CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Nghiên cứu ứng dụng phương pháp thử nghiệm cải thiện thực hành (TIP) nuôi dưỡng trẻ nhỏ tại một xã nông thôn miền Bắc
5 lượt xem
chia sẻ
Nghiên cứu nhằm áp dụng phương pháp thử nghiệm cải thiện thực hành để thay đổi 3 thực hành về ăn bổ sung được tiến hành tại một xã nông thôn tỉnh Phú Thọ. Nghiên cứu sàng lọc chọn ra 30 cặp mẹ con chia làm 3 nhóm hiện tại không thực hiện 1 trong 3 thực hành: cho trẻ ăn đúng/đủ số lượng, cho trẻ ăn rau và cho trẻ ăn thực phẩm giàu sắt. Sau 2 tuần...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu nhằm áp dụng phương pháp thử nghiệm cải thiện thực hành để thay đổi 3 thực hành về ăn bổ sung được tiến hành tại một xã nông thôn tỉnh Phú Thọ. Nghiên cứu sàng lọc chọn ra 30 cặp mẹ con chia làm 3 nhóm hiện tại không thực hiện 1 trong 3 thực hành: cho trẻ ăn đúng/đủ số lượng, cho trẻ ăn rau và cho trẻ ăn thực phẩm giàu sắt. Sau 2 tuần thử nghiệm thông qua hình thức tư vấn thăm hộ gia đình, áp dụng các bước thay đổi hành vi, kết quả cho thấy: Thực hành 1 (trẻ cần được ăn đúng/đủ số lượng): khả năng tuân thủ ở mức trung bình (75% bà mẹ). Giải pháp: Sàng lọc và khám dinh dưỡng cho những trẻ lười ăn, hướng dẫn sử dụng những thực phẩm giàu dinh dưỡng sẵn có, rẻ tiền và tăng cường các thông điệp về lợi ích của thực hành, vận động các thành viên trong gia đình hỗ trợ bà mẹ. Thực hành 2 (trẻ cần được ăn rau hàng ngày): khả năng tuân thủ ở mức độ cao (100% bà mẹ), là thực hành dễ dàng tuân thủ và thực hiện nhất trong 3 thực hành lựa chọn, ít phải thay đổi, dễ và nhanh nhận thấy lợi ích. Giải pháp: Tập dần cho trẻ, tăng dần số lượng; Trồng rau vườn nhà; Tăng cường các thông điệp về lợi ích của thực hành, vận động các thành viên trong gia đình hỗ trợ bà mẹ. Thực hành 3 (trẻ cần được ăn thức ăn giàu sắt hàng ngày): khả năng tuân thủ ở mức độ cao (91% bà mẹ), là thực hành có sự vận dụng phong phú nhất của bà mẹ để thay đổi cho phù hợp với từng trẻ. Giải pháp: Các bà mẹ chia xẻ những cách thức nấu để cải thiện mùi vị; Sử dụng các chế phẩm gan và cá khô; Tăng cường tuyên truyền lợi ích của thực phẩm giàu sắt, đặc biệt là gan.
English summary: The study aimed to apply Trial of Improved Practice (TIP) method to alter 3 complementary feeding practices that were not optimal in a rural commune of Phu Tho province. 30 mother-child pairs were selected in the basis that they did not practice one among 3 good behaviors: eating complementary food of appropriate quantity/frequency/density, eating vegetables, and eating iron-rich foods. After 2 weeks of the trial using counseling method accordingly to behavior change stages, the results showed that: Practice 1 (appropriate quantity/density): compliance was at medium level (75%). Solutions for improvement: screening and providing nutrition consultation for children with eating disorders, promotion of available/ affordable nutrient-rich foods, reinforcement of education messages on benefits of the practice, advocating family supports. Practice 2 (daily consumption of green vegetables): high level of compliance (100%), easy to practice and maintain, no need to change/alter and fast to observe the benefits. Solutions for improvement: gradually introducing with increasing amount, home gardening, increased nutrition messages, family support. Practice 3 (daily iron-rich food consumption): high level of compliance (91%), large variation of application by the mothers to tailor each child’s habit/taste. Solutions for improvement: mothers to share own experiences for improved practice, using ready-to-use fish and liver powder, improved nutrition messages on benefits of iron rich foods, especially liver.
English summary: The study aimed to apply Trial of Improved Practice (TIP) method to alter 3 complementary feeding practices that were not optimal in a rural commune of Phu Tho province. 30 mother-child pairs were selected in the basis that they did not practice one among 3 good behaviors: eating complementary food of appropriate quantity/frequency/density, eating vegetables, and eating iron-rich foods. After 2 weeks of the trial using counseling method accordingly to behavior change stages, the results showed that: Practice 1 (appropriate quantity/density): compliance was at medium level (75%). Solutions for improvement: screening and providing nutrition consultation for children with eating disorders, promotion of available/ affordable nutrient-rich foods, reinforcement of education messages on benefits of the practice, advocating family supports. Practice 2 (daily consumption of green vegetables): high level of compliance (100%), easy to practice and maintain, no need to change/alter and fast to observe the benefits. Solutions for improvement: gradually introducing with increasing amount, home gardening, increased nutrition messages, family support. Practice 3 (daily iron-rich food consumption): high level of compliance (91%), large variation of application by the mothers to tailor each child’s habit/taste. Solutions for improvement: mothers to share own experiences for improved practice, using ready-to-use fish and liver powder, improved nutrition messages on benefits of iron rich foods, especially liver.