh lý khi đang điều trị nội trú tại bệnh viện, 21% bệnh nhân tuân thủ
chế độ ăn tại gia đình. Có mối tương quan giữa độ tuổi, giới, trình độ học vấn,
gia đình và thu nhập về kiến thức và sự tuân thủ chế độ ăn bệnh lý. Kết luận:
Kiến thức
và tuân thủ chế độ ăn bệnh lý của bệnh
nhân mắc bệnh mạn tính không lây còn rất thấp. Thu nhập và chính sách của bảo
hiểm y tế cũng tác động một phần lớn đối với chế độ ăn bệnh lý tại bệnh viện và
gia đình.
English summary: Knowledge and compliance with therapeutic diets of patients with
chronic non-communicable diseases are essential, because nutrition contributes
to effective treatment of the patients. Objective: To
assess proportion of patients knowing the benefits of dietary therapy; proportion
of patient’s compliance with therapeutic diets
during inpatient treatment at the hospital, and proportion of patient’s compliance with therapeutic diets at home. Methods: Descriptive cross-sectional study on
patients with chronic non-communicable diseases hospitalized in Binh Chanh
district hospital was conducted. The study was carried
out by direct interviewing of 200 patients with structured
questionnaires. Results: 58%
patients with chronic non-communicable diseases knew the benefits of
diet therapy, 27% of patients complied with therapeutic
diet during inpatient treatment in hospital, and 21% of patients complied with the diets at home. There were
associations between age, gender, education level, family income and knowledge
and compliance with therapeutic diets. Conclusions: Dietary knowledge
and compliance of patients with chronic non-communicable diseases is very low. Beside income, insurance policies also have a
profound affect on dietary therapy at home and in hospital.
English summary: Knowledge and compliance with therapeutic diets of patients with
chronic non-communicable diseases are essential, because nutrition contributes
to effective treatment of the patients. Objective: To
assess proportion of patients knowing the benefits of dietary therapy; proportion
of patient’s compliance with therapeutic diets
during inpatient treatment at the hospital, and proportion of patient’s compliance with therapeutic diets at home. Methods: Descriptive cross-sectional study on
patients with chronic non-communicable diseases hospitalized in Binh Chanh
district hospital was conducted. The study was carried
out by direct interviewing of 200 patients with structured
questionnaires. Results: 58%
patients with chronic non-communicable diseases knew the benefits of
diet therapy, 27% of patients complied with therapeutic
diet during inpatient treatment in hospital, and 21% of patients complied with the diets at home. There were
associations between age, gender, education level, family income and knowledge
and compliance with therapeutic diets. Conclusions: Dietary knowledge
and compliance of patients with chronic non-communicable diseases is very low. Beside income, insurance policies also have a
profound affect on dietary therapy at home and in hospital.