CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Một số tập tính ăn uống, lối sống và hoạt động thể lực của người cao tuổi tại xã Hải Toàn, huyện Hải Hậu, tỉnh Nam Định.
6 lượt xem
chia sẻ
Mục tiêu: Nghiên cứu nhằm mô tả một số tập tính ăn uống, lối sống và hoạt động thể lực của người cao tuổi tại xã Hải Toàn - Hải Hậu - Nam Định năm 2012. Phương pháp: Thiết kế nghiên cứu mô tả cắt ngang, phỏng vấn trực tiếp 152 người trên 60 tuổi bằng bộ câu hỏi thiết kế sẵn. Kết quả: Người cao tuổi thích ăn cơm có độ mềm vừa là 71,1%, cơm nát và...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Nghiên cứu nhằm mô tả một số tập tính ăn uống, lối sống và hoạt động thể lực của người cao tuổi tại xã Hải Toàn - Hải Hậu - Nam Định năm 2012. Phương pháp: Thiết kế nghiên cứu mô tả cắt ngang, phỏng vấn trực tiếp 152 người trên 60 tuổi bằng bộ câu hỏi thiết kế sẵn. Kết quả: Người cao tuổi thích ăn cơm có độ mềm vừa là 71,1%, cơm nát và hơi nát 17,1% và cơm khô 11,8%, có 47,4 % ăn lượng cơm giảm ½ so với thời trung niên. Người cao tuổi thích sử dụng thức ăn chín tới 51,3%, ninh nhừ 48 %; ăn mặn 34,9%, ăn nhạt 15,8% và có sở thích chan canh khi ăn cơm là 65,1%. Người cao tuổi thường xuyên luyện tập thể dục 63,2%, nam giới cao hơn nữ giới (80,8% và 54,0%). Đi bộ chiếm tỷ lệ cao nhất 83,3%. Kinh nghiệm sống lâu, sống khỏe là ăn uống điều độ ( 67,1%), tập thể dục (58,6%) và ngủ đủ giấc (41,5%). Kết luận: Số liệu nghiên cứu là cơ sở khoa học cho việc phát triển nghiên cứu bệnh chứng và xây dựng các can thiệp dinh dưỡng hợp lý.
English summary: Objectives: The study is to describe some eating habits, lifestyle and physical activities of elderly people in Hai Toan commune, Hai Hau district, Nam Dinh province in 2012. Methods: The design is a cross-sectional descriptive study. Direct interviews with 152 people over 60 years old were conducted with pre-designed questionnaires. Results: The proportion of elderly people preferring rice texture as mild tenderness, slightly crushed and broken rice, and dry rice was 71.1%, 17.1%, and 11.8%, respectively. There were 47.4% of elderly people having reduced rice intake by half compared with that at their middle-age. Elderly people liked eating cooked foods (51.3%), well cooked foods (48%), salty foods (34.9%), less salty foods (15.8%) and liked soups mixing with rice (65.1%). Most elderly people regularly exercised (63.2%), males exercised more than females (80.8% and 54.0%). Walking was the most common exercise (83.3%). Experiences to live a long and healthy life are to eat a balanced diet (67.1%); regularly exercise (58.6%) and getting enough sleep (41.5%). Conclusions: Study findings are the scientific basis for the development of case-control studies and development of appropriate nutrition interventions.
English summary: Objectives: The study is to describe some eating habits, lifestyle and physical activities of elderly people in Hai Toan commune, Hai Hau district, Nam Dinh province in 2012. Methods: The design is a cross-sectional descriptive study. Direct interviews with 152 people over 60 years old were conducted with pre-designed questionnaires. Results: The proportion of elderly people preferring rice texture as mild tenderness, slightly crushed and broken rice, and dry rice was 71.1%, 17.1%, and 11.8%, respectively. There were 47.4% of elderly people having reduced rice intake by half compared with that at their middle-age. Elderly people liked eating cooked foods (51.3%), well cooked foods (48%), salty foods (34.9%), less salty foods (15.8%) and liked soups mixing with rice (65.1%). Most elderly people regularly exercised (63.2%), males exercised more than females (80.8% and 54.0%). Walking was the most common exercise (83.3%). Experiences to live a long and healthy life are to eat a balanced diet (67.1%); regularly exercise (58.6%) and getting enough sleep (41.5%). Conclusions: Study findings are the scientific basis for the development of case-control studies and development of appropriate nutrition interventions.