CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Nghiên cứu tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân đang điều trị nội trú tại bệnh viện đa khoa huyện Tiền Hải năm 2014.
5 lượt xem
chia sẻ
Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng và một số chỉ số hóa sinh dinh dưỡng cho người bệnh từ 18 tuổi trở lên đang điều trị nội trú tại bệnh viện Đa khoa huyện Tiền Hải năm 2014. Phương pháp: Dịch tễ học mô tả qua một cuộc điều tra cắt ngang trên đối tượng bệnh nhân đang điều trị tại bệnh viện đa khoa huyện Tiền Hải. Kết quả: Trong 391 bệnh...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng và một số chỉ số hóa sinh dinh dưỡng cho người bệnh từ 18 tuổi trở lên đang điều trị nội trú tại bệnh viện Đa khoa huyện Tiền Hải năm 2014. Phương pháp: Dịch tễ học mô tả qua một cuộc điều tra cắt ngang trên đối tượng bệnh nhân đang điều trị tại bệnh viện đa khoa huyện Tiền Hải. Kết quả: Trong 391 bệnh nhân gồm 111 bệnh nhân trên 65 tuổi, 280 bệnh nhân từ  65 tuổi trở xuống. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng: theo BMI (bệnh nhân SDD có BMI<18,5), SDD là 21,3%, không có sự khác biệt giữa khoa Nội với khoa Ngoại và giới với p>0,05; đánh giá theo SGA (Subjective global assessment), tỷ lệ bệnh nhân nguy cơ SDD khoa Nội 39,2% thấp hơn khoa Ngoại (62%), với p<0,05; theo MNA (mini nutritional assessment), người bệnh có nguy cơ SDD là 43,3%, SDD là 13,5%, không có sự khác biệt giữa khoa và theo giới với p>0,05. Tỷ lệ thiếu máu của bệnh nhân dưới 65 tuổi 25,7% thấp hơn trên 65 tuổi (34,2%), tỷ lệ thiếu Albumin bệnh nhân dưới 65 tuổi 1,1% thấp hơn bệnh nhân trên 65 tuổi (3,6%). Trong số bệnh nhân SDD (theo BMI), đánh giá bằng SGA có 35,2% bình thường. Trong số bệnh nhân bình thường (theo BMI) có 52,2% SDD và nguy cơ SDD theo SGA. Kết luận: Cần phải sử dụng các phương pháp đánh giá tổng thể tình trạng dinh dưỡng theo chủ quan: SGA, MNA và BMI phối hợp với các xét nghiệm sinh hóa huyết học để phát hiện tình trạng SDD và nguy cơ SDD để xác định đúng tình trạng dinh dưỡng và phục hồi dinh dưỡng cho người bệnh tại bệnh viện.
English summary: The study was conducted in Tien Hai District Hospital. Objective: To assess nutritional status and biochemical indicators of nutrition of patients over 18 years old hospitalized since 2014. Research Methodology: using descriptive epidemiology method by a cross-sectional survey of patients being treated at the general hospital of Tien Hai District. Result: Among 391 patients, 111 patients were over 65 years old, 280 patients were less than 65 years. The rate of malnutrition among patients (evaluated based on BMI<18.5) was 21.3%, there is no difference between the two departments and genders with p> 0.05. The risk of malnutrition of patients (evaluated by SGA- Subjective global assessment) was 39.2% in internal department, which was lower than that in surgery department (62%), with p <0.05. The nutritional status of patients (evaluated by MNA- mini nutritional assessment) showed that 43.3% was at risk of malnutrition and 13.5% was malnourished; there was no difference between internal medicine and surgery department and genders with p> 0.05. Patients under 65 years old had anemia rate of 25.7%, those less than 65 years had the rate of anemia of 34.2%. Patients under 65 had albumin deficiency rate of 1.1%, lower than that of patients over age 65 (3.6 %). Among malnourished patients (assessed by BMI), 35.2% of them was normal by SGA method. Among normal patients (assessed by BMI), 52.2% had malnutrition and risk of malnutrition (assessed by SGA). Conclusions: there is a need to assess the nutritional status by proactive evaluation methods, including: SGA and MNA and BMI with hematologic biochemical tests to assess the state of malnutrition and risk of malnutrition for recovery intervention for hospitalized patients.
English summary: The study was conducted in Tien Hai District Hospital. Objective: To assess nutritional status and biochemical indicators of nutrition of patients over 18 years old hospitalized since 2014. Research Methodology: using descriptive epidemiology method by a cross-sectional survey of patients being treated at the general hospital of Tien Hai District. Result: Among 391 patients, 111 patients were over 65 years old, 280 patients were less than 65 years. The rate of malnutrition among patients (evaluated based on BMI<18.5) was 21.3%, there is no difference between the two departments and genders with p> 0.05. The risk of malnutrition of patients (evaluated by SGA- Subjective global assessment) was 39.2% in internal department, which was lower than that in surgery department (62%), with p <0.05. The nutritional status of patients (evaluated by MNA- mini nutritional assessment) showed that 43.3% was at risk of malnutrition and 13.5% was malnourished; there was no difference between internal medicine and surgery department and genders with p> 0.05. Patients under 65 years old had anemia rate of 25.7%, those less than 65 years had the rate of anemia of 34.2%. Patients under 65 had albumin deficiency rate of 1.1%, lower than that of patients over age 65 (3.6 %). Among malnourished patients (assessed by BMI), 35.2% of them was normal by SGA method. Among normal patients (assessed by BMI), 52.2% had malnutrition and risk of malnutrition (assessed by SGA). Conclusions: there is a need to assess the nutritional status by proactive evaluation methods, including: SGA and MNA and BMI with hematologic biochemical tests to assess the state of malnutrition and risk of malnutrition for recovery intervention for hospitalized patients.