Nghiên cứu điều kiện thích hợp cho quá trình chuyển hóa và tổng hợp trehalose từ tinh bột sắn bằng phương pháp enzyme
Phương pháp sản xuất trehalose từ tinh bột sắn bằng cách sử dụng hệ enzyme maltooligosyl trehalose synthase (MTSase) và maltooligosyl trehalose trehalohydrolase (MTHase) mang lại hiệu quả cao và có khả năng sản xuất qui mô lớn. Trong nghiên cứu này, sử dụng chế phẩm enzyme từ chủng Saccharolobus solfataricus DSM 1616 có hoạt tính enzyme MTSase và...
Tóm tắt tiếng Việt: Phương pháp sản xuất trehalose từ tinh bột sắn bằng cách sử dụng hệ enzyme maltooligosyl trehalose synthase (MTSase) và maltooligosyl trehalose trehalohydrolase (MTHase) mang lại hiệu quả cao và có khả năng sản xuất qui mô lớn. Trong nghiên cứu này, sử dụng chế phẩm enzyme từ chủng Saccharolobus solfataricus DSM 1616 có hoạt tính enzyme MTSase và MTHase để chuyển hóa và tổng hợp trehalose từ tinh bột sắn. Dịch thủy phân tinh bột sắn chứa maltooligosaccharit được phản ứng ở điều kiện thích hợp: pH 6,0 và nhiệt độ tối ưu là 55 độ C; MTSase-MTHase ở nồng độ 300 U/g tinh bột; thời điểm bổ sung CGTase sau 8 giờ phản ứng, thời gian 24 giờ. Để nâng cao hiệu suất chuyển hóa tinh bột thành trehalose, sử dụng enzyme thủy phân isoamylase (1000 U/g tinh bột) và enzyme CGTase (20 U/g tinh bột) vào hỗn hợp phản ứng đã làm tăng hàm lượng trehalose. Kết quả cho thấy, sau quá trình thủy phân và chuyển hóa tinh bột sắn bằng phương pháp enzyme hàm lượng trehalose đạt 86,2% (so với đường tổng). Như vậy, có thể sử dụng enzyme maltooligosyl trehalose synthase, maltooligosyl trehalose trehalohydrolase để sản xuất trehalose từ nguồn tinh bột sắn sẵn có tại Việt Nam.
English summary: The method of producing trehalose from cassava starch using maltooligosyl trehalose synthase (MTSase) and maltooligosyl trehalose trehalohydrolase (MTHase) was highly effective and could be applied in large-scale production. This research used MTSase and MTHase enzymes obtained from Saccharolobus solfataricus DSM 1616 strain to convert and synthesize trehalose from cassava starch. Cassava starch solution containing maltooligosaccharide was hydrolyzed under appropriate conditions: optimum pH of 6.0 and temperature of 55 degree C; MTSase-MTHase at 300U/g starch; adding CGTase after 8 hours of reaction, time of metabolism 24 hours. To improve the conversion efficiency of starch into trehalose, hydrolytic enzyme as isoamylase (1000U / g starch) and CGTase enzyme (20U / g starch) were added. The results showed that, after the hydrolysis and conversion of cassava starch by enzyme method, the content of trehalose reached 86.2% of the total sugar. In conclusion, maltooligosyl trehalose synthase and maltooligosyl trehalose trehalohydrolase could be used to produce trehalose from available cassava starch sources in Vietnam.
English summary: The method of producing trehalose from cassava starch using maltooligosyl trehalose synthase (MTSase) and maltooligosyl trehalose trehalohydrolase (MTHase) was highly effective and could be applied in large-scale production. This research used MTSase and MTHase enzymes obtained from Saccharolobus solfataricus DSM 1616 strain to convert and synthesize trehalose from cassava starch. Cassava starch solution containing maltooligosaccharide was hydrolyzed under appropriate conditions: optimum pH of 6.0 and temperature of 55 degree C; MTSase-MTHase at 300U/g starch; adding CGTase after 8 hours of reaction, time of metabolism 24 hours. To improve the conversion efficiency of starch into trehalose, hydrolytic enzyme as isoamylase (1000U / g starch) and CGTase enzyme (20U / g starch) were added. The results showed that, after the hydrolysis and conversion of cassava starch by enzyme method, the content of trehalose reached 86.2% of the total sugar. In conclusion, maltooligosyl trehalose synthase and maltooligosyl trehalose trehalohydrolase could be used to produce trehalose from available cassava starch sources in Vietnam.