Kiến thức về dinh dưỡng của các bà mẹ có con từ 3 – 5 tuổi và một số yếu tố liên quan tại 2 xã huyện Tiên Du, tỉnh Bắc Ninh.
Mục
tiêu:
Mô tả kiến thức về dinh dưỡng của các bà mẹ có con từ 3-5 tuổi và một số yếu tố
liên quan. Đối tượng và phương pháp: Nghiên cứu mô tả
cắt ngang được tiến hành trên 834 bà mẹ có con từ 3-5 tuổi, phỏng vấn trực
tiếp các bà mẹ bằng bộ câu hỏi được thiết kế sẵn tại 2 xã Phú Lâm và xã Lạc Vệ,
huyện Tiên Du, tỉnh Bắc Ninh năm 2015. Kết
quả: 80...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục
tiêu:
Mô tả kiến thức về dinh dưỡng của các bà mẹ có con từ 3-5 tuổi và một số yếu tố
liên quan. Đối tượng và phương pháp: Nghiên cứu mô tả
cắt ngang được tiến hành trên 834 bà mẹ có con từ 3-5 tuổi, phỏng vấn trực
tiếp các bà mẹ bằng bộ câu hỏi được thiết kế sẵn tại 2 xã Phú Lâm và xã Lạc Vệ,
huyện Tiên Du, tỉnh Bắc Ninh năm 2015. Kết
quả: 80,5% bà mẹ hiểu được nhóm thực phẩm thịt, cá, trứng, sữa cung cấp
nhiều chất đạm. 50,7% bà mẹ hiểu được thực phẩm cung cấp nhiều canxi từ các
loại thủy, hải sản. 28,3% các bà mẹ không biết về các loại thực phẩm giàu
Vitamin A . Tỷ lệ có kiến thức về dinh dưỡng cho trẻ ở mức độ đạt ở nhóm các bà
mẹ có trình độ học vấn từ THPT trở lên cao hơn so với nhóm các bà mẹ có trình
độ học vấn từ THCS trở xuống (p<0,05). Tỷ lệ có kiến thức về dinh dưỡng cho
trẻ ở mức độ đạt ở nhóm các bà mẹ không làm ruộng cao hơn so với nhóm các bà mẹ
làm ruộng (p<0,05). Kết luận: Tỷ
lệ bà mẹ có kiến thức đạt về dinh dưỡng cho trẻ từ 3-5 tuổi thấp chiếm 29,5%.
Có mối liên quan giữa kiến thức đạt về dinh dưỡng của các bà mẹ có con từ 3-5
tuổi với nghề nghiệp và trình độ học vấn của bà mẹ.
English summary: Objective:
The
study aimed to describe nutritional knowledge of mothers who have children aged
3-5 years old and some related factors at two communes, Tien Du district, Bac
Ninh province. Methods: This
cross-sectional survey was carried out on 834 mothers who had children aged 3-5
old with direct interviews of mothers using pre-designed questionnaires in two
commune (Phu Lam and Lac Ve), Tien Du district, Bac Ninh province, 2015. Results: 80.5% of mothers understood
meat, fish, eggs, and milk provided a lot of protein. 50.7% of mothers knew
that food source supplying calcium was seafood. 28.3% of mothers did not know
about the vitamin A-rich foods. Mothers who had education level higher than
midle school had a better knowledge on nutrition than the those below (p
<0.05). Mothers who were farmers had knowledge on nutrition for children not
as good as those having other occupations (p <0.05). Conclusions: The proportion of mothers who had good knowledge about
nutrition for children from 3-5 years old was low, accounting for 29.5%. There
was a relation between good nutrition knowledge of mothers who had children
aged 3-5 years with their occupation and education level..
English summary: Objective:
The
study aimed to describe nutritional knowledge of mothers who have children aged
3-5 years old and some related factors at two communes, Tien Du district, Bac
Ninh province. Methods: This
cross-sectional survey was carried out on 834 mothers who had children aged 3-5
old with direct interviews of mothers using pre-designed questionnaires in two
commune (Phu Lam and Lac Ve), Tien Du district, Bac Ninh province, 2015. Results: 80.5% of mothers understood
meat, fish, eggs, and milk provided a lot of protein. 50.7% of mothers knew
that food source supplying calcium was seafood. 28.3% of mothers did not know
about the vitamin A-rich foods. Mothers who had education level higher than
midle school had a better knowledge on nutrition than the those below (p
<0.05). Mothers who were farmers had knowledge on nutrition for children not
as good as those having other occupations (p <0.05). Conclusions: The proportion of mothers who had good knowledge about
nutrition for children from 3-5 years old was low, accounting for 29.5%. There
was a relation between good nutrition knowledge of mothers who had children
aged 3-5 years with their occupation and education level..