Mô tả khẩu phần ăn thực tế của bệnh nhân bệnh phổi tắc nghẽn có thở máy tại Bệnh viện Bạch Mai.
Mục tiêu: Mô
tả khẩu phần ăn thực tế của bệnh nhân COPD có thở máy tại Bệnh viện Bạch Mai
năm 2014 đến 2016. Phương pháp
nghiên cứu theo mô tả cắt ngang trên 118 bệnh nhân. Các đối tượng được hỏi khẩu
phần ăn chi tiết từ lúc ngủ dậy vào buổi sáng cho đến lúc đi ngủ vào buổi tối
sau đó tính các thành phần dinh dưỡng dựa vào quyển bảng thành phần...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Mô
tả khẩu phần ăn thực tế của bệnh nhân COPD có thở máy tại Bệnh viện Bạch Mai
năm 2014 đến 2016. Phương pháp
nghiên cứu theo mô tả cắt ngang trên 118 bệnh nhân. Các đối tượng được hỏi khẩu
phần ăn chi tiết từ lúc ngủ dậy vào buổi sáng cho đến lúc đi ngủ vào buổi tối
sau đó tính các thành phần dinh dưỡng dựa vào quyển bảng thành phần thực phẩm
Việt Nam (2007). Kết quả: Năng lượng
trong khẩu phần ăn thực tế đạt 46,1% so sánh giá trị khẩu phần với nhu cầu
khuyến nghị cho người Việt Nam năm 2007 và của Mỹ năm 2008, mức protein đạt
46,9% so với nhu cầu khuyến nghị của Việt Nam, đạt 37,5% so với nhu cầu khuyến
nghị của Mỹ; mức lipid đạt 67,1% so với nhu cầu khuyến nghị của Việt Nam, đạt
33,5% so với nhu cầu khuyến nghị của Mỹ; mức glucid đạt 38,8% so với nhu cầu
khuyến nghị của Việt Nam, đạt 62,2% so với nhu cầu khuyến nghị của Mỹ; mức
vitamin C thấp hơn nhu cầu khuyến nghị của Việt Nam và Mỹ; mức canxi, phospho
thấp hơn so với nhu cầu khuyến nghị của Việt Nam và Mỹ.
English summary: Objective: To describe the dietary intake of hospitalized patients with chronic
obstructive pulmonary diseases ventilated in Bach Mai Hospital from 2014 to
2016. Methods: A descriptive cross - sectional study was conducted on
118 patients. The subjects were asked detailed diet since patients got up in
the morning until going to bed at night then nutrition values was calculated
using Vietnam Food Composition Table (2007). Results: Dietary energy
intake met 46.1% the recommended allowance of Vietnamese people in 2007 and of
the US in 2008. Protein intake met 46.9% of the recommendation of Vietnam and
37.5% of the US. Lipid intake met 67.1% of the recommendation of Vietnam and
33.5% of the US. Carbohydrates intake met 38.8% of the recommendation of
Vietnam and 62.2% of the US. The intakes of vitamin C, calcium and phosphorus
were also lower than the recommended allowances of Vietnam and the US.
English summary: Objective: To describe the dietary intake of hospitalized patients with chronic
obstructive pulmonary diseases ventilated in Bach Mai Hospital from 2014 to
2016. Methods: A descriptive cross - sectional study was conducted on
118 patients. The subjects were asked detailed diet since patients got up in
the morning until going to bed at night then nutrition values was calculated
using Vietnam Food Composition Table (2007). Results: Dietary energy
intake met 46.1% the recommended allowance of Vietnamese people in 2007 and of
the US in 2008. Protein intake met 46.9% of the recommendation of Vietnam and
37.5% of the US. Lipid intake met 67.1% of the recommendation of Vietnam and
33.5% of the US. Carbohydrates intake met 38.8% of the recommendation of
Vietnam and 62.2% of the US. The intakes of vitamin C, calcium and phosphorus
were also lower than the recommended allowances of Vietnam and the US.