Một số tập tính ăn uống, lối sống và hoạt động thể lực của người cao tuổi tại xã Hải Toàn, huyện Hải Hậu, tỉnh Nam Định.
Mục
tiêu: Nghiên cứu nhằm mô tả một số tập tính
ăn uống, lối sống và hoạt
động thể lực của người cao
tuổi tại xã Hải Toàn - Hải Hậu - Nam Định năm 2012. Phương
pháp: Thiết kế
nghiên cứu mô tả cắt ngang, phỏng vấn trực tiếp 152 người trên 60 tuổi bằng bộ câu hỏi thiết kế sẵn. Kết quả: Người cao tuổi thích ăn cơm có độ mềm vừa là 71,1%, cơm nát và...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục
tiêu: Nghiên cứu nhằm mô tả một số tập tính
ăn uống, lối sống và hoạt
động thể lực của người cao
tuổi tại xã Hải Toàn - Hải Hậu - Nam Định năm 2012. Phương
pháp: Thiết kế
nghiên cứu mô tả cắt ngang, phỏng vấn trực tiếp 152 người trên 60 tuổi bằng bộ câu hỏi thiết kế sẵn. Kết quả: Người cao tuổi thích ăn cơm có độ mềm vừa là 71,1%, cơm nát và hơi nát
17,1% và cơm khô 11,8%, có 47,4 % ăn lượng cơm giảm ½ so với thời trung niên. Người
cao tuổi thích sử dụng thức ăn chín tới 51,3%, ninh nhừ 48 %; ăn mặn 34,9%, ăn
nhạt 15,8% và có sở thích chan canh khi ăn cơm là 65,1%. Người cao tuổi thường
xuyên luyện tập thể dục 63,2%, nam giới cao hơn nữ giới (80,8% và 54,0%). Đi bộ
chiếm tỷ lệ cao nhất 83,3%. Kinh nghiệm sống lâu, sống khỏe là ăn uống điều độ
( 67,1%), tập thể dục (58,6%) và ngủ đủ giấc (41,5%). Kết luận: Số liệu nghiên cứu là cơ sở khoa học cho việc phát triển nghiên cứu bệnh chứng
và xây dựng các can thiệp dinh dưỡng hợp lý.
English summary: Objectives: The study is to describe some eating habits, lifestyle
and physical activities of elderly people in Hai Toan commune, Hai Hau district,
Nam Dinh province in 2012. Methods: The
design is a cross-sectional
descriptive study. Direct interviews with 152 people over 60 years old were
conducted with pre-designed questionnaires. Results: The proportion of elderly people preferring rice texture
as mild tenderness, slightly crushed and broken rice, and dry rice was 71.1%,
17.1%, and 11.8%, respectively. There were 47.4% of elderly people having
reduced rice intake by half compared with that at their middle-age. Elderly
people liked eating cooked foods (51.3%), well cooked foods (48%), salty foods
(34.9%), less salty foods (15.8%) and liked soups mixing with rice (65.1%).
Most elderly people regularly exercised (63.2%), males exercised more than
females (80.8% and 54.0%). Walking was the most common exercise (83.3%).
Experiences to live a long and healthy life are to eat a balanced diet (67.1%);
regularly exercise (58.6%) and getting enough sleep (41.5%). Conclusions: Study findings are the
scientific basis for the development of case-control studies and development of
appropriate nutrition interventions.
English summary: Objectives: The study is to describe some eating habits, lifestyle
and physical activities of elderly people in Hai Toan commune, Hai Hau district,
Nam Dinh province in 2012. Methods: The
design is a cross-sectional
descriptive study. Direct interviews with 152 people over 60 years old were
conducted with pre-designed questionnaires. Results: The proportion of elderly people preferring rice texture
as mild tenderness, slightly crushed and broken rice, and dry rice was 71.1%,
17.1%, and 11.8%, respectively. There were 47.4% of elderly people having
reduced rice intake by half compared with that at their middle-age. Elderly
people liked eating cooked foods (51.3%), well cooked foods (48%), salty foods
(34.9%), less salty foods (15.8%) and liked soups mixing with rice (65.1%).
Most elderly people regularly exercised (63.2%), males exercised more than
females (80.8% and 54.0%). Walking was the most common exercise (83.3%).
Experiences to live a long and healthy life are to eat a balanced diet (67.1%);
regularly exercise (58.6%) and getting enough sleep (41.5%). Conclusions: Study findings are the
scientific basis for the development of case-control studies and development of
appropriate nutrition interventions.